Κυριακή, Οκτωβρίου 19, 2014

Δώσε στον καθένα το θάνατό του



 
" Πρώην εκδότης, ο Χάινιχεν εγκατέλειψε τη γενέτειρά του Γερμανία, εγκαταστάθηκε στην Τεργέστη, επινόησε έναν Ιταλό αστυνόμο και άρχισε να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα, τα οποία εντάσσονται στο είδος του μεσογειακού αστυνομικού μυθιστορήματος, αυτού δηλαδή που έχει έντονη πολιτικοκοινωνική συνείδηση. Το «Δώσε στον καθένα το θάνατό του» (μτφρ. Αρετή Κοντογιώργη, εκδ. Καστανιώτη) αναφέρεται στο λαθρεμπόριο λευκής σαρκός εξ Ανατολών και κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα."
ΑΝΤΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ
 
 
1.
«Ζούμε σε μια κοινωνία, όπου κυριαρχεί η πολιτική εις βάρος της πολιτισμικής κοινωνίας, όπως την περιέγραψε ο Αντόνιο Γκράμσι. Δεν θυμόμαστε πλέον τις ευθύνες μας ως κοινωνία των πολιτών. Εχουμε υποχωρήσει μπροστά στην "τρόικα" της πολιτικής, της οικονομίας και της διαπλοκής του οργανωμένου εγκλήματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δημοκρατία».



2.
«Οι κοινωνίες της Μεσογείου ενώνονται με τον υπόλοιπο κόσμο με πολλά σύνορα, τα οποία όμως είναι ανοιχτά. Αυτό σημαίνει ότι το μεσογειακό νουάρ έχει συνείδηση του τι συμβαίνει στην κοινωνία. Να σας δώσω την εξήγηση με μια αντίθεση: Οι ομότεχνοί μου στο Βορρά δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη πόσο το οργανωμένο έγκλημα έχει διαβρώσει την κοινωνία. Οταν ωστόσο αποφασίζουν να μιλήσουν γι' αυτό, συνήθως δείχνουν τους Ελληνες, τους Ιταλούς και τους Ισπανούς. Ξεχνούν ότι στις βόρειες χώρες, όπως είναι η πατρίδα μου η Γερμανία, είναι πιο οργανωμένη η διαφθορά. Στις μεσογειακές χώρες έχουμε συνείδηση ότι το οργανωμένο έγκλημα παίζει μεγάλο ρόλο στις κοινωνίες μας. Γι' αυτό κι εμείς που γράφουμε μεσογειακό νουάρ, το ονοματίζουμε. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ενωμένη Ευρώπη δημιουργήθηκε από το οργανωμένο έγκλημα πολύ πριν το σκεφτούν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών».

Φάιτ Χάινιχεν, συγγραφέας τού «Δώσε στον καθένα το θάνατό του».
Ελευθεροτυπία (2/6/2009)


*Ο Φάιτ Χάινιχεν ( Veit Heinichen) γεννήθηκε το 1957 στην πόλη Villingen- Schwenningen. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Δραστηριοποιήθηκε για διάφορους εκδοτικούς οίκους και εργάστηκε ως έμπορος βιβλίων. Το 1994 συνέβαλε στην ίδρυση του εκδοτικού οίκου Berlin Verlag, στον οποίο εργάστηκε έως το 1999 ως εμπορικός διευθυντής. Ο Φάιτ Χάινιχεν ζει σήμερα στην Τεργέστη.
Τα αστυνομικά του μυθιστορήματα με ηρώα τον επιθεωρητή Laurenti, έχουν μεταφερθεί στη μικρή οθόνη ως τηλεοπτική σειρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...