Παρασκευή, Απριλίου 26, 2013

GERONTAKOS MOVIELAND

 
ΤΙΜ ΜΠΑΡΤΟΝ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ
[ Ο χαρισματικός "λοξίας" καλλιτέχνης
τέρπει μέσα από την πολυσχιδή δραστηριότητά του
μικρούς και μεγάλους φίλους του βιβλίου και του
κινηματογράφου]  
1. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Έκδοση: 2009
ISBN: 978-960-436-256-1
Εκδόσεις: Οξύ
Συγγραφέας: Tim Burton
Μετάφραση: Μαρία Έξαρχου
Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης
Σ’ ολόκληρο τον κόσμο δεν υπάρχει μέρος σαν τη Χώρα του Χάλογουιν, και ο Τζακ Σκέλιγκτον είναι η πιο σημαντική μορφή της.

Ο Τζακ σκαρφίζεται τα πιο μακάβρια κόλπα, και το κάνει εδώ και χρόνια μ’ ευχαρίστηση. Όμως φέτος κάτι δεν πάει και πολύ καλά: ο Τζακ βαρέθηκε να τρομάζει τον κόσμο. Μια νύχτα, ενώ έχει βγει βόλτα στο δάσος, συναντάει κάτι που δεν έχει ξαναδεί: μια παράξενη πόρτα σκαλισμένη σ’ ένα δέντρο.

Περνώντας την πόρτα, ο Τζακ βρίσκεται σ’ ένα φωτεινό, χαρούμενο, πολύχρωμο μέρος, την Πόλη των Χριστουγέννων. Αμέσως τον συνεπαίρνουν όλα τα χριστουγεννιάτικα μπιχλιμπίδια: φανταχτερά στολίδια, αστραφτερά λαμπιόνια, δώρα με χρωματιστά περιτυλίγματα, και γλυκά.

Ο Τζακ ξέρει πως πρέπει να βρει τρόπο να λάβει μέρος σ’ αυτή τη χαρά. Ο ίδιος ο Άι-Βασίλης γίνεται το κλειδί, όταν ο Τζακ αποφασίζει να φέρει το Χριστούγεννα στη Χάλογουιν– ο Τζακ παίρνει τον ρόλο του Άι-Βασίλη!

Η κλασική αιρετική χριστουγεννιάτικη ιστορία, γραμμένη και εικονογραφημένη από τον μοναδικό Τιμ Μπάρτον. 

ΠΗΓΗ: in.gr 
***********************************************
 
1. Η  ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
[Απολαύστε την ολόκληρη και με ελληνικούς υπότιτλους!]

The Nightmare Before Christmas

Next, Burton wrote and produced (but did not direct, due to schedule constraints on Batman Returns) The Nightmare Before Christmas (1993) for Disney, originally meant to be a children's book in rhyme. The film was directed by Henry Selick and written by Caroline Thompson, based on Burton's original story, world and characters. The film received positive reviews for the film's stop motion animation, musical score and original storyline and was a box office success, grossing $50 million. Burton collaborated with Selick again for James and the Giant Peach (1996), which Burton co-produced. The film helped to generate a renewed interest in stop motion animation.

 Source: Wikipedia

" [..........................]

Ο Tim Burton λοιπον, δημιουργος υπεροχων ταινιων οπως το Ed Wood, ο Ψαλιδοχερης, το Pee-Wee’s Big Adventure, τα δυο Batman και το μαγευτικο Sleepy Hollow, σχεδιαζε τον κοσμο του «εφιαλτη» μεσα στο μυαλο του, για μια δεκαετια σχεδον, οταν δουλευε ως σχεδιαστης για την Disney. Αρχικα ειχε γραψει ενα ποιημα, το οποιο αργοτερα αποτελεσε τη βαση του σεναριου. Η ιστορια του Χριστουγεννιατικου Εφιαλτη περιστρεφεται γυρω απο τον αγαπημενο τυπο ηρωα του Tim Burton. Εναν χαρακτηρα αταιριαστο με τον κοινωνικο του περιβαλλον που θελει να κανει το καλο, τον οποιο ομως η μοιρα εχει προικισει με μια ιδιαιτερη προσωπικοτητα, που οι υπολοιποι ανθρωποι δεν ξερουν και δεν μπορουν να αποδεχτουν με ευκολια. Ο ηρωας της ταινιας, ο Jack Skellington, ειναι η αδελφη ψυχη ολων των ηρωων του Burton που αγαπησαμε – του Batman, του Ψαλιδοχερη, ακομη και του δαιμονικου Σκαθαροζουμη. Ειναι ενας ηρωας για τον οποιο τα ανθρωπινα συναισθηματα ειναι αλυτος γριφος.



Ας παρουμε ομως τα πραγματα απο την αρχη, οπως στην ταινια. “You’ve probably wondered where holidays come from/if not, it’s time you’d begun!” Με αυτες τις δυο γραμμες, ο Burton μας μεταφερει στο κεντρο ενος μαγικου δασους, ενος δασους που αποτελει το οριο αναμεσα σε ξεχωριστους και εντελως διαφορετικους κοσμους. Και μαλιστα, στο κεντρο ενος κυκλου απο μαγικα δεντρα, με πορτες που οδηγουν στους κοσμους των πιο αγαπημενων γιορτων των ανθρωπων. Η μια πορτα ανοιγει και μας οδηγει στο Halloweentown, οπου βρισκουμε τον ηγετη της, τον Jack Skellington, να οδηγει τους κατοικους προς την ληξη των εορταστικων εκδηλωσεων για την πιο τρομακτικη βραδια του χρονου.



Συντομα μετα το τελος τους ομως, ο Jack μελαγχολει, καθως νιωθει πια οτι αυτο που κανει δεν τον γεμιζει. “Year after year, it’s the same routine/and I grow so tired of the sound of screams”. Ετσι, περιπλανωμενος ασκοπα εξω απο την πολη, ξαφνικα βρισκεται στο σημειο απ’ οπου ξεκινησαμε εμεις. Εκει, εκπληκτος, ανοιγει την πορτα με το Χριστουγεννιατικο δεντρο και μεταφερεται στην Christmastown. Περιττο να πουμε, ο Jack τα χανει εντελως! Χρωματα παντου, κεφατα τραγουδια και παραξενα, χαρωπα πλασματακια. “What’s this? What’s this? There’s color everywhere” αρχιζει να τραγουδα. “Every body seems so happy, have I possibly gone daffy?”, “There busy throwing snowballs, instead of throwing heads...What’s this?”



Νιωθοντας ξαναγεννημενος, ο Jack μεταφερει τα νεα καθως και το οραμα του στους κατοικους του Halloweentown- θα φτιαξουν τα δικα τους Χριστουγεννα. Ομως οι συμπολιτες του δεν μπορουν να καταλαβουν το πνευμα των Χριστουγεννων. Εξαλλου, τι νοημα εχει να καρφωνεις μια καλτσα στον τοιχο, αν δεν εχει το ποδι ακομη μεσα; Ωστοσο, προθυμα αποφασιζουν να ακολουθησουν το σχεδιο του Jack. Φετος θα αναλαβουν αυτοι τα Χριστουγεννα. Ετσι, απαγαγουν τον Άγιο Βασιλη (η τον Sandy Claws κατα τον Jack), φτιαχνουν τη δικη τους εκδοχη των Χριστουγεννιατικων δωρων και ο Jack παιρνει το ρολο αυτου που θα φερει στους ανθρωπους αγαπη και χαρα. Φυσικα, αυτο που ακολουθει ειναι καταστροφικο... Βεβαια μην ανησυχειτε, ολα θα διορθωθουν στο τελος. Μην ξεχνατε οτι προκειται για οικογενειακη ταινια!



Εχει γραφει οτι ο «Εφιαλτης των Χριστουγεννων», ειναι η ιστορια του Dr. Seuss or How the Grintch stole Christmas, διαβασμενη αναποδα. Το Grintch ηθελε να καταστρεψει τα Χριστουγεννα κλεβοντας τα δωρα, τελικα ομως κατεληξε να τα κανει καλυτερα.Απο την αλλη, ο Jack ηθελε να τα βελτιωσει ενωνοντας τα με το Halloween, αλλα κατεληξε να τα καταστρεψει. Οι δυο ταινιες φαινεται να εχουν και αλλο ενα κοινο, καθως η ιστορια του Dr. Seuss ειχε την επιρροη της και στον τροπο που ο Burton απεδωσε το Christmastown.



