Κυριακή, Μαΐου 31, 2015

Μάης του 68: Η εξουσία στη φαντασία και στη λογοτεχνία




Μάης '68: Η φαντασία στην εξουσία και στη λογοτεχνία


19 Μαΐου

Η βιβλιοπαραγωγή του 1968 έχει κάτι από το πνεύμα του “Μάη του ’68”, ακόμα και στα βιβλία που γράφτηκαν λίγο πριν. Ένα από τα συνθήματα που σφράγισαν την εξέγερση ήταν το “η φαντασία στην εξουσία”. Ήταν η χρονιά τού Διπλού Έλικα, του James Watson, για την ανακάλυψη της δομής του DNA και μαζί και του The Teachings of Don Juan: A Yaqui Way of Knowledge, του ανθρωπολόγου Carlos Castaneda που έκανε θραύση εκείνα -και τα μεταγενέστερα χρόνια- μέσα σε ένα κλίμα αποδόμησης του δυτικού πολιτισμού. Είναι η χρονιά που ο -γνωστός από τη «Σύγκρουση των Πολιτισμών»- Samuel P. Huntington γράφει και εκδίδει το Political Order in Changing Societies, ενώ κυκλοφορούν παράλληλα πολλά μανιφέστα και πολιτικές αναλύσεις. Ας δούμε, όμως, τι συνέβη στη λογοτεχνία. 
Τα λογοτεχνικά έργα που εκδόθηκαν τη συγκεκριμένη χρονιά εντάσσονται, τα περισσότερα, στην εξουσία της φαντασίας. Ξεχωρίζει το “2001: A Space Odyssey” του Arthur C. Clarke. Υπάρχουν όμως και υπογραφές σε άλλα είδη. Anthony Burgess με Comic Novel. Gore Vidal με σατιρικό. Aleksandr Solzhenitsyn με ημιαυτοβιογραφικό-πολιτικό βιβλίο. Παρακάτω παραθέτουμε λίστα με κάποιους από τους πιο σημαντικούς τίτλους που εκδόθηκαν τη χρονιά της εξέγερσης.
 …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
“The High King”: Βιβλίο φαντασίας από τον Lloyd Alexander. Το τελευταίο από τη σειρά “The Chronicles of Prydain”. Κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο “Newbery Medal” το 1969.
“Asimov”s Mysteries”: Συλλογή 14 μικρών ιστοριών του Isaac Asimov. Σχεδόν όλες μυστηρίου επιστημονικής φαντασίας. Δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά μεταξύ 1954-1967, εκτός από την πρώτη που είχε δημοσιευθεί το 1939.
“Black Easter”: Το βιβλίο ανήκει στα αξιόλογα του φαντασιακού. Υποψήφιο για το βραβείο “Nebula”. Συγγραφέας ο James Blish. Έμπορος όπλων προσλαμβάνει άτομο που ασχολείται με τη μαύρη μαγεία για να εξαπολύσει όλους τους δαίμονες της κόλασης σε μια μέρα.
“Eva Trout”: Το τελευταίο μυθιστόρημα της Elizabeth Bowen. Μπήκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο “Booker” το 1970. Αμιγώς κοινωνικού περιεχομένου με την επικοινωνία να βρίσκεται στο πυρήνα του.
“By The Pricking of My Thumbs”: Η Agatha Christie ξαναβρίσκει τους ήρωές της Tommy και Tuppence, σχεδόν σαράντα χρόνια μετά, να έχουν μεγαλώσει πραγματικά και να εμπλέκονται σε μία ακόμη αστυνομική περιπέτεια. Ο τίτλος προέρχεται από την 4η πράξη της 1ης σκηνής του Macbeth (Shakespeare)
“La Place de l’étoile”: O Patric Modiano συγγράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, το οποίο εκδίδεται από τον Gallimard το 1968. Ο τίτλος παραπέμπει στο αστέρι που επέβαλαν οι Ναζί στους Εβραίους και στην ομώνυμη πλατεία του Παρισιού.
“Stand on Zanzibar”: Από τα πιο αξιόλογα βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Δυστοπικό. Ανήκει στο νέο κύμα του είδους. Συγγραφέας του ο John Brunner. Κέρδισε αξιόλογα βραβεία όπως το “Hugo Award” το 1969 και το “BSFA” (British Science Fiction Award) την ίδια χρονιά.
“Enderby Outside”: Και μόνο το όνομα του συγγραφέα αρκεί για να βρίσκεται στη λίστα μας: Anthony Burgess. Δημιουργός τού “A Clockwork Orange”. Το συγκεκριμένο ανήκει στην τετραλογία του “Enderby” και είναι το δεύτερο μέρος. Πρόκειται για comic novel.
2001: A Space Odyssey”: Ο τίτλος παραπέμπει στο αριστούργημα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Παρ” όλα αυτά δεν πρέπει να λησμονούμε τον συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε: Arthur C. Clarke. Δούλεψε μαζί με τον σκηνοθέτη, όμως αυτός χρεώθηκε τον τίτλο του συγγραφέα.
