Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2014

Η δύναμη της ανθρωπιάς

 book
Τι θα γινόταν αν έπρεπε να κρύψεις κάτι για να το σώσεις;

Όταν η νεαρή Λίζελ φτάνει στο σπίτι των θετών γονιών της, έχοντας χάσει την οικογένειά της, το μόνο που κρατάει στα χέρια της είναι το κλεμμένο εγχειρίδιο ενός νεκροθάφτη, το οποίο δεν μπορεί καν να διαβάσει, αφού δεν ξέρει γραφή και ανάγνωση. Αυτή θα είναι και η αρχή της καριέρας της ως… κλέφτρας. Η Λίζελ θα αρχίσει να κλέβει βιβλία - βιβλία που πετάνε οι ναζί στη φωτιά για να τα κάψουν, βιβλία από τη βιβλιοθήκη του δημάρχου, βιβλία που τη συντροφεύουν στις περιπέτειές της παρέα με το φίλο της, Ρούντι, στους δρόμους της πόλης, βιβλία που θα γεμίσουν τις ώρες του άλλου φίλου της, του κυνηγημένου Μαξ. Κι ενώ οι βόμβες των Συμμάχων πέφτουν συνεχώς και οι σειρήνες ουρλιάζουν, η Λίζελ μοιράζεται τα βιβλία της με τους γείτονές της στα καταφύγια και βρίσκει σ' αυτά παρηγοριά. Μέχρι που κάποια μέρα η σειρήνα θα αργήσει να σφυρίξει…

Μια αξέχαστη ιστορία για τη δύναμη της ανθρωπιάς, τις ανατροπές της ζωής, αλλά και για την αστείρευτη γοητεία των βιβλίων!
 ****************************
 H ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ

 Καθηλωτικό βιβλίο , που πρέπει να διαβαστεί κυρίως από τους νέους μας , αρκετοί από τους οποίους ερωτοτροπούν με το Ναζισμό και γοητεύονται από τη θανατερή ιδεολογία του .
Οι  Γερμανοί πρωταγωνιστές του βιώνουν τις συνέπειες της μεγαλομανίας του δικτάτορα της χώρας τους , Χίτλερ,  λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της κόλασης που τους έριξε η παράνοιά του  . 
Η πρωτοτυπία του βιβλίου  βρίσκεται  στο ότι ο αφηγητής της ιστορίας είναι ο Θάνατος, που μας ιστορεί τη δύσκολη ζωή που βιώνουν ορισμένοι από τους κατοίκους και τους νέους  μιας επαρχιακής γερμανικής  πόλης, μέσα στο ναζιστικό καθεστώς. Η βία , η αυθαιρεσία, ο ρατσισμός και η ανέχεια απειλούν συνεχώς την ύπαρξη ανθρώπων που δεν διακρίνονται ιδιαίτερα για τον ναζιστικό τους ενθουσιασμό.
Σε κανέναν δε χαρίζεται ο Θάνατος.Ένας Θάνατος αλλιώτικος από τους άλλους, καθόλου σκληρός και ανάλγητος, αλλά που τρέφει αισθήματα τρυφερότητας γαι τους αδυνάτους και τους καλούς. Το πρόβλημα όμως , όπως λέει ο ίδιος δεν είναι αυτός αλλά οι άνθρωποι που βιάζονται με τις ανοησίες τους να τον καλέσουν να τους πάρει, υπονοώντας ότι εάν δεν υπήρχαν οι πολεμοκάπηλοι θανατολάγνοι ηγέτες τους , τότε η παρουσία του στη ζωή μας θα ήταν φυσιολογική. 
 Σωστά στημένοι και πειστικοί οι  πρωταγωνιστές του βιβλίου. Η μικρή Λίζελ ,η "κλέφτρα των βιβλίων " ,ο Ρούντυ ο αγαπημένος της φίλος , ο βαθιά ανθρώπινος "πατέρας" της , η φαινομενικά σκληρή "μητέρα" της , η χαροκαμένη και γεμάτη καλοσύνη γυναίκα του δημάρχου και ο Εβραίος Μαξ που σώζεται από την οικογένεια της Λίζελ συγκινούν τον αναγνώστη και τον κάνουν να αντιληφθεί την ατμόσφαιρα της απαίσιας εκείνης εποχής.

Μικροί-μεγάλοι , διαβάστε το βιβλίο και δείτε οπωσδήποτε την ταινία που στηρίχτηκε σ΄αυτό.
Η νευρώδης σκηνοθεσία και το  εξαιρετικό καστ ηθοποιών  θα σας καθηλώσουν.
Gerontakos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...