Δευτέρα, Μαΐου 27, 2013

GERONTAKOS MOVIES' LAND

 «Θηλιά»
 (Rope)
                                                   1948  

Ρούπερτ:  Τζέιμς Στιούαρτ 

 Μπράντον:Τζων Νταλ 
Φίλιπ:  Φάρλευ Γκράνγκερ.
Στους άλλους ρόλους : Cedric Hardwicke, Constance Collie, Douglas Dick,
Edith Evanson, Dick Hogan και Joan Chandler
Σενάριο: Arthur Laurents (από θεατρικό έργο του Patrick Hamilton)
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ 


Η «Θηλιά» είναι η ιστορία δύο νεαρών ανδρών, του Μπράντον και του Φίλιπ, που συνεργάζονται για να εκτελέσουν τον τέλειο φόνο,προβάλλοντας ως  μοναδικό τους κίνητρο το  ότι θεωρούν τον εαυτό  ανώτερο, με την έννοια που έδινε ο Νίτσε. Ο Βασίλης Ραφαηλίδης στην κριτική του για την ταινία γράφει:

«Όμως, ο Μπράντον και ο Φίλιπ δεν είναι αλήτες. Ούτε φιλόσοφοι, παρ' όλο που στο κολέγιο διδάσκονται φιλοσοφία από έναν καθηγητή που πρεσβεύει πως υπάρχουν άνθρωποι «ανώτεροι» και άνθρωποι «κατώτεροι». Όμως, ούτε ο καθηγητής Ρούπερτ ούτε ο Νίτσε, απόψεις παραλλαγμένες του οποίου απηχεί ο καθηγητής, διδάσκουν πώς οι «ανώτεροι» μπορούν να σκοτώνουν τους «κατώτερους».
(...)
Το φαινόμενο, που με τον τρόπο του μελετάει εδώ ο Χίτσκοκ, είναι η αναίτια δολοφονία. Ή, μάλλον, η δολοφονία νοούμενη σαν παιχνίδι, σαν σπορ, σαν «πλάκα», σαν μαθητική φάρσα τραβηγμένη στο άκρον άωτον, στην πιο απόλυτη κυριολεξία: η συχνή και βλακώδης απειλή «θα σε σκοτώσω», εδώ εγκαταλείπει τη λεκτική της διατύπωση και γίνεται πράξη μακάβρια. Δύο φίλοι σκοτώνουν έναν τρίτο φίλο και στο μεταθανάτιο γλέντι που ακολουθεί, καλούν την αρραβωνιαστικιά του, τους γονείς του και το δάσκαλο τους. Η ταινία δεν ασχολείται με το φόνο, που ο θεατής δεν τον πληροφορείται μόνο αλλά τον βλέπει κιόλας στα πρώτα λεπτά. Ασχολείται μ' αυτό το περίεργο πάρτι, τα εδέσματα του οποίου είναι ακουμπισμένα πάνω σ' ένα μπαούλο, εντός του οποίου βρίσκεται το πτώμα.»

(Λεξικό ταινιών - Με κριτικές του Βασίλη Ραφαηλίδη , Εκδότης: Αιγόκερως)

*************************************

Όλα τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς και αντίστοιχους ιδιοκτήτες της ταινίας. Αυτό το βίντεο είναι μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αν σας αρέσει η ταινία, μπορείτε να αγοράσετε το επίσημο DVD.

Ελληνικοί Υπότιτλοι: http://www.opensubtitles.org/
(αν οι υπότιτλοι δεν ενεργοποιούνται αυτόματα κάντε κλικ στο εικονίδιο των υποτίτλων)

Σχετική ανάρτηση: http://gnathion.blogspot.gr/2013/01/r...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...