 “Conan of the Isles”: Το βιβλίο εντάσσεται στα άξια αναφοράς για δύο λόγους. Πρώτον, γράφτηκε από δύο άτομα. Τους L.Sprague de Camp, Robert E. Howard. Δεύτερον, οι πάρα πολλές ανατυπώσεις. Εκδόθηκε το 1968 και είχε πάνω από δέκα επανεκδόσεις. Ανήκει στο είδος της φαντασίας.
“Do Androids Dream of Electric Sheep?”: Ο Philip K. Dick ανήκει στους κορυφαίους της επιστημονικής φαντασίας. Μάλιστα, έχει ενταχθεί στο Hall of Fame του είδους. Το εν λόγω έγινε η βάση για τη δημιουργία του “Blade Runner”. Η ιστορία τοποθετείται σε ένα μετά-αποκαλυπτικό , κοντινό μέλλον.
 “Preserve and Protect”: Πολιτικό μυθιστόρημα από τον Allen Drury. Το τρίτο σίκουελ του “Advice and Consent” για το οποίο έλαβε το βραβείο “Pulitzer” το 1960. Εισαγωγή στα σκοτεινά μονοπάτια της αμερικανικής πολιτικής.
 “Airport”: Ο Arthur Hailey ήταν συγγραφέας που ήξερε πώς να γράφει ευπώλητα βιβλία. Αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Αναφέρεται σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο και στις προσωπικότητες όσων το χρησιμοποιούν, εξαρτώνται και υποφέρουν απ” αυτό.
 “A Kestrel for a Knave”: Από τα πιο γνωστά βιβλία του Barry Hines. Πρωταγωνιστής ο νεαρός εργάτης Billy Casper. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κεν Λόουτς. Επίσης, χρησιμοποιείται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Ηνωμένου Βασιλείου.
“Setting Free the Bears”: Το πρώτο μυθιστόρημα του John Irving. Συγγραφέας με αρκετά μεγάλο αριθμό πωλήσεων, ενώ έχει κερδίσει και Όσκαρ προσαρμοσμένου σεναρίου. Αν και δεν είχε καλή αποδοχή, περιείχε τα στοιχεία που τον έκαναν διάσημο.
“A Small Town in Germany”: Το όνομα του John Le Carre είναι συνυφασμένο με τα μυθιστορήματα κατασκοπίας. Η δράση αναπτύσσεται στη Βόννη.
“The Armies of the Night”: Ο Norman Mailer ανήκει στους συγγραφείς που όρισαν την αμερικάνικη κουλτούρα. Με αυτό κέρδισε το βραβείο Pulitzer στην κατηγορία General Non Fiction. 
“Colonel Sun”: Μυθιστόρημα του Kingsley Amis. Το έγραψε χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο “Robert Markham”. Στην ουσία αποτελεί συνέχεια των μυθιστορημάτων με τον “James Bond” αφότου πέθανε το 1964 ο Ιαν Φλέμινγκ.
“House Made of Dawn”: Το όνομα του N. Scott Momaday μπορεί να μη σας λέει και πολλά. Με αυτό το μυθιστόρημα όμως βοήθησε την αμερικάνικη λογοτεχνία να ενσωματωθεί στην κυρίαρχη τάση. Βραβεύτηκε με “Pulitzer” το 1969.
“Cocksure”: Το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία των σατιρικών. Συγγραφέας ο Mordecai Richler. Ο Anthony Burgess το είχε κατατάξει στη λίστα των αγαπημένων του βιβλίων, ενώ προκάλεσε αίσθηση αφού χαρακτηρίστηκε άσεμνο.
“The Masks of Time”: Επιστημονικής φαντασίας από τον Robert Silverberg, έναν πολυγραφότατο λογοτέχνη. Ήταν υποψήφιο για το βραβείο “Nebula”.
“Cancer Ward”: Ημιαυτοβιογραφικό-πολιτικό από τον Aleksandr Solzhenitsyn. Εκδόθηκε το 1967 και απαγορεύτηκε στην ΕΣΣΔ το 1968. Αφηγείται την ιστορία μικρού γκρουπ ασθενών με καρκίνο στη μετασταλινική εποχή.
“The Public Image”: Το βιβλίο του Σκώτου συγγραφέα Muriel Spark βρέθηκε στη βραχεία λίστα του βραβείου “Booker”. Ενέπνευσε το όνομα της μπάντας “Public Image”. 
“Couples”: Και μόνο το όνομα του John Updike αρκεί για να μπει στη λίστα μα το βιβλίο. Εστιάζει σε έναν ετερόκλητο κύκλο δέκα ζευγαριών στην πόλη Tarbox.
“Myra Breckinridge”: Σατιρικό βιβλίο υπό τη μορφή ημερολογίου, που βασίζεται στα ζητήματα του φύλου, με επίκεντρο τον φεμινισμό και την διεμφυλικότητα. Γραμμένο από τον Gore Vidal. Εξέχουσα μορφή της λογοτεχνίας. Βιβλίο υψηλού επιπέδου που έκανε άμεσα αίσθηση μέσα στο κλίμα εκείνου του Μάη.
“Nachdenken über Christa T. (The Quest for Christa T.)”: Μυθιστόρημα της γερμανίδας συγγραφέως Christa Wolf. Ακολουθεί δύο παιδικούς φίλους από τον Β” Παγκόσμιο στην Ανατολική Γερμανία του της δεκαετίας του ’60.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Στεργιόπουλος
Πηγή: toperiodiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)