Παρασκευή, Μαρτίου 06, 2015

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ

  • Ημερίδα: Καινοτόμες διδακτικές πρακτικές στο Γυμνάσιο (28/3/15)

    Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής "Φιλόλογος", διοργανώνει ημερίδα με θέμα "Καινοτόμες διδακτικές πρακτικές στο Γυμνάσιο". Η ημερίδα θα γίνει στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, ώρες 9.30-15.00.
  • Ημερίδα: «Ανανεώνοντας την διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και της Λογοτεχνίας με άλλοθι τις Τ.Π.Ε.» (14/03/2015)

    Το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Λαρισαίων και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, διοργανώνουν επιμορφωτική ημερίδα για την διδακτική των μαθημάτων των Αρχαίων Ελληνικών και της Λογοτεχνίας, η οποία απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της ειδικότητας των Φιλολόγων - ΠΕ02 με τίτλο: «Ανανεώνοντας την διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και της Λογοτεχνίας με άλλοθι τις Τ.Π.Ε.» Η επιμορφωτική ημερίδα θα γίνει στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας (Ρούσβελτ 59) και θα διαρκέσει από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 14.00 μ.μ. περίπου.
  • Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (3/03/15)

    Ο επίκουρος καθηγητής νέας ελληνικής λογοτεχνίας Γιάννης Παπαθεοδώρου θα μιλήσει την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015, ώρα 19.00 με θέμα: «Μια ρομαντική αυτοκτονία στην Ακρόπολη (1893)» στο Σπουδαστήριο 208 (2ος όροφος Νέου Κτηρίου Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ).
  • Εκδήλωση: Ες γην ειναλίαν Κύπρον, με την ποιητική φωνή του Κώστα Μόντη (8/3/15)

    Εκδήλωση - αφιέρωμα, για τα 40 χρόνια εισβολής του "Αττίλα" στην Κύπρο και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μείζονος κύπριου ποιητή, πραγματοποιεί το Γενικό Λύκειο Λουτρακίου και το Μουσικό Σχολείο Κορίνθου, στο "Αλεξάνδρειο" Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Η εκδήλωση έχει τίτλο "Ες γην ειναλίαν Κύπρον", με την ποιητική φωνή του Κώστα Μόντη και θα γίνει την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 στις 6 μ.μ.
  • Αφιέρωμα στον Μανόλη Αναγνωστάκη (9/3/15)

    Στο πλαίσιο των Φιλολογικών Βραδινών του Συλλόγου Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ "Φιλόλογος", θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στη μνήμη του Μανόλη Αναγνωστάκη (1925-2005), τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015, ώρα 8.15 μ.μ., στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
    Θα μιλήσουν:
    - Ελένη Κατσαβέλη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Φιλολογίας ΑΠΘ, με θέμα: αυτοί που θα μιλούσαν πέθαναν όλοι νέοι. Ο θάνατος και η νεότητα στην ποίηση του Αναγνωστάκη.
    - Δημήτρης Κόκορης, επίκ. καθηγητής ΑΠΘ, με θέμα: Ο (αυτο)σατιρικός Μανόλης Αναγνωστάκης.
    Ποιήματα του Αναγνωστάκη απαγγέλλει η φιλόλογος-θεατρολόγος κ. Αμαλία Κοντογιάννη.
  • Παρουσίαση βιβλίου (6/3/15)

    Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και η Εκδοτική ΕΡΜΗΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του τρίτομου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Δέλτα Ρωμιοπούλες, με επιμέλεια του Αλέκου Π. Ζάννα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη) την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, στις 19:00.
  • Τιμητική εκδήλωση στο Δήμο Αθηναίων για τον Μάκη Τσίτα (12/3/15)

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων και οι εκδόσεις ΚΙΧΛΗ σας προσκαλούν στην τιμητική εκδήλωση για το βιβλίο του Μάκη Τσίτα "Μάρτυς μου ο Θεός" που διοργανώνεται με αφορμή τη βράβευσή του με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014, την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015, στις 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84», στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
  • Συζήτηση: Οι καιροί της ποίησης (20/3/15)

    Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 και ώρα 19.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: Οι καιροί της ποίησης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο "Ο Αναγνώστης".
    Την εκδήλωση, στην οποία θα συμμετέχουν πολλοί ποιητές, επιμελούνται: ο ποιητής Θανάσης Χατζόπουλος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και ποιητής Ευριπίδης Γαραντούδης, και η συγγραφέας Έλενα Χουζούρη, που συντονίζει τη συζήτηση εκ μέρους του ηλεκτρονικού περιοδικού "Ο Αναγνώστης".
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=2471
  • Συνέδριο: Λογοτεχνία και Μουσείο (19-21/3/15)

    Η Ελληνική Εταιρεία Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας και τον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει το ΣΤ’ Συνέδριό της με θέμα: Λογοτεχνία και Μουσείο. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 19 ως τις 21 Μαρτίου 2015 στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» (Πανεπιστημίου 30, Αθήνα).
  • Βραδιά ποίησης από τον Δήμο Αιγάλεω: Αστικό Τοπίο και Ποίηση (17/3/15)

    ιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Αιγάλεω με την επιμέλεια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης διοργανώνει «Βραδιά Ποίησης» με θέμα: Αστικό Τοπίο & Ποίηση, την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 και ώρα 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» (Δημαρχείου 17 & Κουντουριώτου, Αιγάλεω).
    Θα συμμετάσχουν και θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι ποιητές:
    • Τασούλα Καραγεωργίου
    • Γιώργος Μαρκόπουλος
    • Γιώργος Μπλάνας
    • Αντώνης Φωστιέρης
  • Αφιέρωμα στον Ζήσιμο Λορεντζάτο (7/3/15)

    Η “Ανοιχτή Τέχνη, σεμινάρια-διαλέξεις-δράσεις για τις τέχνες και τον πολιτισμό” συμμετέχοντας στον εορτασμό των 100 χρόνων από την γέννηση του Ζήσιμου Λορεντζάτου, σας προσκαλεί στην διάλεξη του συγγραφέα και εκδότη του Λορεντζάτου, Δημήτρη Μαυρόπουλου που θα μιλήσει για την ζωή και το έργο του τιμώμενου, σπουδαίου διανοητή και ποιητή. Το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 στις 19:30, στην "Ανοιχτή Τέχνη¨(Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα).
    Είσοδος: Ελεύθερη
    Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο της Ανοιχτής Τέχνης: ή στο:info@anoixtitexni.gr
  • Εκδήλωση για τον Μανόλη Αναγνωστάκη (16/3/15)

    Στο πλαίσιο των Φιλολογικών Βραδινών που διοργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής "Φιλόλογος" θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 και ώρα 8.15 μ.μ., στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
    Ομιλητές:
    - Βασίλης Βασιλειάδης, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Επιστημονικός Ερευνητής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, "Ο κριτικός και στοχαστής Μανόλης Αναγνωστάκης"
    - Μίλτος Πολυβίου, δρ. Αρχιτέκτων, "Ο άνθρωπος και πολίτης Μανόλης Αναγνωστάκης"
    Θα παρουσιαστεί συνέντευξη του ποιητή στον Μισέλ Φάις (σειρά Φωνές της Γραφής, 1997). Θα ακουστεί ο ίδιος ο Μανόλης Αναγνωστάκης να απαγγέλλει ποιήματά του, στη σειρά "Ελληνικά ποιήματα. Ο Μανόλης Αναγνωστάκης διαβάζει Αναγνωστάκη" (1977).
    Η εκδήλωση πλαισιώνεται με υλικό από την εκπομπή του Λάκη Παπαστάθη "Παρασκήνιο"(1983, φιλολ. επιμ. Γιώργος Ζεβελάκης), με μελοποιημένα ποιήματα από τον Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και με φωτογραφικό υλικό.
  • Επιστημονικό Συμπόσιο: Η πρόσληψη των μετανεωτερικών ιδεών στην Ελλάδα (6-7/3/15)

    Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη), σας
    προσκαλεί στο Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργανώνει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48), την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 με θέμα: Η πρόσληψη των μετανεωτερικών ιδεών στην Ελλάδα.
    Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του Συμποσίου βλ. http://www.moraitis-school.com/downloads/Symposio.pdf
  • Ημερίδα: Το Σχολείο στην Ψηφιακή Εποχή: Δράσεις

