Δευτέρα, Ιουνίου 22, 2015

«H Ελλάδα οδηγείται σε χρεοκοπία; Οι τρεις δρόμοι του Αλέξη Τσίπρα»,

Αυτό είναι  το σημερινό πρωτοσέλιδο της γαλλικής «Liberation» που έχει φωτογραφία του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με το σακάκι στον ώμο.
H Ελλάδα θα παραμείνει για αρκετό καιρό ως υποσημείωση στην Ε.Ε. Κανείς δεν μπορεί να σκεφθεί ένα σενάριο για το πως η Ελλάδα θα μπορούσε να τα καταφέρει με ή χωρίς ευρώ, με ή χωρίς την βοήθεια των δανειστών. 
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της αριστερής γαλλικής εφημερίδας, Ζαν Κατρεμέρ, μετά το πέρας των σημερινών διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της, τρία είναι τα πιθανά σενάρια για την Αθήνα: Η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ είναι το πρώτο σενάριο, η επιδείνωση της κατάστασης είναι το δεύτερο σενάριο  και μία μίνιμουμ συμφωνία με τους πιστωτές, το τρίτο σενάριο.
1. Το Grexit
Η Ελλάδα οδηγείται σε Grexit μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Στις 30 Ιουνίου δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να αποπληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ,  ύψους 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά και τα όσα οφείλει στην υπόλοιπους δανειστές της.

2. Επιδείνωση της κατάστασης

Η Ελλάδα επιλέγει άλλο δρόμο. Να μην αποπληρώσει το ΔΝΤ αλλά και την ΕΚΤ αλλά να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να εφαρμόσει το μοντέλο της Κύπρου με capital control προκειμένου να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία. Όμως, χωρίς να υπάρχει φρέσκο χρήμα από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.

3. Μία μίνιμουμ συμφωνία

Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα δέχεται να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες, να αυξήσει τον ΦΠΑ και να αναπροσαρμόσει το θέμα των συντάξεων με βάση τις ευρωπαϊκές επιταγές , όμως αυτό το σενάριο δεν εξασφαλίζει την μακροπρόθεσμη διάσωση της Ελλάδας . Το δεύτερο πακέτο βοήθειας με την πολυπόθητη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση αν όμως επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, δεν αναμένεται να σώσει την Ελλάδα. Για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αντιδρά η Γερμανία.

Πηγή: thetocgr

Δεν υπάρχουν σχόλια: