Παρασκευή, Ιουνίου 27, 2014

Η ατάκα της εποχής

Στ. Τσακυράκης*:  
Υπάρχει κανένα Σύνταγμα στο κόσμο που να δίνει την εξουσία στους δικαστές να καθορίζουν το ύψος των αποδοχών των Δ.Υ;  


Οι περικοπές στους μισθούς των δικαστών είναι αντισυνταγματικές. Η μη πρόβλεψη αφορολόγητου στις αποδοχές τους είναι αντισυνταγματική. Οι περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών είναι επίσης αντισυνταγματικές. Οι περικοπές σε όλα τα ειδικά μισθολόγια και αυτές είναι αντισυνταγματικές. 
Υπάρχει κανένα Σύνταγμα στο κόσμο που να δίνει την εξουσία στους δικαστές να καθορίζουν το ύψος των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων; Να λένε π.χ.ότι στους δάσκαλους μπορείτε να κόψετε μισθούς και συντάξεις, στους αστυνομικούς όχι; 
Η Δικαιοσύνη στη χώρα μας αυθαιρετεί, είναι ανεξέλεγκτη και φυσικά είναι γνωστό ότι αδυνατεί να επιτελέσει το έργο της (να επιλύει τις διαφορές μέσα σε εύλογο χρόνο) παρόλο που οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών είναι οι πιο υψηλές στο δημόσιο.
 Στην αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να τεθεί θέμα επαναπροσδιορισμού της δικαστικής εξουσίας. Πρέπει να εξετάσουμε τον ρόλο του Μισθοδικείου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή το ενδεχόμενο της κατάργησής τους. 
Πρέπει επίσης να προσδιορίσουμε τον τρόπο ελέγχου και παρέμβασης των άλλων εξουσιών στη Δικαιοσύνη (διορισμός ηγεσίας των δικαστηρίων μετά από έλεγχο των αποφάσεων κάθε δικαστή). 
Από τις τρεις παραδοσιακές λειτουργίες του κράτους η Δικαιοσύνη έχει γίνει η πλέον προβληματική.
*Ποιος είναι ο Σταύρος Τσακυράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...