Δευτέρα, Ιουνίου 29, 2015

Δεν πρέπει να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην έξοδο

Θύελλα στην κλειστή συνεδρίαση των 18 υπουργών Οικονομικών

Γαλλία και Ιταλία κρατούν την Ελλάδα στο ευρώ!

Ζώης Τσώλης  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: tovima.gr, 28/06/2015 
«Εμείς εργαστήκαμε να χτίσουμε την Ευρωζώνη και δεν θα την αποδομήσουμε με μια απλοϊκή απόφαση, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν. 
Γαλλία και Ιταλία κρατούν την Ελλάδα στο ευρώ!

«Αυτό που συνέβη σήμερα δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έφυγε από την Ευρωζώνη» τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup απόντος του Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών ανά πάσα στιγμή -«πριν τις 30 Ιουνίου, στις 30 Ιουνίου, μετά τις 30 Ιουνίου».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ανέφερε στην κλειστή συνεδρίαση των 18: «Εμείς εργαστήκαμε να χτίσουμε την Ευρωζώνη και δεν θα την αποδομήσουμε με μια απλοϊκή απόφαση. Είναι θέμα Δημοκρατίας».

Αυτή η παρέμβαση του γάλλου υπουργού Οικονομικών τάραξε τα νερά προκαλώντας θυελλώδης αντιδράσεις για τους χειρισμούς του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στη συνέχεια ο ιταλός υπουργός κ. Παντουάν είπε «Η μη παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι τίθεται αυτόματα εκτός Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει καμία νομική οδός που να το επιτρέπει κάτι τέτοιο».

Μέχρι εκεινη την ώρα είχε προηγηθεί η ενημέρωση Ντάισελμπλουμ και η εισήγησή του να μην παραταθεί το πρόγραμμα με ευθύνη της Ελλάδας, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε τον υποστήριξε λέγοντας ότι για την εξέλιξη εχει αποκλειστική ευθύνη ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αλλοι υπουργοί Οικονομικών με πρώτο τον Ιρλανδό υποστήριξαν ότι οι επιπτώσεις για το ευρώ και την Ευρωζώνη θα είναι ανεξέλεγκτες.

Δεν πρέπει να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην έξοδο τόνισαν.

Στη δραματική κλειστή συεδρίαση χωρίς τον κ. Βαρουφάκη ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σταθερότητας έχει δημιουργηθεί για να λύνει προβλήματα και να εξασφαλίζει την σταθερότητα της Ευρωζώνης και ότι υπάρχουν τα εργαλεία για να υποστηρίξει έστω και τώρα την Ελλάδα.

Σε εκείνο το σημείο επικράτησε ένταση καθώς οι υπουργοί του Νότου είπαν ότι αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος του κ. Ντάσελμπλουμ.

Κατά πληροφορίες το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ για τον πρόεδρο του Eurogroup ο οποίος υποχρεώθηκε σε νέες δηλώσεις (2η συνέντευξη) να απολογηθεί για το γεγονός ότι δεν προσκάλεσε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών και να διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι η Ευρωζώνη έχει 19 μέλη και ότι η εκπνοή του προγράμματος για την Ελλάδα δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ.

Μέσα στο κλίμα έντασης διατυπώθηκε η πρόταση να αναληφθεί πρωτοβουλία και να υποδειχθεί στην ελληνική κυβέρνηση να αιτηθεί νέου προγράμματος βοήθειαςαπό τον ESM μέχρι την Τρίτη το βράδυ, το οποίο θα είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας για την αντιμετώπιση του χρέους, τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την οριστική έξοδο από την κρίση.

Το πρόγραμμα θα έχει όρους που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα και θα συμφωνηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο (το ΔΝΤ θα είναι εκτός προγράμματος) αφού προηγουμένως γίνει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και καταγραφή των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Ενδεχομένως και για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο να χρειαστεί η σύγκλιση Συμβουλίου Κορυφής. Οτι είναι να γίνει όμως πρέπει να γίνει έως το βράδυ της Τρίτης.

Στη συνάντηση των 18 συζητήθηκαν τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν από Δευτέρα «οι ευαίσθητες» χώρες της ζώνης του ευρώ και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε να αποτραπεί κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα.

Για τις ελληνικές τράπεζες εκφράστηκε η άποψη ότι πρέπει να μείνουν κλειστές για μια ή δύο ημέρες ( Δευτέρα και Τρίτη) ως τραπεζική αργία αλλά αυτή η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την ΕΚΤ η οποία έχει άλλωστε όλα τα στοιχεία για το κύμα αναλήψεων και την κίνηση κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...