Πέμπτη, Ιουλίου 02, 2015

Μια ανάλυση

Βερολίνο αναμένει αποτέλεσμα

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 
Πηγή: ethnos.gr

Σαφέστατη ήταν η δεξιά καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Αφού συνομίλησε με τον κεντροαριστερούλη σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανακοίνωσε δημοσίως ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να διεξαγάγει οποιαδήποτε συζήτηση με την Αθήνα γύρω από τη χορήγηση νέου δανείου και συνακόλουθα νέου Μνημονίου πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής. Απολύτως λογική η γερμανική στάση. Ούτως ή άλλως για τέσσερις μέρες όλες κι όλες μιλάμε. Η γερμανική ηγεσία ανέκαθεν καθόριζε την πολιτική της στη βάση δεδομένων γεγονότων.
Ουδέποτε η καγκελαρία είχε τάση προς χάραξη της γραμμής της στη βάση εικασιών. Δεν είναι πάντως η σφοδρότατη επιθυμία και ελπίδα του Βερολίνου να επικρατούσε το «Ναι» στο ελληνικό δημοψήφισμα -ανυπόστατες, κατά την άποψή μας- οι αιτίες που οδηγούν στην αναμονή της γερμανικής κυβέρνησης. Φυσικά και οι Γερμανοί ηγέτες μισούν τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον απεχθάνονται σε βαθμό που θα έκαναν τα πάντα για να ανατρέψουν την κυβέρνησή του. Τον μισούν γιατί αυτό υπαγορεύουν τα συμφέροντα του γερμανικού κράτους σε πολιτικό επίπεδο. Η συγκυβέρνηση του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ με τους δεξιούς ΑΝΕΛ, η οποία εδράζεται στη σφοδρότατη αντιμνημονιακή τοποθέτηση και των δύο κομμάτων, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, συνιστά διπλή απειλή για τα γερμανικά συμφέροντα.
Πρώτον, ως μια κυβέρνηση Αριστεράς και Δεξιάς, μοναδική στην Ευρώπη, ενισχύει τις αντιγερμανικές τάσεις και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ στους κόλπους της Δεξιάς, η οποία ήδη πρωτοστατεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην αντιγερμανική ρητορική (Γαλλία με Μαρίν Λεπέν, Αγγλία με Κάμερον, Ιταλία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τη Λίγκα του Βορρά και τον ιδιόμορφο Μπέπε Γκρίλο). Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με εξάπλωση του αντιμνημονιακού αντιγερμανισμού και στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας - του μοναδικού μείζονος πολιτικού χώρου στην Ευρώπη που παραμένει προσκολλημένος στη Γερμανία. Αν τον Οκτώβριο, σε τρεις μήνες, οι Πορτογάλοι σοσιαλιστές που έχουν γίνει αντιμνημονιακοί και σίγουρα θα κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές, συγκυβερνήσουν με κόμματα της Αριστεράς, θα αρχίσει να διαρρηγνύεται ο φιλογερμανικός κεντροαριστερός ιστός.
Αν μάλιστα τον Νοέμβριο, σε τέσσερις μήνες, που θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στη μεγάλη χώρα της Ιβηρικής, την Ισπανία, υπάρξει τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα που οδηγήσει σε συγκυβέρνηση του Ποδέμος με τους σοσιαλιστές, θα σηματοδοτηθεί η έναρξη αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη. Στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Τσίπρα, τόσο οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες όσο και οι εν Ελλάδι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να στρεβλώσουν προς όφελός τους το διακύβευμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Ο Γκάμπριελ, ο Σουλτς, ο Γιούνκερ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και πολλοί άλλοι δηλώνουν ότι αν οι Ελληνες ψηφίσουν «Οχι» στις απαράδεκτες προτάσεις των Γερμανών και των υπόλοιπων δανειστών που αποσκοπούν στην εξαθλίωση του πληθυσμού της χώρας μας, αυτό ισοδυναμεί με... έξοδο από το ευρώ!
Ούτε που τους νοιάζει φυσικά το γεγονός ότι καμιά νόμιμη ή νομική διαδικασία δεν υπάρχει για την αποβολή μιας χώρας από την Ευρωζώνη. Εχουμε αναλύσει πολλές φορές την άποψή μας ότι αποκλείεται οι Γερμανοί να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ για τον απλούστατο λόγο ότι δεν το επιτρέπουν τα συμφέροντά τους. Αν αποδειχθεί ότι η συμμετοχή μιας χώρας στην Ευρωζώνη δεν είναι οριστική και αμετάκλητη, αλλά ότι κάθε κράτος μπορεί να... μπαινοβγαίνει στο ευρώ κατά τα γούστα του, όλα τα κερδοσκοπικά κεφάλαια του πλανήτη, με επικεφαλής τα αμερικανικά, θα επιτίθενται κατά κύματα στους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης για να κερδίσουν χρήματα.
Εχοντας κατά νου ότι ελληνικά κρατικά ομόλογα πουλήθηκαν σε κερδοσκόπους στο 13% της ονομαστικής τους τιμής και εξοφλήθηκαν στο... 100% (με κέρδος δηλαδή περίπου... 800%!!!), κάθε κερδοσκόπος που σέβεται τον εαυτό του θα επιχειρήσει να προσποριστεί κέρδη κατασπαράζοντας τους αδύναμους κρίκους του ευρώ. Ηλίθιοι είναι οι Γερμανοί να ανοίξουν μόνοι τους τέτοια φάμπρικα; Φυσικά και δεν πρόκειται να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Αυτές τις ανοησίες τις λένε μόνο και μόνο για να τρομοκρατήσουν τους Ελληνες προκειμένου να ψηφίσουν «Ναι»! Νομίζουν ότι θα πανικοβληθούμε καθ' άπασαν την ελληνικήν επικράτειαν και θα σπεύσουμε να εκτελέσουμε τις εντολές και τις επιθυμίες τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...