Κυριακή, Μαΐου 05, 2013

GERONTAKOS MOVIELAND: "SISANJE"

 "SISANJE"
(2010)
Σκηνοθεσία: Stevan Filipovic
Σενάριο: Stevan Filipovic , Stasa Koprivica
Πρωταγωνιστές:  Nikola Rakocevic, Viktor Savic, Natasa Tapuskovic 


Η συγκλονιστική  ιστορία του  Novica , ενός νεαρού μαθητή σε γυμνάσιο του Βελιγραδίου , που είναι ταλαντούχος στα μαθηματικά και γοητεύεται από τον κόσμο των ναζιστών σκινχέντ. Ο νεαρός  μεταλλάσσεται σ΄ένα εξαιρετικά βίαιο άτομο και γρήγορα  γίνεται ο ηγέτης μιας νεοναζιστικής συμμορίας. Μετατρέπει τη συμμορία των χούλιγκανς ρατσιστών σε πειθαρχημένη ομάδα , που δρα με στρατιωτικό τρόπο και σπέρνει τον τρόμο στους αντιπάλους της και τους Ρομά.
Η ταινία αποκαλύπτει τους ισχυρούς δεσμούς της αστυνομίας και ορισμένων πολιτικών κομμάτων  με τις εθνικιστικές περιθωριακές ομάδες, οι οποίες εξυπηρετούν τα δικά τους παιχνίδια, προκειμένου να ελέγχουν την κατάσταση και να αποκομίζουν προσωπικά οφέλη. 
 Στη χώρα μας έχουμε πλέον αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε πόσο εξυπηρετική για το Σύστημα είναι η ύπαρξη της Χρυσής Αυγής. Έτσι εξηγείται και η σκανδαλώδης ανοχή που δείχνουν τα μεγάλα κόμματα απέναντι στην εγκληματική  δράση της και η ιδιότυπη ασυλία που απολαμβάνουν τα μέλη της, όταν παραβιάζουν το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Jan Stanislawski (1860-1907)- Polish modernist painter and founder of various innovative art groups-Πολωνός μοντερνιστής ζωγράφος και ιδρυτής διαφόρων καινοτόμων ομάδων τέχνης

Ο Jan Grzegorz Stanisławski (24 Ιουνίου 1860, Vilshana – 6 Ιανουαρίου 1907, Κρακοβία, Αυστροουγγαρία) ήταν Πολωνός μοντερνιστής ζωγράφος, ...