Σάββατο, Ιουνίου 27, 2015

Κυνηγός νεαρών κοριτσιών όταν δε ζωγράφιζε αριστουργήματα

Κοιτάζοντας ένα αριστούργημα αναγνωρίζουμε την καλλιτεχνική ιδιοφυΐα του δημιουργού του. Ωστόσο, η ιστορία του πίνακα είχε ξεκινήσει προτού ακόμη το πινέλο αγγίξει τον μουσαμά. Γιατί φιλοτεχνήθηκε; Ποιον σκοπό εξυπηρέτησε; Ποιος ήταν ο καλλιτέχνης; Ποιος ή ποιο ήταν το θέμα; Συνηθίζω να βυθίζομαι στη ζωή του ίδιου του πίνακα: στις περιστάσεις υπό τις οποίες δημιουργήθηκε· στο ταξίδι του μέσα στους αιώνες· στο πέρασμά του από τα χέρια τόσων ηρώων, βασιλέων και βασιλισσών, τραγικών εραστών, κατασκόπων και ληστών· και στις επαναστάσεις, στους πολέμους, στα πάθη και στις περιπέτειες που ο πίνακας συνάντησε στον δρόμο του.

Johann ZoffanyΓιόχαν Τσοφάνι

[Johann Zoffany - Wikipedia]

«Η Τριμπούνα στα Ουφίτσι» (1772-78)
 

Στον πίνακα του Γιόχαν Τσοφάνι, τα μεγάλα έργα της διάσημης φλωρεντινής πινακοθήκης των Ουφίτσι, στην οκταγωνική αίθουσα που ονομάζεται «Τριμπούνα», αποδίδονται με θαυμαστή ακρίβεια. Αλλά πίσω από αυτό το εξαιρετικό έργο του 18ου αιώνα κρύβεται ένα έπος τρομακτικής θυσίας. Το ταλέντο του Τσοφάνι ήταν αδιαμφισβήτητο. Ως ξακουστό μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου, τον σεβόταν ιδιαιτέρως ο Γεώργιος Γ Δ και η βασίλισσα Καρλότα. Ωστόσο, αφιέρωνε τον ελεύθερο χρόνο του στο κυνήγι νεαρών κοριτσιών για να ικανοποιεί τις σεξουαλικές του ορέξεις.

Ο Τσοφάνι βρισκόταν στο πλοίο για Ιταλία, έχοντας λάβει την παραγγελία της βασίλισσας να ζωγραφίσει την πινακοθήκη των Ουφίτσι. Τότε βρέθηκε αντιμέτωπος με μία από τις κατακτήσεις του, μία δεκατετράχρονη κοπέλα που είχε αφήσει έγκυο. Η κοπέλα είχε κρυφτεί στο πλοίο του Τσοφάνι, αποφασισμένη να τον αναγκάσει να την αντιμετωπίσει πρόσωπο με πρόσωπο. Ο Τσοφάνι βρισκόταν σε μάλλον δύσκολη θέση, καθ΄ ότι παντρεμένος. Προς τιμήν του, φρόντισε την κοπέλα στην Ιταλία και κανόνισε να τη στείλει για σπουδές. Στη συνέχεια, όμως, έμαθε ότι η γυναίκα του είχε πεθάνει ξαφνικά. Ετσι, παντρεύτηκε αμέσως τη νεαρή μητέρα του παιδιού του και έπιασε δουλειά για να τελειώσει τη βασιλική παραγγελία. Εγινε ένας πολύ τρυφερός σύζυγος και πατέρας. Αλλά τον χτύπησε η τραγωδία: ο μόλις ενός έτους γιος του έπεσε από τη σκάλα και σκοτώθηκε. Αν και συντετριμμένος από την απώλεια, κατάφερε να ολοκληρώσει την παραγγελία, δημιουργώντας ένα αριστούργημα μέσα από τα δάκρυά του.  
www.tovima.gr (απόσπασμα)https://mydailyartdisplay.files.wordpress.com/2012/03/the-tribune-of-the-uffizi-by-johann-zoffany.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Take My Life/Η ζωή μου είναι στα χέρια σου (1947): μια καλογυρισμένη αγγλική ταινία νουάρ

Ένας άντρας που κατηγορείται άδικα για τη δολοφονία μιας πρώην φίλης πρέπει να βασιστεί στη σύζυγό του για να κάνει το ντετέκτιβ και να βρει...