Παρασκευή, Μαΐου 29, 2015

Αντιπολίτευση της συμφοράς


ΓΝΩΜΕΣ

Ρεβανσισμός

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΤΑΞΑ
πολιτικού μηχανικού


Κατανοητό, οι ηττηθέντες πολιτικοί να θέλουν να πάρουν την εκδίκησή τους, τη ρεβάνς. Ισως το πάθος, η πικρία… τα συμφέροντα…
Ετσι λοιπόν βλέπουμε κάποιους απ' αυτούς να προσπαθούν στα φανερά, και κάποιους άλλους πως εύχονται (στα κρυφά) να αποτύχει η κυβέρνηση, στο μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Ασχετα, βέβαια, τι μπορεί να σημαίνει για τη χώρα. Δε θα αναλυθούμε σε ηθικολογικά αναθέματα.
Ας, δούμε, όμως, αν τους βγαίνει σε καλό αυτή η ρεβανσιστική τους τακτική. Ολες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενώ δείχνουν τον κόσμο να επικροτεί οριακά τους χειρισμούς της, ταυτόχρονα δείχνουν να εμπιστεύεται στην κυβέρνηση (με συντριπτικά ποσοστά) τη διαχείριση της υπόθεσης. Αυτό δείχνει πως καθόλου δεν εμπιστεύεται στους ηττηθέντες. Το ίδιο και στις χωριστές στήλες δημοφιλίας, των αρχηγών. Τις πρώτες θέσεις κατέχουν οι δύο αρχηγοί των κυβερνητικών κομμάτων και μακράν έπονται οι αποτυχόντες.
Το αυθεντικό πιστοποιητικό αναποτελεσματικότητας της αντιπολιτευτικής τακτικής της βασισμένης στο ρεβανσισμό.
«…είπαμε… η κοινωνία θα μετανοήσει ζητώντας συγγνώμη και επανατοποθετώντας μας στην εξουσία. Αρχικά λέγαμε σε ένα μήνα… τώρα λέμε το φθινόπωρο… αν συνεχίσουμε έτσι … ακόμα και το 15% που μας δίνουν οι μετρήσεις, πιθανώς ύστερα από καιρό, να το βλέπουμε από πολύ μακριά…»(25 /5 στο πρωινό Real FM). Δηλώνει ηγετικό στέλεχος της Δεξιάς.
Αλλά και στο πρώην συγκυβερνητικό κόμμα: «… χωρίς ίχνος αυτοκριτικής… σαν να μη κατάλαβαν την τεκτονική κατακρήμνιση (αξιοπιστίας, ηθικής διάστασης, πολιτικής ταυτότητας…) (24/4 στον «Α»). Από το «εκ βαθέων» αγαπητού φίλου, ξεχωριστού κομματικού στελέχους.
Μια αντιπολίτευση, οδηγημένη από τις φιλοδοξίες των ηγετών της, παρασύρεται σε έναν πεισματάρικο ρεβανσισμό απέναντι στην κυβέρνηση και αποξενώνεται από την κοινωνία. Δημιουργείται έτσι ένα επικίνδυνο κενό (όχι μόνο για τους ίδιους). 
Επικίνδυνο για την Πολιτική. 
Για τη Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)