    Το Αριστοτέλειο Κολλέγιο οργανώνει, σε συνεργασία µε τη Microsoft Hellas και µε την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, την 3η κατά σειρά ηµερίδα, το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, µε θέµα: «Το Σχολείο στην Ψηφιακή Εποχή: Δράσεις – Καινοτοµίες – Διά Βίου Μάθηση» στις εγκαταστάσεις του Δηµοτικού Σχολείου
    του Αριστοτελείου Κολλεγίου.
    Οι στόχοι της ηµερίδας είναι πολλαπλοί: αρχικά, είναι η επιθυµία µας να µοιραστούµε τις εµπειρίες και τους προβληµατισµούς µας γύρω από τη διδασκαλία µε tablets, την περαιτέρω αξιοποίηση των Διαδραστικών Πινάκων και της πλατφόρµας e-learning, τεχνολογικά µέσα παιδαγωγικής διαδικασίας τα οποία το σχολείο µας εφαρµόζει στην καθηµερινή εκπαιδευτική του πραγµατικότητα. Στη συνέχεια, θα θέλαµε να ξεκινήσει ένας ανοιχτός και δηµιουργικός διάλογος µε τα υπόλοιπα µέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά µε τους τρόπους µέτρησης και βελτίωσης της αποτελεσµατικότητας του εκπαιδευτικού και πως αυτή υποστηρίζεται µέσω της διά βίου µάθησης.
    Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
    Για δηλώσεις συμμετοχής, βλ. <http://www.aristotelio.edu.gr/education/index.php?option=com_con...>
  • Παζάρι βιβλίου στη Λάρισα (16/2-21/3/15)

    Το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών - Βιβλιοπωλών Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.Β.Ε.) διοργανώνει, για δεύτερη φορά, και με την συμμετοχή 100 εκδοτικών οίκων, παζάρι βιβλίου στην Λάρισα, στο εμπορικό κέντρο Pantheon Plaza. Διάρκεια: 16/2/15 - 21/3/15
  • Κύκλος ομιλιών του ΕΙΕ: Το Βυζάντιο και η ανατολική Κεντρική Ευρώπη - Νέα κέντρα στην περιφέρεια του Βυζαντινού Κόσμου (3, 10, 17, 24, 31/3/15)

    Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), διοργανώνει τον δ΄ κύκλο ομιλιών στις 3, 10, 17, 24 και 31 Μαρτίου 2015, στο Αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας", ώρα έναρξης : 19.00.
    Θέμα: Το Βυζάντιο και η ανατολική Κεντρική Ευρώπη - Νέα κέντρα στην περιφέρεια του Βυζαντινού Κόσμου
    Ο κύκλος περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες & διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, στο πλαίσιο των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του ΕΙΕ, "Επιστήμης Κοινωνία".
    Για το πλήρες πρόγραμμα του κύκλου, βλ. συνημμένο
  • Έκθεση: War & Peace in the Balkans - Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια (6/3-5/4/15)

    Το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης – Δημοτική Πινακοθήκη παρουσιάζουν την έκθεση: “War & Peace in the Balkans“ - Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια.
    Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει εντυπωθεί στη μνήμη των ανθρώπων κυρίως ως ένας μηχανοποιημένος πόλεμος χαρακωμάτων στο Δυτικό Μέτωπο, ο οποίος στοίχισε έναν ως τότε αδιανόητο αριθμό θυμάτων μεταξύ των στρατιωτών και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Στα Βαλκάνια, αντιθέτως, ο πόλεμος μαινόταν στα χωριά και τις πόλεις, εκεί δηλαδή όπου ζούσε ο ανυπεράσπιστος άμαχος πληθυσμός.
    Η έκθεση παρουσιάζει τα έργα πέντε φωτογράφων, οι οποίοι κατέγραψαν τον πόλεμο αυτόν και την καθημερινότητά του στα Βαλκάνια, την περίοδο 1914-1918. Οι φωτογραφίες τους δείχνουν ένα εν πολλοίς άγνωστο μέχρι σήμερα θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων.
    Διάρκεια έκθεσης: 06.03.2015-05.04.2015
    Ώρες λειτουργίας:
    Δευτέρα: κλειστά
    Τρίτη – Κυριακή: ώρα 10.00 – 18.00
    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 6 Μαρτίου 2015, ώρα 20.00
    Μία έκθεση του Goethe-Institut
    Παραγωγή: Anemon Productions
    Ιστορικός σύμβουλος: Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου
  • 17η Έκθεση Εκπαίδευση & Εργασία (6-8/3/15)

