Κυριακή, Ιουλίου 05, 2015

«Η κυρία των συντριμμιών»

Spiegel: «Η ΚΥΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΩΝ»


spiegel merkel444
Απόλυτα υπεύθυνη για την τύχη του ευρώ καθιστά το Spiegel την Ανγκελα Μέρκελ.
Στο εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού, η Καγκελάριος κάθεται πάνω σε κίονες πεσμένους στο έδαφος, με την Ακρόπολη στο φόντο.

«Η κυρία των συντριμμιών», είναι ο τίτλος του Spiegel, που αναφέρει επίσης στο εξώφυλλο «Αν αποτύχει το ευρώ, θα έχει αποτύχει η Καγκελαρία της».

 Στο άρθρο οι δημοσιογράφοι Peter Müller and René Pfister κάνουν μια αναδρομή στην πορεία των τελευταίων γεγονότων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας εστιάζοντας κυρίως στην καγκελάριο της Γερμανίας. Μια προσωπικότητα που όπως φαίνεται μέσα από το άρθρο έχει σημαντικά χαρίσματα, αλλά και κάποιες εμφανείς «αδυναμίες» που την καθιστούν ευάλωτη σε κρίσεις όπως η ελληνική. Όπως μάλιστα σημειώνουν οι δύο  δημοσιογράφοι, η Μέρκελ δεν ακολούθησε καμία από τις επιλογές της γιατί φοβόταν το εσωτερικό μέτωπο.

«Η ελληνική κρίση χρειαζόταν ηγετικές κινήσεις και ένα σχέδιο, αλλά η κ. Μέρκελ δεν ήταν διαθέσιμη για κανένα από αυτά. Αν και της αρέσει η ισχύς, όταν η πίεση φθάσει στα όρια, στην πραγματικότητα δεν ξέρει τι να κάνει με αυτό. Και τώρα αντιμετωπίζει τα συντρίμμια της δικής της ευρωπαϊκής πολιτικής» επισημαίνουν οι Γερμανοί συντάκτες.

Το δημοσίευμα έρχεται πλέον και στο μέλλον της κ. Μέρκελ: «Σε πέντε μήνες από τώρα, η Μέρκελ θα είναι στην Καγκελαρία μία ολόκληρη δεκαετία. Και όσοι την γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι θα συμμετάσχει και στις επόμενες εκλογές. Θέλει λένε οι συνεργάτες της, να αναδιαμορφώσει την Ευρώπη. Και η ενδεχόμενη αποτυχία της Ευρωζώνης θα ρίξει την σκιά της πάνω σε όλη της την πορεία. Όμως και αυτή είναι περιχαρακωμένη στις εμμονές της γερμανικής πολιτικής, και τις ιδεοληψίες παλαιότερων πολιτικών όπως ο Σμιντ και ο Κολ.

Η Μέρκελ συνεχίζει να θέλει μία Ευρώπη εθνών-κρατών και όχι μία Ευρώπη βαθιά ενωμένη. Και πάνω απ' όλα είναι εγκλωβισμένη στην εσωτερική πολιτική και στις ιδρυτικές αρχές του κόμματός της. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να μιλήσει σαν τον Χέλμουτ Κολ, αλλά λύγίζει εμπρός σε όλα όσα εκείνος υποστήριζε για την Ευρώπη. Αφήνοντας πίσω μία μπερδεμένη Ε.Ε. που δεν γνωρίζει τι ακριβώς θέλει η πιο ισχυρή γυναίκα και ηγέτης στην Γηραιά Ήπειρο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...