Πέμπτη, Ιουνίου 06, 2013

GERONTAKOS MOVIES' LAND

 Persona Poster.jpg
 Persona (Περσόνα)
 1966)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Φωτογραφία: Σβέν Νύκβιστ
Ηθοποιοί: Λίβ Ούλμαν, Μπίμπι Άντερσον, Γκούναρ Μπγιέρνστραντ, Γιόργκεν Λίντστρομ, Μάγκαρετ Κρουκ
Η ηθοποιός Ελίζαμπεθ Βόγκλερ (Λιβ Ούλμαν) καταρρέει στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης κι έκτοτε με την θέλησή της επιλέγει τη σιωπή. Τίθεται στη φροντίδα της νοσοκόμας Άλμα (Μπίμπι Άντερσον), με την οποία συμβιώνει για ένα διάστημα σε ένα παραθαλάσσιο εξοχικό. Σε αυτό το διάστημα, στη σχέση που εξελίσσεται ανάμεσα στις δύο γυναίκες, που μοιάζουν πολύ εξωτερικά, αναπτύσσεται μια αμφίδρομη ροή προσωπικοτήτων και βιωμάτων, που τις οδηγεί σε μια διαταραγμένη εμπειρία ταύτισης.

Στο βιβλίο «Ο Μπέργκμαν μιλάει για τον Μπέργκμαν»,(Εκδ. ΡΟΕΣ), διαβάζουμε σχετικά με την ταινία:

«Ήθελα να κάνω ένα ποίημα, όχι με λέξεις αλλά με εικόνες για την κατάσταση που γέννησε την Περσόνα.[...] Όπως σε ένα ποίημα, οι εικόνες σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για τον κάθε άνθρωπο.»

«Είναι για ένα πρόσωπο που μιλάει και για ένα άλλο που μένει σιωπηλό.»

«Η ομοιότητα της Μπίμπι με την Λίβ δεν έλεγε να φύγει από το μυαλό μου. Σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ ωραίο να κάνω μια ταινία για δυο ανθρώπους που χάνουν την ταυτότητα τους ο ένας μέσα στον άλλον - που μοιάζουν κατά κάποιον τρόπο. Και ξαφνικά τις σκέφτηκα να κάθονται και να συγκρίνουν τα χέρια τους. Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα - οι δυο γυναίκες να κάθονται εκεί φορώντας κάτι μεγάλα καπέλα και να συγκρίνουν τα χέρια τους.»

«Βάλαμε την μηχανή μπρος και τότε η Λιβ είπε, «Αχ κοίτα, μια απαίσια φωτογραφία της Μπίμπι!». Και η Μπίμπι είπε, «Όχι δεν είμαι εγώ, εσύ είσαι!».Ύστερα η φωτογραφία σταμάτησε. Όλα τα πρόσωπα έχουν μια καλή και μια κακή πλευρά, και αυτή η φωτογραφία είναι ένας συνδυασμός των λιγότερο ελκυστικών στοιχείων της Μπίμπι και της Λιβ.»

«Ναι, οι λέξεις παύουν να υπάρχουν για την Άλμα.[...] Η επιθετικότητά της σε αυτήν την ονειρική κατάσταση παίρνει τόσο τεράστιες διαστάσεις που ανακαλύπτει ότι δεν μπορεί πια να χρησιμοποιήσει λέξεις. Ο νους της γίνεται φοβερά ταραγμένος. Χάνει την ικανότητα να εκφράζεται. Είναι σαν ένα μηχάνημα που γίνεται κομμάτια αλλά συνεχίζει να γυρνάει τρελά, και λέξεις χωρίς τάξη, χωρίς περιεχόμενο, ξεχύνονται από το στόμα της».

**************************************

Όλα τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς και αντίστοιχους ιδιοκτήτες της ταινίας. Αυτό το βίντεο είναι μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αν σας αρέσει η ταινία, μπορείτε να αγοράσετε το επίσημο DVD.

Ελληνικοί Υπότιτλοι: http://www.greeksubtitles.info/
(αν οι υπότιτλοι δεν ενεργοποιούνται αυτόματα κάντε κλικ στο εικονίδιο των υποτίτλων)

Σχετική ανάρτηση: http://gnathion.blogspot.gr/2013/02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...