    17η Έκθεση Εκπαίδευση & Εργασία
    06-08 Μαρτίου 2015, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
    Η έκθεση απευθύνεται σε όλους όσοι επιδιώκουν τη μάθηση σε όποιο στάδιο της πορείας τους κι αν βρίσκονται: μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εργαζόμενοι και στελέχη επιχειρήσεων, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στον εκπαιδευτικό τομέα, σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά και οικογένειες που επιζητούν να επιλέξουν την κατάλληλη σχολή ή εκπαιδευτήριο για το παιδί τους.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. www.ekpaidefsi.gr
  • 3ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με θέμα: Ακαδημαϊκή Αριστεία και Χάρισμα: Νέες Τάσεις στην Εκπαίδευση του 21ου αιώνα (7/3/15)

    Τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη», το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, με τη συμμετοχή Σχολικών Συμβούλων της Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής, διοργανώνουν το 3ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με θέμα: «Ακαδημαϊκή Αριστεία και Χάρισμα: Νέες Τάσεις στην Εκπαίδευση του 21ου αιώνα». Το Συνέδριο θα διεξαχθεί το Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015 στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων «Νέα Γενιά Ζηρίδη», με ελεύθερη είσοδο.
    Στο συνέδριο θα υποβληθούν προτάσεις εναλλακτικών καλών πρακτικών σε μορφή εργαστηρίου από εκπαιδευτικούς με τους μαθητές τους.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://sites.google.com/site/synedrioaristeia2015/archike-selida
  • Αφιέρωμα στον Ζήσιμο Λορεντζάτο (7/3/15)

    Η “Ανοιχτή Τέχνη, σεμινάρια-διαλέξεις-δράσεις για τις τέχνες και τον πολιτισμό” συμμετέχοντας στον εορτασμό των 100 χρόνων από την γέννηση του Ζήσιμου Λορεντζάτου, σας προσκαλεί στην διάλεξη του συγγραφέα και εκδότη του Λορεντζάτου, Δημήτρη Μαυρόπουλου που θα μιλήσει για την ζωή και το έργο του τιμώμενου, σπουδαίου διανοητή και ποιητή. Το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 στις 19:30, στην "Ανοιχτή Τέχνη¨(Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα).
    Είσοδος: Ελεύθερη
    Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο της Ανοιχτής Τέχνης: ή στο:info@anoixtitexni.gr
  • Εκδήλωση: Ες γην ειναλίαν Κύπρον, με την ποιητική φωνή του Κώστα Μόντη (8/3/15)

     Εκδήλωση - αφιέρωμα, για τα 40 χρόνια εισβολής του "Αττίλα" στην Κύπρο και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μείζονος κύπριου ποιητή, πραγματοποιεί το Γενικό Λύκειο Λουτρακίου και το Μουσικό Σχολείο Κορίνθου, στο "Αλεξάνδρειο" Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Η εκδήλωση έχει τίτλο: "Ες γην ειναλίαν Κύπρον", με την ποιητική φωνή του Κώστα Μόντη, και θα γίνει την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 στις 6 μ.μ.

  • 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (23-25/10/15)

    Η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.)
    διοργανώνει σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας
    Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής
    εκπαίδευσης, Προσχολικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής) και το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (Σχολή
    Διοίκησης και Οικονομίας) το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας. Το Συνέδριο θα γίνει στη Λάρισα, στις 23-25 Οκτωβρίου 2015, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
    Σκοπός του Συνεδρίου είναι να προωθήσει το γόνιμο και δημιουργικό διάλογο μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και να θέσει τις βάσεις ευρύτερων προβληματισμών αναφορικά με την υιοθέτηση οποιασδήποτε μορφής εκπαιδευτικής καινοτομίας που έχει σχέση, είτε με τη διδασκαλία και τη μάθηση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, είτε με κάθε άλλη πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής ζωής.
    Σημαντικές ημερομηνίες:
    09 Φεβρουαρίου 2015 1η Ανακοίνωση του Συνεδρίου
    09 Μαρτίου 2015 2η Ανακοίνωση του Συνεδρίου
    31 Μαΐου 2015 Λήξη προθεσμίας υποβολής εργασιών
    20 Αυγούστου 2015 Ενημέρωση αποδοχής εργασιών
    10 Σεπτεμβρίου 2015 Λήξη προθεσμίας υποβολής τελικών εργασιών
    04 Οκτωβρίου 2015 Ανακοίνωση προγράμματος του Συνεδρίου
    23-25 Οκτωβρίου 2015 Διεξαγωγή του Συνεδρίου
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένο, καθώς και τον δικτυακό τόπο του Συνεδρίου: synedrio.eepek.gr, www.eepek.gr
    Επικοινωνία: info@eepek.gr

