Τρίτη, Μαΐου 28, 2013

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ... ΦΑΣΙΣΜΟΥ





Κάτω το κράτος, κάτω το κράτος,
ζήτω το αυτοδιαχειριζόμενό μας παρακράτος!
Υπηρετώντας την τέχνη μας με ζήλο
σπάμε τους συστημικούς στο ξύλο!
************************************************

«Εμπρός», έξω!

Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ
Πηγή: Ελευθεροτυπία, 28/5/2013

Άνεργοι ηθοποιοί που λειτουργούν το αυτοδιαχειριζόμενο «Εμπρός» στου Ψυρρή απαγόρευσαν την Παρασκευή το βράδυ να δοθεί εκεί η τελευταία παράσταση «Ιερή πόρνη» απλώς και μόνο επειδή ήταν του Γιάννη Σολδάτου.

Αυτόκλητοι τιμωροί διάλεξαν έτσι να τον «ανταμείψουν» για τις δηλώσεις του στην «Ε». Το πρωτοφανές αυτό γεγονός (απαγόρευσης παράστασης από καλλιτέχνες) είχε θύμα καταρχήν τη σύζυγο του Σολδάτου, την ηθοποιό και συγγραφέα Εφη Βενιανάκη που είχε γράψει, αλλά και πρωταγωνιστούσε στο ένα από τα δύο μονόπρακτα που απάρτιζαν την παράσταση (μόνο το ένα έφερε την υπογραφή του Σολδάτου), και φυσικά τους ανυποψίαστους θεατές που στην πόρτα πληροφορήθηκαν ότι «η παράσταση ακυρώνεται». «Γιατί ρε παιδιά;» ρωτούσε ο κόσμος για να πάρει την απάντηση «γιατί ο σκηνοθέτης της παράστασης είναι "συστημικός" και δεν μας άρεσαν όσα είπε στην "Ελευθεροτυπία"». «Δεν μπορούμε σε έναν τέτοιο χώρο να φιλοξενήσουμε καμία παράσταση ανθρώπου που ακούγεται ως φερέφωνο της πιο απαξιωτικής συμπεριφοράς απέναντι σε κάθε έννοια πολιτισμού», λένε στον ντοκιμαντερίστα Αντώνη Μποσκοΐτη.

Κάποιοι άλλοι ωρύονται μην τυχόν πατήσει εκεί ο Τζαβάρας.

Ενας θεατής ζητούσε εξηγήσεις από έναν καταληψία. «ΟΚ, ας πούμε πως ο Σολδάτος είναι συστημικός. Εσύ τι είσαι;». «Εγώ είμαι άνεργος», του απάντησε ο άλλος. «Το "άνεργος" είναι ιδιότητα; Ως τι απαγορεύεις την παράσταση;» Παραδίπλα, η Εφη Βενιανάκη δεν μιλιέται, ο Σολδάτος ταραγμένος και έκπληκτος για την αντιμετώπιση, οι ηθοποιοί αμήχανοι.
Γιάννης  Σολδάτος
  Εφη Βενιανάκη

Κάποιος είδε και αποείδε και απαίτησε να ανέβουν εκπρόσωποι της Γενικής Λαϊκής Συνέλευσης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου του «Εμπρός» στη σκηνή και να δώσουν εξηγήσεις στους θεατές. «Η σχέση του Σολδάτου με την εξουσία (βλ. υπουργείο) και οι δηλώσεις του στην "Ε" δεν συνάδουν με το αυτοδιαχειριζόμενο "Εμπρός"» εξήγησαν εν τέλει οι καταληψίες. «Είμαστε άνεργοι. Κι αυτά που εί

πε για τους ανέργους μάς ενόχλησαν πολύ».

«Είπαν ότι συνεργάζομαι με την εξουσία, αλλά αυτό το γνώριζαν από καιρό», ανταπαντά ο Γ. Σολδάτος. «Η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να απαγορεύσει παράσταση και δεν τα κατάφερε. Κάποιοι προοδευτικοί και με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες τα κατάφεραν. Οι χρυσαυγίτες είναι ακόμα ερασιτέχνες, οι άλλοι είναι επαγγελματίες. Πάνω σ' εκείνη τη σκηνή που μάτωσαν ιερά τέρατα του θεάτρου μας (Μπαντής, Βογιατζής, Καταλειφός, Παπαβασιλείου, Οικονομίδου...), και στο όνομα της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, αναγορεύθηκε ο Γιάννης Σολδάτος εχθρός του λαού και του θεάτρου (!)».

Την αποδοκιμασία τους προς το συμβάν εξέφρασαν μεταξύ άλλων οι θεατρικοί συγγραφείς Παναγιώτης Μεντής και Λεία Βιτάλη, καθώς και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα δύο αυτά μονόπρακτα έπαιζαν άνεργοι ηθοποιοί που στο τέλος έβγαζαν ένα κουτί για να ρίξει ο κάθε θεατής ό,τι προαιρείται...
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)