Δευτέρα, Δεκεμβρίου 16, 2013

Ο χουντικός αηδός του δημοτικού

 




Ο "ορισμός του ανθρώπινου κιτς", ο αστοιχείωτος Έλλην με αισθητικά γούστα Κάφρου   θεωρούσε τη ζωγραφική του Τσαρούχη...κιτς.

 

 

 

  

 

Ο Οργουελ, ο Νότης και η αντιστροφή των νοημάτων

Tης Γιώτας Συκκά , Η Καθημερινή, 14/12/13 

Ηταν το 1996 όταν ο Νότης Σφακιανάκης σόκαρε για την απόφασή του να καλύψει τη ζωγραφιά του Γιάννη Τσαρούχη από την οροφή του «Ρεξ» στο οποίο θα εμφανιζόταν, λέγοντας στην «Ελευθεροτυπία»: 

«Κάλυψα τον Τσαρούχη γιατί μου έκανε πολύ κιτς».

Προφανώς το σκηνικό της ζούγκλας («όαση» έλεγε ο ίδιος), που διάλεξε να χαρακτηρίσει τον χώρο, δεν του έκανε κιτς. 

Ηδη λοιπόν από τότε ο δημοφιλής τραγουδιστής της «καθαρότητας», διαλαλούσε ότι «ο Ελληνας δεν μπορεί να είναι εθνικιστής, γιατί είναι παγκόσμιος», ενώ ο Γερμανός «είναι βάρβαρος» όπως ο Γάλλος και ο Αγγλος.

Δεκαεπτά χρόνια μετά, το εθνικιστικό παραλήρημά του δεν είναι πλέον κωμικό. 

Τίποτα δεν μπορεί να είναι κωμικό όταν οι νεοναζί παραμένουν, όπως φαίνεται, τρίτο κόμμα, παρ’ όλα τα θλιβερά και συχνά εγκληματικά που αποκαλύπτονται γύρω απ’ αυτούς. 

Ομως αυτό δεν τον πτοεί. «Αίσιο τέλος» είπε στον ΣΚΑΪ ότι είχε η χούντα του Παπαδόπουλου.

Και στην πρεμιέρα του στο κέντρο όπου εμφανίζεται ειρωνεύτηκε τη Δέσποινα Βανδή που τον απέρριψε λόγω των δηλώσεών του, λέγοντας: 

«Θα πρέπει να παρουσιάζει ο καθένας τα εθνικά του φρονήματα. Πιστοποιητικό φρονημάτων...». 

Κάποτε ήταν οι χουντικοί που ζητούσαν πιστοποιητικά φρονημάτων από κάθε πολίτη και τώρα ένας χουντικός υποστηρίζει ότι ζητείται από εκείνον.

Τι εποχή κι αυτή; 

Ο Οργουελ προειδοποιούσε ότι η ακύρωση της γλώσσας και επομένως της σκέψης θα προέλθει από την εξουσία. Και βγήκε αληθινός. 

Δεν είχε προβλέψει, όμως, ότι η διαστροφή των νοημάτων θα ερχόταν παράλληλα κι από ένα μέρος της κοινωνίας που έχει κάνει την αγραμματοσύνη και τον αυταρχισμό μαγκιά.

Ο Σφακιανάκης περηφανευόταν παλιά ότι «έβγαλα μόνο το Δημοτικό». 

«Εβγαλα την απόφαση ότι οι δάσκαλοί μου δεν ήταν άξιοι να με διδάξουν. Στην πρώτη Γυμνασίου, ένας καθηγητής με έστειλε από εμπάθεια να κάνω επανεξετάσεις τον Σεπτέμβριο. Και δεν του το επέτρεψα. Αποχώρησα».

Στην υγιή κοινωνία, ένας που ’χει βγάλει μόνο το Δημοτικό ντρέπεται. 

Στην άρρωστη κοινωνία, κομπάζει. 

Ολα αυτά ήταν το καλύτερο δώρο για τη ρηχή πλευρά της τηλεόρασης, που αναπαράγει πρωί και μεσημέρι τις δηλώσεις του τραγουδιστή και τις αναλύει με σοβαρότητα που σε τρομάζει, αν είναι ή όχι «ο Θεοδωράκης της Χρυσής Αυγής», καθιστώντας έτσι για άλλη μια φορά επίκαιρη την περίφημη ρήση του Μάνου Χατζιδάκι: 

«Οποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει».

Αντιστροφή των νοημάτων σημαίνει αντιστροφή της σκέψης και η αντιστροφή της σκέψης είναι η ακύρωση των προτύπων. 

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας που επιδοκιμάζει ο Νότης Σφακιανάκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...