Τετάρτη, Οκτωβρίου 01, 2014

Από ναύτης ... επιφανής ζωγράφος

   
 [ΙΒ ΤΑΝΓΚΙ:  Νεαρός γοητεύτηκε από τον Αντρέ Μπρετόν και τον κύκλο των  σουρεαλιστών. Εγκατέλειψε λοιπόν  τη ναυτική σταδιοδρομία του , για να επιδοθεί στη ζωγραφική. Άνθρωπος των ανοιχτών οριζόντων, ασφυκτιούσε από τις συμβάσεις του μικροαστικού περιβάλλοντος. 
Έφυγε από τη Γαλλία  για την Αμερική πριν από την εισβολή των Γερμανών  Η "αμερικανική" όμως περίοδος της ζωής του υπήρξε δυστυχισμένη λόγω του δεύτερου γάμου του με μια αμερικανίδα ζωγράφο, που τον απομόνωσε  από τους σουρεαλιστές φίλους του. Το  γεγονός αυτό  τον οδήγησε στην κατάθλιψη, τον αλκοολισμό και την περιορισμένη παραγωγή έργου. 
Πέθανε πέφτοντας από το κρεβάτι , ενώ κοιμόταν, και σπάζοντας το λαιμό του.
Gerontakos]

Τανγκί, Iβ (Yves Tanguy, Παρίσι 1900 – Γούντμπερι, Κονέκτικατ 1955). Αμερικανός ζωγράφος, γαλλικής καταγωγής. Εργαζόταν ως ναυτικός, αλλά το 1923 αποφάσισε να επιδοθεί στη ζωγραφική, εντυπωσιασμένος από έναν πίνακα του Τζόρτζιο ντε Κίρικο, που είδε σε προθήκη της γκαλερί Γκιγιόμ στο Παρίσι. Φίλος του Ζακ Πρεβέρ και του Αντρέ Μπρετόν, συνδέθηκε το 1925 με τους κύκλους των υπερρεαλιστών και, παρότι αυτοδίδακτος, εξέθεσε μαζί τους έργα που πιθανότατα επηρέασαν πολλούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Πικάσο και ο Νταλί. Το 1942 εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ όπου πήρε την αμερικανική υπηκοότητα και έμεινε έως τον θάνατό του.
Έργα του: Η θύελλα (1926), Το πέταγμα των μπούφων (1929), Ημέρες νωθρότητας (1937), Αργά προς βορρά (1942), Απειροστική διαιρετότητα (1942), Οι τελευταίες ημέρες (1944), Κλειστή θάλασσα, ανοιχτός κόσμος (1944), Πραγματικοί αριθμοί (1946), Πού είσαι; (1954) κ.ά. Τα πολύπλοκα μοτίβα και σχέδια των συνθέσεών του γίνονταν όλο και συχνότερα στα τελευταία έργα του όπως το Πολλαπλασιασμός των τόξων (1954), όπου παρουσιάζει μια πεδιάδα γεμάτη επιμήκη αντικείμενα με στρογγυλεμένα άκρα. 

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Δομή

 

Yves Tanguy - Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στη Μέση Ανατολή: Όλες οι εξελίξεις LIVE

  Ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν, σε αναβρασμό η Μέση Ανατολή Israel struck Iran and there was pre-notification to the US from Tel Aviv, says Reu...