Τετάρτη, Ιανουαρίου 21, 2015

Τα τροϊκανά γομάρια και το μεγάλο ρίσκο των εκλογών


Reuters: Η άκαμπτη στάση της τρόικας στο Παρίσι οδήγησε στις εκλογές

Στην άκαμπτη στάση της τρόικας κατά τις διαπραγματεύσεις  που διεξήχθησαν το Νοέμβριο στο Παρίσι για το ελληνικό πρόγραμμα αποδίδουν Έλληνες αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters τις πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μετά από τέσσερα χρόνια θυσιών, η Ελλάδα στοιχημάτιζε στο ότι θα μπορούσε να έλθει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της για πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο. Ωστόσο, η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι στις 26 Νοεμβρίου πυροδότησε μια σειρά γεγονότων που οδήγησαν στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.
Πηγές του Reuters προσκείμενες στις συζητήσεις των Παρισίων αναφέρουν πως στις συναντήσεις αυτές οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ επέμειναν σε νέες περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό του 2015, κάτι που η ελληνική πλευρά αρνήθηκε, καθώς πιθανά νέα μέτρα λιτότητας θα ισοδυναμούσαν με πολιτική αυτοκτονία. «Μας έδιναν την εντύπωση πως ό,τι και αν κάναμε δεν θα ολοκλήρωναν την αξιολόγηση. Μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, ξέραμε ότι όλα είχαν τελειώσει», υπογράμμισε Έλληνας αξιωματούχος.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η άκαμπτη στάση της τρόικας οφειλόταν στην αβεβαιότητά της για το αν η κυβέρνηση Σαμαρά θα επιβίωνε από τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το Reuters σημειώνει πως για την τρόικα δεν είχε νόημα να ανακοινώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κα τη χορήγηση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ εάν αναμενόταν μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θα εγκατέλειπε τις ελληνικές δεσμεύσεις.
Το πρακτορείο σημειώνει πως για τον Αντώνη Σαμαρά, μια αποτυχία πρόωρης εξόδου από το Μνημόνιο, όπως είχε δεσμευθεί, τον άφηνε χωρίς όπλα στη μάχη της προεδρικής εκλογής. Έτσι, προσπαθώντας να εξισορροπήσει το «μειούμενο πολιτικό του κεφάλαιο», αποφάσισε να επισπεύσει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο απώλεσε τη μάχη, κάτι που οδήγησε στις πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Πηγή: In.gr /21.1.15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...