    Συνημμένα

    Πληροφορίες για το Συνέδριο (pdf, 501KB)
  • Διάλεξη Δ. Κυρτάτα: Ο κομπασμός του Απολλόδωρου: Έρωτας, γάμος, μοιχεία και πορνεία στην κλασική Αθήνα (9/3/15)

    Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015 και ώρα 20.30, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Δημήτρη Κυρτάτα με θέμα "Ο κομπασμός του Απολλόδωρου: Έρωτας, γάμος, μοιχεία και πορνεία στην κλασική Αθήνα". Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.philology.uoc.gr/events/
  • Εβδομάδα Γαλλοφωνίας (9-18/3/15)

    Εβδομάδα Γαλλοφωνίας
    Όπως κάθε χρόνο, η γαλλική γλώσσα γιορτάζει κι ενώνει όσους τη μιλούν (και όχι μόνο) με δρώμενα σε όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου 2015 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31, Κολωνάκι) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2Α).
    Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, βλ. http://ifa.gr/dmdocuments/FRANCOPHONIE/PROGRAMME%20SITE_%20FRANC...
  • Συζήτηση: Το συναίσθημα: από τη λογοτεχνία στη νευροβιολογία και την εξάρτηση (11/3/15)

    Το συναίσθημα - Από τη λογοτεχνία στη νευροβιολογία και την εξάρτηση: Συζήτηση στο Megaron Plus
    Αλήθεια, τι γνωρίζουμε για τον τρόπο με τον οποίο οι εμπειρίες μας μετατρέπονται σε συναισθήματα; Γιατί τα συναισθήματα είναι πανανθρώπινο χαρακτηριστικό, ανεξάρτητα από το πολιτισμικό πλαίσιο και την εποχή; Πώς τα συναισθήματα μεταβάλλουν τις μνήμες μας και αποθηκεύονται σε αυτές; Πώς επηρεάζουν την καθημερινή μας συμπεριφορά, χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε; Με ποιο τρόπο νιώθουμε τα συναισθήματα των άλλων είτε δια ζώσης είτε μέσα από τα έργα τους; Τι οδηγεί στην αναζήτηση της ευχαρίστησης στις εθιστικές ουσίες και όχι στους άλλους;

    Σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά και σε όσα γεννήσει η συζήτηση που θα γίνει στο ΜΜΑ την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 (ώρα έναρξης 19:00), θα επιχειρήσουν να απαντήσουν: ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος («Τα συναισθήματα στη λογοτεχνία»), ο Επίκουρος Καθηγητής Βιολογίας της Συμπεριφοράς του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών, καθώς και της European Brain Behavior Society Αντώνης Σταματάκης («Η νευροβιολογική βάση των συναισθημάτων»), η ψυχαναλύτρια, εκπαιδεύτρια στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία και στην Ψυχαναλυτική Εταιρεία του Παρισιού Μαριλία Αϊζενστάιν-Αβέρωφ («Συναισθήματα και Ψυχανάλυση»), η οποία έχει διατελέσει επίσης Πρόεδρος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και του Ψυχοσωματικού Ινστιτούτου, ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Ηλίας Κούβελας («Το σύστημα ανταμοιβής και ο εθισμός») και η ερευνήτρια του Κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Ειρήνη Σκαλιόρα («Ενσυναίσθηση: Η αντίληψη των συναισθημάτων του άλλου»). Συντονίζει ο Αντώνης Σταματάκης. Η συζήτηση έχει τίτλο «Το συναίσθημα: από τη λογοτεχνία στη νευροβιολογία και την εξάρτηση» και εντάσσεται στον Κύκλο εκδηλώσεων του Μegaron Plus «Η επιστήμη στη ζωή μας» (επιμέλεια: Ηλίας Κούβελας). Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες (ΕΕΝ) και την European Dana Alliance for Brain Initiatives (EDAB) στο πλαίσιο της Εβδομάδας ευαισθητοποίησης για τον εγκέφαλο [Brain Awareness Week].

    Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).
    Αλήθεια, τι γνωρίζουμε για τον τρόπο με τον οποίο οι εμπειρίες μας μετατρέπονται σε συναισθήματα; Γιατί τα συναισθήματα είναι πανανθρώπινο χαρακτηριστικό, ανεξάρτητα από το πολιτισμικό πλαίσιο και την εποχή; Πώς τα συναισθήματα μεταβάλλουν τις μνήμες μας και αποθηκεύονται σε αυτές; Πώς επηρεάζουν την καθημερινή μας συμπεριφορά, χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε; Με ποιο τρόπο νιώθουμε τα συναισθήματα των άλλων είτε δια ζώσης είτε μέσα από τα έργα τους; Τι οδηγεί στην αναζήτηση της ευχαρίστησης στις εθιστικές ουσίες και όχι στους άλλους;

    Σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά και σε όσα γεννήσει η συζήτηση που θα γίνει στο ΜΜΑ την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 (ώρα έναρξης 19:00), θα επιχειρήσουν να απαντήσουν: ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος («Τα συναισθήματα στη λογοτεχνία»), ο Επίκουρος Καθηγητής Βιολογίας της Συμπεριφοράς του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών, καθώς και της European Brain Behavior Society Αντώνης Σταματάκης («Η νευροβιολογική βάση των συναισθημάτων»), η ψυχαναλύτρια, εκπαιδεύτρια στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία και στην Ψυχαναλυτική Εταιρεία του Παρισιού Μαριλία Αϊζενστάιν-Αβέρωφ («Συναισθήματα και Ψυχανάλυση»), η οποία έχει διατελέσει επίσης Πρόεδρος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και του Ψυχοσωματικού Ινστιτούτου, ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Ηλίας Κούβελας («Το σύστημα ανταμοιβής και ο εθισμός») και η ερευνήτρια του Κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Ειρήνη Σκαλιόρα («Ενσυναίσθηση: Η αντίληψη των συναισθημάτων του άλλου»). Συντονίζει ο Αντώνης Σταματάκης. Η συζήτηση έχει τίτλο «Το συναίσθημα: από τη λογοτεχνία στη νευροβιολογία και την εξάρτηση» και εντάσσεται στον Κύκλο εκδηλώσεων του Μegaron Plus «Η επιστήμη στη ζωή μας» (επιμέλεια: Ηλίας Κούβελας). Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες (ΕΕΝ) και την European Dana Alliance for Brain Initiatives (EDAB) στο πλαίσιο της Εβδομάδας ευαισθητοποίησης για τον εγκέφαλο [Brain Awareness Week].

    Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).
  • Σεμινάρια Μαρτίου της ομάδας για τη διγλωσσία και τον πολυπολιτισμό Πολύδρομο

    Σεμινάρια της ομάδας για τη διγλωσσία και τον πολυπολιτισμό στην εκπαίδευση και την κοινωνία "Πολύδρομο" για τον μήνα Μάρτιο.
    Για πληροφορίες, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Το πρόγραμμα των σεμιναρίων (pdf, 566KB)
  • Τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο: Διδασκαλία γλώσσας μέσω άλλων γνωστικών αντικειμένων (27/2, 6/3, 13/3/15)

    Ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ "Φιλόλογος" οργανώνει τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο 12 ωρών με θέμα "Διδασκαλία γλώσσας μέσω άλλων γνωστικών αντικειμένων". Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο Σπίτι του Φιλολόγου (Μπρούφα 12, Θεσσαλονίκη) στις 27 Φεβρουαρίου, 6 Μαρτίου και 13 Μαρτίου 2015.
    Πρόγραμμα σεμιναρίου:
    27/2, ώρες 6.00-9.30 μ.μ.
    Εισαγωγή (δρ. Ελευθερία Ζάγκα, σχολική σύμβουλος) και Εφαρμογή στην Ιστορία (Εύη Διαμαντίδου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια).
    6/3, ώρες 6.00-9.30 μ.μ.
    Εφαρμογή στη Φυσική (Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ) και Εφαρμογή στη Γεωλογία κ.ά. (Κωνσταντίνος Κουτσανδρέας, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος).
    13/3, ώρες 6.00-9.30 μ.μ.
    Οι επιμορφούμενοι παρουσιάζουν τις εργασίες τους
    Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 2310 888035 (Τρίτη-Παρασκευή, 7.00-9.00 μ.μ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: