Δευτέρα, Μαΐου 06, 2013

ΤΙ ΑΚΟΥΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ: ΙΡΑΝ

Υπ΄αριθμόν 1 σε ακροαματικότητα στο Ιράν το "Ταξίδι", πρώτο τραγούδι από τη λίστα Περσικών τραγουδιών που αναρτούμε σήμερα, στο πλαίσιο της μουσικής  περιήγησής μας στον κόσμο.
Αν και το Ιράν είναι αυστηρά θεοκρατικό καθεστώς, με λογοκρισία που τσακίζει κόκαλα, είναι απορίας άξιο πώς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο βιντεάκια με τόσο "τολμηρό" περιεχόμενο, όπως γυναίκες χωρίς τη μαντίλα ή το τσαντόρ.Μια εξήγηση είναι ότι έχουν εξαχθεί κρυφά από την Περσία.
Κατά τα άλλα , το τραγούδι είναι μια αβάσταχτη  "μελούρα" , μαύρη από την κορυφή ως τα νύχια, με εικόνες σκοτεινές , βαρείς και ασήκωτους ουρανούς , τοπία που στάζουν μελαγχολία.  όπου ο τραγουδιστής δεν ντρέπεται καθόλου να κλαψουρίζει επειδή τον άφησε η σκορδόπιστη Σοράγια. Για να πούμε τα πράματα με το όνομά τους, σε διαγωνισμό με τα χειρότερά μας ελληνικά καψουροτράγουδα, το Ταξίδι θα έπαιρνε πανηγυρικά την πρώτη θέση.
Απ΄ό,τι φαίνεται,  ο Ιρανικός λαός είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην άκρατη αισθηματολογία, θα μου απαντήσετε όμως αφοπλιστικά "Και ποιος δεν είναι;" και θα έχετε απόλυτα δίκιο.
Προτείνουμε να αφήσετε την Playlist να συνεχίσει τη ροή της.Ακούστε μερικά ακόμα τραγουδάκια της για να γνωρίσετε καλύτερα  το μουσικό γούστο των σύγχρονων Περσών.
Πάντως από φωνές οι Πέρσες σχίζουν... 

ΤΑΞΙΔΙ
Στίχοι: Hussein Safa 
 Συνθέτης: Mohsen Chavoshi 
Τραγούδι: Shahab Akbari
"Είμαι μόνος. Μην μ' αφήνεις μόνο. Δεν ταξιδεύουν μόνοι  τους. Η  σπασμένη καρδιά, η  ξεχασμένη. Υγρά τα μάτια μου. Η κρήνη της θλίψης.Πείτε κάτι για μένα.. Θυμάμαι τις ευτυχισμένες μέρες  με υγρά μάτια. Η κρήνη της θλίψης. Κλαίω πολύ.Είμαι μόνος. Μην μ' αφήνεις μόνο."κλπ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...