Παρασκευή, Οκτωβρίου 24, 2014

ΔΥΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ


 

Υπό διάλυση το πειθαρχικό του ΕΣΥ

ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ 
Η Καθημερινή, 21.10.2014

Γιατρός συνελήφθη να εκδίδει πλαστά πιστοποιητικά χωρίς να έχει εξετάσει τους ασθενείς και τη... γλίτωσε με επίπληξη. Γιατρός που δωροδοκήθηκε για να επισπεύσει χειρουργική επέμβαση τιμωρήθηκε με προσωρινή παύση ενός έτους, αλλά κρίθηκε ότι έχει εκτίσει την ποινή καθώς του είχε επιβληθεί και το διοικητικό μέτρο της αυτοδίκαιης αργίας επί σημαντικό χρονικό διάστημα. Γιατρός κρίθηκε ένοχος για αναξιοπρεπή συμπεριφορά και εν συνέχεια αθωώθηκε. Πρόκειται για μερικές από τις αποφάσεις του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου (ΚΠΣ) των γιατρών του ΕΣΥ οι οποίες -εκτός από εντύπωση- έχουν προκαλέσει και την παρέμβαση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.

Οι ιστορίες πειθαρχικής τρέλας στο Δημόσιο αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, ωστόσο συγκεκριμένα πειθαρχικά συμβούλια λειτουργούν στα όρια της αρνησιδικίας. Χαρακτηριστική περίπτωση φαίνεται πως είναι, βάσει των τελευταίων στοιχείων, το ΚΠΣ των γιατρών του ΕΣΥ που εδρεύει στο υπουργείο Υγείας. Πρόσφατη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη το περιγράφει ως «εκτός λειτουργίας», ενώ τον κώδωνα του κινδύνου κρούει με δηλώσεις του στην «Κ» και ο κ. Ρακιντζής ζητώντας την άμεση αναμόρφωση της λειτουργίας του και τη στελέχωσή του από δικαστές. «Διαπιστώνω σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΣΥ. Περισσότερες από 60 υποθέσεις κινδυνεύουν να παραγραφούν ενώ αρκετές είναι οι αποφάσεις που χρήζουν ένστασης. Απαιτείται άμεση αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας του και η στελέχωσή του από δικαστές», επισημαίνει. Ενήμερος για τα προβλήματα στη λειτουργία του ΚΠΣ είναι και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει γνωστοποιήσει εγγράφως την κατάσταση που επικρατεί στον αρμόδιο υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

Οι τελευταίες ενστάσεις σε αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων, που έχει καταθέσει ο κ. Ρακιντζής, αφορούν γιατρούς.

Ο γιατρός Κ.Π. καταδικάστηκε από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου σε τρίμηνη προσωρινή παύση για χορήγηση πλαστών πιστοποιητικών και σε αφαίρεση άσκησης των καθηκόντων του (εκτελούσε χρέη προϊσταμένου) επί δύο έτη για αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας. Ο γιατρός προσέφυγε στο ΚΠΣ το οποίο μείωσε την ποινή σε έγγραφη επίπληξη.

Ετερη περίπτωση αποτελεί ο γιατρός Δ.Λ., ο οποίος είχε καταδικαστεί από το ΚΠΣ σε οριστική παύση και πρόστιμο 2.500 ευρώ για αναξιοπρεπή συμπεριφορά και παράβαση ιατρικής δεοντολογίας. Οταν σε ποινικό επίπεδο εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα, ο γιατρός ζήτησε την επανεξέταση της υπόθεσης και τελικώς το ΚΠΣ τον αθώωσε ομοφώνως.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του γιατρού Χ.Φ., διευθυντή χειρουργικής κλινικής σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο, ο οποίος τιμωρήθηκε από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό με προσωρινή παύση ενός έτους για παθητική δωροδοκία που αφορούσε «φακελάκι» 500 ευρώ με σκοπό την επίσπευση χειρουργικής επέμβασης ασθενούς. Το πειθαρχικό συμβούλιο ωστόσο έκρινε ότι η ποινή έχει εκτιθεί καθώς του είχε επιβληθεί και το διοικητικό μέτρο της αυτοδίκαιης αργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα πάλι για το ίδιο αδίκημα. Ο κ. Ρακιντζής άσκησε και σε αυτή την περίπτωση ένσταση κρίνοντας ότι δεν μπορεί να συμψηφίζεται πειθαρχικό με διοικητικό μέτρο.

Εν τω μεταξύ, σε πόρισμα που δημοσιοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη καταγράφεται εικόνα διάλυσης στο ΚΠΣ. «Ο ρυθμός των συνεδριάσεων είναι πολύ μειωμένος και η παραγωγικότητα είναι ελάχιστη, καθώς τα μέλη του ΚΠΣ δεν έχουν αρκετό χρόνο», αναφέρεται στο πόρισμα που καταλήγει στη διαπίστωση ότι «το ανώτατο πειθαρχικό όργανο των γιατρών είναι παροπλισμένο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...