Τρίτη, Φεβρουαρίου 24, 2015

Ένας σφοδρός πολέμιος της ψευδοεπιστήμης

[......]
Τα τελευταία χρόνια, ο Σινγκ αφιερώνει σημαντικό κομμάτι του χρόνου του στην προσπάθεια κατάρριψης των μύθων που σχετίζονται με την εναλλακτική ιατρική. Εκτός από το βιβλίο «Trick or Treatment? : Alternative Medicine on Trial», που έγραψε σε συνεργασία με τον Edzard Ernst, συμμετείχε στην εκστρατεία «10:23» –στις 10.23 π.μ. της 30ής Ιανουαρίου 2010, εκατοντάδες εθελοντές πήραν «υπερβολική» δόση από ομοιοπαθητικά χάπια για να αποδείξουν ότι δεν περιέχουν ενεργά συστατικά– και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα στον Τύπο. Επιπλέον, η καμπάνια, που ξεκίνησε όταν δέχθηκε μήνυση από την Ενωση Χειροπρακτών εξαιτίας ενός άρθρου του στον Guardian, είχε ως αποτέλεσμα τη μεταρρύθμιση της αγγλικής νομοθεσίας περί λίβελλου.
Πιο πρόσφατα, δημιούργησε τη ΜΚΟ Good Thinking, αποστολή της οποίας είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις παγίδες της εναλλακτικής ιατρικής, καθώς και η αναζήτηση μεθόδων για την αντιμετώπιση «των τσαρλατάνων, της ψευδοεπιστήμης, των μέντιουμ..» εξηγεί. «Εξετάζουμε πιθανά νομοθετικά και ρυθμιστικά μέτρα, συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, πραγματοποιούμε μυστικές ηχογραφήσεις θεραπευτών», συνεχίζει. «Η ομοιοπαθητική για παράδειγμα. Είναι πολύ δημοφιλής στην Αγγλία και η κυβέρνηση τη χρηματοδοτεί». Κατά συνέπεια, «κρατικά χρήματα ξοδεύονται σε αναποτελεσματικές θεραπείες» και οι θεραπευτές εκμεταλλεύονται την κρατική υποστήριξη για να επιχειρηματολογούν υπέρ της εγκυρότητας των πρακτικών τους. «Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση παραβαίνει τους ίδιους της τους νόμους».
«Λένε ψέματα»
Γιατί όμως οι εναλλακτικές θεραπείες αποδεικνύονται τόσο ελκυστικές και ανθεκτικές στον χρόνο; «Νομίζω ότι είναι ελκυστικές επειδή λένε ψέματα», υποστηρίζει ο κ. Σινγκ. Για παράδειγμα, οι συμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο «συχνά είναι πραγματική δοκιμασία για τους ασθενείς, ενώ οι ομοιοπαθητικοί τους υπόσχονται κάτι διαφορετικό, φυσικό, χωρίς παρενέργειες». Ή μπορεί «να είναι κάτι πιο απλό, όπως ένα μωρό με κολικούς. Το μωρό κλαίει, οι γονείς ανησυχούν, και αν ο γιατρός είναι ειλικρινής θα παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, θα πρέπει να κάνουν υπομονή. Ομως οι γονείς δεν μπορούν να το δεχτούν. Θα πάνε, λοιπόν, σε έναν ομοιοπαθητικό, ο οποίος θα τους διαβεβαιώσει ότι μπορεί να βοηθήσει. Το μωρό ίσως έκλαιγε για ένα μήνα πριν πάνε στον γιατρό, και άλλος ένας μήνας πέρασε μέχρι να επισκεφθούν τον ομοιοπαθητικό, ο οποίος τους υπόσχεται πως σε ένα μήνα θα λύσει το πρόβλημα. Στο μεταξύ, ο κολικός έχει περάσει».
Επιδίωξη του συγγραφέα δεν είναι βέβαια να αλλάξει γνώμη στους εναλλακτικούς θεραπευτές. «Αν αλλάξουν γνώμη θα πρέπει να σταματήσουν να δουλεύουν, να αλλάξουν πεποιθήσεις και να παραδεχτούν πως έχουν βλάψει ασθενείς στο παρελθόν». Εντούτοις, «οι ασθενείς θέλουν μόνο να γίνουν καλά και κατά μία έννοια ενεργούν λογικά. Αλλωστε, οι περισσότερες έρευνες για την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής δείχνουν ότι λειτουργεί. Μόνο που πρόκειται για πολύ κακής ποιότητας έρευνες. Οι ποιοτικές έρευνες δείχνουν ότι δεν λειτουργεί». Πάντως, ο συγγραφέας τονίζει ότι δεν είναι τυφλός απέναντι στις ατέλειες της συμβατικής ιατρικής. «Δεν είμαι ενάντια σε κάθε τι εναλλακτικό. Είμαι απλά υπέρ των αποδείξεων», τονίζει. «Στόχος της Good Thinking είναι να προβάλλει την επιστήμη και συγχρόνως να αμφισβητεί την ψευδοεπιστήμη».[......]

Διαβάστε τη συνέντευξη του διάσημου Σάιμον Σίνγκ στη  ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ  (Η Καθημερινή, 22.2.15)

Ο ινδικής καταγωγής Λονδρέζος Σάιμον Σινγκ μοιάζει περισσότερο με ενθουσιώδη φοιτητή και λιγότερο με τον διάσημο «πρεσβευτή της επιστήμης», όπως τον αποκαλεί ο βρετανικός Τύπος, ή με τον σταθερό συνεργάτη του BBC και συγγραφέα πέντε ιδιαίτερα επιτυχημένων βιβλίων για επιστημονικά θέματα.Ποτέ δεν θα γινόμουν πολύ καλός επιστήμονας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο μοναδ(χ)ικός Βάρναλης

  ...