Τρίτη, Μαΐου 14, 2013

ΤΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ;

 
Για όσους δεν  ξέρουνε αυτόν τον τύπο, τον λένε κι αυτόν Αντώνη.
Μυστήριο τι πίνει ο φουκαράς που επί τα χείρω τον μεταμορφώνει...
***************************
ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ
(Απόσπασμα)

Του Νίκου Ράπτη
Πηγή: Athens Voice,14/5/2013

[...........] Το 2009-2010, ο Αντώνης Σαμαράς είχε να επιλέξει αν, υπό την ηγεσία του, η ΝΔ θα αποδεχόταν πως το «μνημόνιο» ήταν η μόνη εναλλακτική λύση στην χρεοκοπία της χώρας (και την κατεδάφιση της βασικής προσφοράς του κόμματός του, της ένταξης της χώρας στην Ευρώπη) ή αν θα απορροφούνταν από το λαϊκιστικό και αδιέξοδο «αντιμνημονιακό» αγώνα, που υπήρξε επίσης –για να μην ξεχνιόμαστε- η κοιτίδα της υπερδιόγκωσης της άκρας αριστεράς και της πλήρους νομιμοποίησης της ΧΑ. Αν και όλα -το εθνικό συμφέρον, η ιστορία της παράταξης και ο ρόλος της ΝΔ ως κόμματος εξουσίας- του υπαγόρευαν το πρώτο, επέλεξε το δεύτερο: Παρίστανε τον «αρχιτέκτονα του αντιμνημονιακού αγώνα» (sic) και βάλθηκε να μετράει Ζάππεια. Ως το 2011, η ΝΔ είχε απομονωθεί από τις ευρωπαϊκές της αναφορές και ενόψει της σύστασης της κυβέρνησης Παπαδήμου και της απέλπιδος προσπάθειας της Ελλάδας να παραμείνει στην ευρωζνη, απειλούνταν με μαζική αποστασία των ευρωπαϊστών και μετριοπαθών στελεχών της.

Ο Αντώνης Σαμαράς διαισθάνθηκε τον κίνδυνο της ανατροπής του και ανέλαβε μια σπουδαία πρωτοβουλία: πήρε απότομη στροφή και ανέλαβε μερίδιο ευθύνης στη διακυβέρνηση της χώρας. Η ΝΔ αποκαταστάθηκε ως φιλοευρωπαϊκό κόμμα εξουσίας.

Αλλά η κολοτούμπα παραήταν απότομη και οι αβαρίες δεν αποτράπηκαν. Το Μάιο του 2012, η ΝΔ συγκέντρωσε 1.2 εκατομμύρια ψήφους, τις... μισές δηλαδή από όσες είχε λάβει στις -ατυχείς για την ίδια- εκλογές του 2009! Έσπασε αρνητικό παραταξιακό ρεκόρ, συγκεντρώνοντας μόλις 19% των έγκυρων ψηφοδελτίων, λιγότερο από το 20% που συγκέντρωσαν τα τρία ακροδεξιά κόμματα ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ και ΧΑ. Ο Αντώνης Σαμαράς διασώθηκε κυρίως διότι ο «μουτζούρης» της χρεοκοπίας του 2010, έμεινε στο ΠΑΣΟΚ.

Ανέκαμψε όμως -με αξιοθαύμαστο τρόπο- αυξάνοντας σε ένα μήνα πάνω από 10% την εκλογική του δύναμη και εκλεγόμενος πρωθυπουργός -και οιονεί επικεφαλής της φιλοευρωπαϊκής παράταξης της χώρας.

Σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς έχει να επιλέξει αν θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πολυκομματικού συνασπισμού εξουσίας στο κέντρο, ή αν θα πάει να κυνηγήσει στους κυνηγότοπους των ακροτήτων, του λαϊκισμού και της μισαλλοδοξίας, παρέα με την ΧΑ και τους ΑΝΕΛ. Το πρώτο, του το υπαγορεύουν, όχι μόνον η λαϊκή εντολή του Ιουνίου του 2012, όχι μόνο τα παθήματα της περιόδου 2010-2011, αλλά κυρίως η ανάγκη να προστατευτεί η πατρίδα από την φασιστική εκτροπή. Το τζίνι του νεοναζισμού κόβει πια βόλτες έξω από το μπουκάλι, και κάθε ιδέα εξευμενισμού ή διαπραγμάτευσης μαζί του, είναι επικίνδυνα τυχοδιωκτική. Είναι η ώρα της σύγκρουσης της δημοκρατικής νομιμότητας και του κράτους δικαίου με τον ναζισμό -και της πλήρους ισοπέδωσης του νεοφασιστικού φαινομένου στο πολιτικό, αξιακό και νομικό-δικαστικό επίπεδο.

Να όμως που και πάλι, από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρήθηκε μια προσπάθεια να αφοπλιστεί το κράτος από το απαραίτητο πολιτικά και εκπορευόμενο εκ της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση νομοσχέδιο κατά της ρατσιστικής βίας.Διαισθάνθηκε άραγε ο κ. Αντώνης Σαμαράς τον κίνδυνο, η υπόθεση αυτή να απειλήσει αν όχι την σταθερότητα της κυβέρνησής του, πάντως την εμπιστοσύνη των δύο κεντροαριστερών κυβερνητικών εταίρων προς το πρόσωπό του, ως του ικανότερου να ηγείται του τρικομματικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της ΝΔ; Ισχύουν οι διαβεβαιώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ότι το απαραίτητο αυτό νομοσχέδιο προχωράει κανονικά προς την ψήφισή του; Ας το ελπίσουμε.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε πως διαθέτει αξιοθαύμαστη πολιτική ανθεκτικότητα, αιλουροειδή πολιτική ευελιξία, χαμαιλεόντεια ιδεολογική προσαρμοστικότητα, την εύνοια των άστρων της πολιτικής ανέλιξης… Από την άλλη, όπως είναι γνωστό, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και όποιος πλησιάσει κάπως κοντά στα ίχνη της πολιτικής διαδρομής του Αντνη Σαμαρά, δεν μπορεί, θα νιώσει πως ώρες-ώρες μυρίζει θειάφι λίγο περισσότερο από όσο θα ’πρεπε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:=>Νίκος Ράπτης,Κάτι τρέχει με τον Αντώνη



*O Νίκος Ράπτης είναι διαχειριστής της ppol.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...