Παρασκευή, Ιουνίου 26, 2015

Ενας ξεχωριστός ρώσος μοντερνιστής του εικοστού αιώνα

Robert Falk - SjälvporträttO Peter Rafailovich Falk γεννήθηκε στη Μόσχα το 1886. Στa  1903-1904 σπούδασε τέχνη στα στούντιο των υ Konstantin Yuon και Ilya Mashkov, στο 1905-1909 σπούδασε στη Μόσχα , στη Σχολή Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Αρχιτεκτονικής με τους Konstantin Korovin και Valentin Σερόφ.

Το 1910, ο Falk ήταν από τους ιδρυτές και τα πιο ενεργά μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας  "Ο Jack των διαμαντιών" . Η ομάδα θωρούσε  τον Πολ Σεζάν ο μόνο  ζωγράφο άξιο για  μίμηση, ενώ τους λοιπούς εκπροσώπους  των εικαστικών τεχνών είναι πολύ τετριμμένους  και αστούς.  Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Falk  εκείνη την εποχή  ήταν σμίλευση της μορφής, χρησιμοποιώντας πολλά στρώματα διαφορετικών χρωμάτων.


Στο διάστημα 1918-1928, ο  Falk δίδαξε στο VKhUTEMAS (  Ανώτατη Καλλιτεχνική Σχολή ). Το 1928 ο Falk πήγεγια ένα δήθεν σύντομο ταξίδι στη Γαλλία , αλλά αρνήθηκε να επιστρέψει.  Εργάστηκε στο Παρίσι μέχρι το 1938, όταν επέστρεψε στη Μόσχα.

Μετά το 1938 και έως  το θάνατό του, το 1958,  εργάστηκε στη Μόσχα, μέσα σε απόλυτη  απομόνωση. Τα έργα του από εκείνη την εποχή ήταν σε νεο-ιμπρεσιονιστικό στιλ, με το χαρακτηριστικό λευκό πάνω στο λευκό χρώμα.
Στο διάστημα της αποσταλινοποίησης του Χρουστσόφ, ο  Falk βγήκε από τον πάγο και έγινε δημοφιλής μεταξύ των νέων ζωγράφων, που θεωρούσαν το έργο του ως  κύρια γέφυρα ανάμεσα στις παραδόσεις της ρωσικής και γαλλικής πρωτοπορίας  των αρχών του 20ου αιώνα  αλλά και της ρωσικής πρωτοπορίας  εκείνης της εποχής και της ρωσικής πρωτοπορίας της δεκαετίας του 1960.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...