Πέμπτη, Μαΐου 30, 2013

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΥΚ ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ


  • Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Αρχαίου Θεάτρου (12-20/9/13)

    Προκήρυξη Σχολικών Αγώνων με θέμα: Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Αρχαίου Θεάτρου. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου από τις 12 έως 20 Σεπτεμβρίου 2013. Την διοργάνωση των Αγώνων "ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΑ ΕΝ ΔΙΩ" έχει αναλάβει το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων της Β/θμιας Διευθύνσεως Εκπαιδεύσεως Πιερίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
  • Παράσταση της "Ιλιάδας" σε μετάφραση Δ.Ν. Μαρωνίτη (4-8/6/13)

    Ο Στάθης Λιβαθινός επιχειρεί τη σκηνική παρουσίαση του Ομηρικού έπους, της «Ιλιάδας», σε μια πεντάωρη παράσταση-μαραθώνιο, που είναι και το μεγάλο εναρκτήριο θεατρικό γεγονός του Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260 (4-8/6, 8 μ.μ.). Ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει την «Ιλιάδα» ως μια εργασία σε εξέλιξη και το πρώτο δείγμα αυτής της εργασίας είναι η παράσταση που δημιουργήθηκε σε συμπαραγωγή της Polyplanity Productions με το Φεστιβάλ Αθηνών και εξερευνά συγκεκριμένες πλευρές του κειμένου, σε σχέση με την εποχή ενώ θέτει και κάποια ερωτήματα: Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόσο μπορεί να αντέξει κανείς την επερχόμενη απώλεια; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Θα τη δούμε στη βραβευμένη μετάφραση του Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη από μια ομάδα δεκαπέντε ηθοποιών (Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Άρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας, Γιώργος Χριστοδούλου).
  • Εκδήλωση με την Έρση Σωτηροπούλου (31/5/13)

    Με την ευκαιρία της επανέκδοσης του βραβευμένου βιβλίου της Έρσης Σωτηροπούλου ΖΙΓΚ ΖΑΓΚ ΣΤΙΣ ΝΕΡΑΝΤΖΙΕΣ 14 χρόνια μετά το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη) σας προσκαλεί την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013, στις 8 μ.μ., σε μια βραδιά με τη συγγραφέα.
  • Εκδόσεις Gutenberg. Διαλέξεις: Αντι-Διάλογοι: Η έμμετρη και «ελεύθερη» ποιητική παράδοση σήμερα (23/5/13)

    Στο πλαίσιο του κύκλου «Αντι-διάλογοι» θα πραγματοποιηθεί διάλεξη των Δημήτρη Κοσμόπουλου και Νάσου Βαγενά με θέμα: "Η έμμετρη και «ελεύθερη» ποιητική παράδοση σήμερα". Η διάλεξη θα γίνει την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013 και ώρα 18.30 στο βιβλιοπωλείο Gutenberg (Διδότου 37, Αθήνα).
  • Εκδόσεις Gutenberg. Διαλέξεις: Αντι-Διάλογοι: Μυθιστόρημα και σενάριο (30/5/13)

    Στο πλαίσιο του κύκλου «Αντι-διάλογοι» θα πραγματοποιηθεί διάλεξη των Θανάση Βαλτινού και Νίκου Κούνδουρου με θέμα: "Μυθιστόρημα και σενάριο". Η διάλεξη θα γίνει την Πέμπτη 30 Μαΐου 2013 και ώρα 18.30 στο βιβλιοπωλείο Gutenberg (Διδότου 37, Αθήνα).
  • Περιοδικές εκθέσεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με αφορμή το έτος Καβάφη (31/5-31/8/13

    Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη) σας προσκαλεί στα εγκαίνια των περιοδικών εκθέσεων "Χρόνος και Τόπος: Είκοσι δύο ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, Δώδεκα εικόνες του Χάρη Ι. Ξένου" & "Ποιήματα εν όλω" με εκδόσεις αφιερωμένες στον Κ. Π. Καβάφη από όλο τον κόσμο, την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 και ώρα 20.30 στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων "Κυριάκος Κρόκος".
  • Λογοτεχνικές Συναντήσεις: Έρωτας-Θάνατος (6/6/13)

    Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013, ώρα 18.00, στον Εθνικό Κήπο, μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων (Ι. Βεντούρας, Τ. Καραγεωργίου, Π. Παμπούδη, Μ. Πρατικάκης, Έλ. Χουζούρη κ.ά.) διαβάζουν ποιήματά τους σχετικά με το δίπτυχο έρωτας-θάνατος.
  • Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (4/6/13)

    Ο κ. Νίκος Μαυρέλος επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου θα μιλήσει την Τρίτη 4 Ιουνίου 2013, ώρα 20.00 με θέμα: "Ο Αισθητισμός και ο Προραφαηλιτισμός σε διάλογο. Οι πίνακες του Burne Jones στις Έρημες ψυχές του Ν. Επισκοπόπουλου", στο Σπουδαστήριο 208, 2ος όροφος νέου κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής.
  • Συμμετοχή του ΚΕΓ στο International Document Image Processing Summer School (3-7/6/13)

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχει στο International Document Image Processing Summer School (IDIPS 2013), που διοργανώνει το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (Πολυτεχνική Σχολή) του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις 3-7 Ιουνίου 2013 στους Φούρνους Κορσεών. Θέμα της προφορικής ανακοίνωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Ιουνίου, 18:30 είναι: "Digitisation of the Complete Works of Emmanouel Kriaras in the Portal for the Greek Language" ("Ψηφιοποίηση των Απάντων Εμμανουήλ Κριαρά στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα"). Το άρθρο, που υπογράφεται από τους Ιωάννη Ν. Καζάζη, Ράνια Βοσκάκη, Αθανασία Μαργώνη και Χρήστο Άνδρα θα αναρτηθεί στην ενότητα "Άπαντα Ε. Κριαρά" μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου.
  • Ημερίδα: Σπουδές Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Α.Π.Θ. (31/5/13)

    Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: «Σπουδές Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Α.Π.Θ.» την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ.
  • ΛΔ' Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο: Θεσσαλονίκη: Η Ιστορία επί τάπητος (31/5-2/6/13)

    Ολα τα νεότερα πορίσματα της έρευνας, που πραγματοποιείται στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα και αφορούν στις περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας, πρόκειται να παρουσιασθούν στο ΛΔ' Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο με θέμα "Θεσσαλονίκη: Η Ιστορία επί τάπητος", που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 31 Μαΐου έως και την Κυριακή 2 Ιουνίου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
  • 36η Γιορτή Βιβλίου στο Πεδίο του Άρεως (24/5-9/6/2013)

    Στο Πεδίο του Άρεως θα πραγματοποιηθεί η 36η Γιορτή Βιβλίου που διοργανώνει, από 24 Μαΐου έως 9 Ιουνίου, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίων Αθηνών με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
  • Παρουσίαση βιβλίου (30/5/13)

    Tην Πέμπτη 30 Μαΐου 2013 στις 9:00 μ.μ. στο art bar "ποιήματα κι εγκλήματα" των εκδόσεων Γαβριηλίδη Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ηρώς Νικοπούλου "Ελληνιστί: ο Γρίφος" από τον κριτικό Αλέξη Ζήρα και τον συγγραφέα Ανδρέα Μήτσου.
  • Ανοιξιάτικο Παζάρι Βιβλίων του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (30-31/5/13)

    Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών διοργανώνει "Ανοιξιάτικο Παζάρι Βιβλίων"στις 30 και στις 31 Μαΐου 2013, από τις 10.00 έως τις 15.00, στον χώρο μεταξύ του Κτιρίου Διοίκησης και του Νέου Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πρόσφατες και παλαιότερες εκδόσεις θα προσφερθούν σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Αυτή την εβδομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: