Κυριακή, Νοεμβρίου 17, 2013

Μεγάλοι σκηνοθέτες -σπουδαίες ταινίες

 Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
 «Η ώρα του λύκου» (Vargtimmen, 1968) 

«Η ώρα του λύκου» είναι η ώρα ανάμεσα στη νύχτα και την αυγή. Είναι η ώρα που «πεθαίνουν και γεννιούνται οι περισσότεροι άνθρωποι». Είναι η ώρα που όσοι αγρυπνούν στοιχειώνονται από τους πιο βαθείς τους φόβους, που τα φαντάσματα κι οι δαίμονες γίνονται στη φαντασία πανίσχυρα πλάσματα . Ο Γιόχαν κατατρέχεται και τελικά κυριεύεται από τους εφιάλτες του παρελθόντος και η γυναίκα του Άλμα παρασέρνεται από την αγάπη της για αυτόν στη δίνη της τρέλας του και δοκιμάζει τα δικά της όρια.

«Όπως και οι ψυχίατροι, οι καλλιτέχνες μπορούν να λειτουργήσουν μόνο στη βάση αυτού που έχουν μέσα τους, και οι αλήθειες που αποκαλύπτονται είναι τόσο προσωπικές όσο και γενικές. Αυτό που ωστόσο διασκεδάζει τον Μπέργκμαν είναι ότι ο πίνακας της αλήθειας στις αυτοπροσωπογραφίες του είναι τόσο περίπλοκος και αινιγματικός που οι επίδοξοι αναλυτές του θα μπορούσαν να χάσουν ακόμα και τον εαυτό τους στην προσπάθεια να την ξετρυπώσουν». (Philip Strick, Sight and Sound 37, Autumn 1968, 4: 203-204)

«Η ώρα του λύκου» (Vargtimmen, 1968) είναι μια από τις πιο διάσημες και σημαντικές ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Φωτογραφία: Σβεν Νίκβιστ
Στο ρόλο του Γιόχαν Μποργκ ο Μαξ φον Σίντοφ, της Άλμα Μποργκ η Λιβ Ούλμαν, της Βερόνικα Φόγκλερ η Ίνγκριντ Τούλιν. Στους άλλους ρόλους οι: Georg Rydeberg, Erland Josephson, Gertrud Fridh, Naima Wifstrand, Gudrun Brost, Bertil Anderberg και Ulf Johanson

Όλα τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς και αντίστοιχους ιδιοκτήτες της ταινίας. Αυτό το βίντεο είναι μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αν σας αρέσει η ταινία, μπορείτε να αγοράσετε το επίσημο DVD.

Ελληνικοί Υπότιτλοι: http://www.opensubtitles.org/
(αν οι υπότιτλοι δεν ενεργοποιούνται αυτόματα κάντε κλικ στο εικονίδιο των υποτίτλων)

Σχετική ανάρτηση: http://gnathion.blogspot.gr/2013/01/b...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Ελλάδα πεθαίνει

  Eurostat: «Παγίδα θανάτου» για την Ελλάδα η υπογεννητικότητα – 11% λιγότερες γεννήσεις μόλις σε ένα χρόνο ...