Η ταινια ειναι γυρισμενη με τη λεγομενη μεθοδο του stop-motion animation. Οι χαρακτηρες δεν ειναι σχεδιασμενοι σε χαρτι, ειναι κατασκευασμενοι, οπως και τα σκηνικα. Οι ηρωες εχουν πραγματικες διαστασεις, βρισκονται σε πραγματικο σκηνικο, με πραγματικο φωτισμο. Τα μικρα αγαλματακια κινουνται ελαχιστα, καρε με το καρε, δινοντας το ζωντανο αποτελεσμα που βλεπουμε στην οθονη. Αναλογιζομενος κανεις τη δυσκολια του εγχειρηματος, μενει με ανοιχτο το στομα παρακολουθωντας την τελειοτητα του αποτελεσματος στην οθονη. Παρ’ οτι πολλοι λανθασμενα νομιζουν οτι ο Tim Burton ηταν ο σκηνοθετης αυτης της ταινιας, η αληθεια ειναι οτι τα ευσημα της σκηνοθεσιας ανηκουν στον Henry Selick(ο οποιος σκηνοθετησε και τον “James και το Γιγαντοροδακινο”, παλι με τον Burton στην παραγωγη), ενω ο Burton εθεσε τον κεντρικο πυρηνα του σεναριου και συνεργαστηκε με τον Denise DiNovi στον σχεδιασμο παραγωγης. Φυσικα το στιγμα του ειναι εκδηλο παντου. Στα μαγευτικα σκηνικα, στον ευφανταστο σχεδιασμο των χαρακτηρων και στην απλη, αλλα τοσο ενδιαφερουσα και φρεσκια ιστορια. Οι σκυθρωπες αποχρωσεις του γκρι που καλυπτουν το Halloweentown και τα εντονα και χαρωπα χρωματα του Christmastown ειναι δουλεια του Pete Kozachik, που συνδυαζονται αψογα με τα σκηνικα του Burton και δινουν ενα μοναδικο αποτελεσμα.



Ολοι οι χαρακτηρες γοητευτικοι και αξιαγαπητοι, μοιαζουν να ξεπηδησαν απο τα σκιτσα του Edward Gorey: απο τον αναπηρο τρελο-επιστημονα, που ανοιγει το κρανιο του και ξυνει τον εγκεφαλο του οταν σκεφτεται, στον κυριολεκτικα διπροσωπο δημαρχο και απο την αγαπημενη μου φυσιογνωμια, τον τυπο με το μονιμο τσεκουρι στο κεφαλι, στον Βασιλια των Κολοκυθων, τον Jack Skellington, με το κοκαλιαρικο κορμι που εχει τη χαρη και το στυλ του Fred Astaire. Η μουσικη του Danny Elfman, αν και σε μερικα σημεια δεν καταφερνει να φτασει τα επιπεδα που θα επρεπε, προσθετει στο συνολο της ταινιας, ενω ο ιδιος ο συνθετης ειναι πραγματικα αξιομνημονευτος χαριζοντας τη φωνη του στον Jack για να τραγουδησει.



Ο Χριστουγεννιατικος Εφιαλτης ειναι η ιστορια ενος ανθρωπου που παλευει να ανακαλυψει την πραγματικη του θεση στη ζωη. Ειναι μια ταινια για το ταξιδι προς την πραγματικη ευτυχια σε εναν σκληρο κοσμο, με μεταφορικο μεσο το μηνυμα οτι το μονο που πρεπει να κανει κανεις ειναι να ειναι ο πραγματικος του εαυτος, χωρις κανεναν συμβιβασμο. Υπαρχει καλυτερο μηνυμα για τα Χριστουγεννα;"



Βαθμολογία: 8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars (8/10)



ΠΗΓΗ: Ιωσηφ Πρωιμακης στο Cine.gr





Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης από tvxorissinora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...