Τετάρτη, Μαρτίου 04, 2015

Λιτότητα σημαίνει πιθανώς το τέλος της δημοκρατίας

AdTech Ad

Νόαμ Τσόμσκι: ΣΥΡΙΖΑ και Podemos αντιμετωπίζουν την «άγρια αντίδραση» της EE. Η λιτότητα οδηγεί σε «ταξικό πόλεμο»

Δημοσιεύθηκε:


Για την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ισπανία με τα μέτρα λιτότητας και τον «ταξικό πόλεμο» που προκαλούν αναφέρθηκε ο Αμερικανός διανοητής, Νόαμ Τσόμσκι, σε συνέντευξή του στο Democracy Now.
Όπως είπε, η αντίδραση της Ευρώπης στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαιρετικά άγρια. Υπήρξε μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά όχι επαρκής, λόγω της σκληρής στάσης των Γερμανών.
Αυτό που συμβαίνει με τη λιτότητα είναι ταξικός πόλεμος, είπε ο Νόαμ Τσόμσκι. Οι πολιτικές που σχεδιάζονται από την τρόικα ουσιαστικά είναι για να πληρώνονται οι τράπεζες, ενώ ο πληθυσμός υποφέρει, επεσήμανε.
Μιλώντας για τις πολιτικές λιτότητας, επεσήμανε ότι «σαν οικονομικό πρόγραμμα, η λιτότητα σε περιόδους ύφεσης δεν βγάζει κανένα νόημα. Απλά κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη. Έτσι το ελληνικό χρέος, σε συνάρτηση με το ΑΕΠ, ουσιαστικά ανεβαίνει».
noam chomsky
(Οι αναφορές για την Ελλάδα στο τέλος του βίντεο)
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πρόεδρος του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε ότι «λιτότητα σημαίνει εκδίωξη των ανθρώπων από τα σπίτια τους. Λιτότητα σημαίνει ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες παύουν να λειτουργούν. Λιτότητα σημαίνει ότι τα δημόσια σχολεία παύουν να έχουν τα μέσα για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Λιτότητα σημαίνει ότι οι χώρες χάνουν την κυριαρχία τους και μετατρέπονται σε αποικίες οικονομικών δυνάμεων, σε αποικία της Γερμανίας. Λιτότητα σημαίνει πιθανώς το τέλος της δημοκρατίας. Θεωρώ ότι δεν έχουμε δημοκρατικό έλεγχο της οικονομίας, δεν έχουμε δημοκρατία. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορείς να διαχωρίσεις την οικονομία από τη δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)