Τρίτη, Απριλίου 16, 2013

ΟΥΣΤ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΄ΔΩ, ΙΟΥΔΑ ΙΣΚΑΡΙΩΤΗ!



H 11η εντολή για τα Θρησκευτικά


Του Απόστολου Λακασά     
ΠΗΓΗ: «Η Καθημερινή», 4/4/2013


Μαθητής στην Αθήνα από τα 11 του χρόνια –ήταν στην Ε΄ Τάξη Δημοτικού– έπαιρνε απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών. Σήμερα, το παιδί έχει φθάσει στα 17 του, στη Β΄ Λυκείου, και ο νέος διευθυντής του σχολείου, ο οποίος είναι θεολόγος, δεν δέχεται να του δώσει απαλλαγή. Οι γονείς του παιδιού έκαναν αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη και περιμένουν την απάντηση.
Σε άλλο σχολείο της Αττικής, μαθητής Γυμνασίου έκανε αίτηση για απαλλαγή από το μάθημα τον περασμένο Οκτώβριο. Ο διευθυντής αρνήθηκε. Κατόπιν οι γονείς έστειλαν ένα σωρό χαρτιά στον διευθυντή Δευτεροβάθμιας, στο γραφείο υπουργού. Έκτοτε, τα έγγραφα ταξιδεύουν από γραφείο σε γραφείο και αποτέλεσμα μηδέν. Κάποια στιγμή, ο σύμβουλος θεολόγων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συμβούλεψε (γραπτώς) τους γονείς να ζητήσουν απαλλαγή για «λόγους συνείδησης». Το έκαναν, αλλά ο διευθυντής, ο οποίος να σημειωθεί ότι είναι θεολόγος και διδάσκει ο ίδιος το μάθημα, αρνήθηκε ξανά. Μάλιστα, φέρεται να αποκάλεσε το παιδί «Ιούδα». Κύριος οίδε εάν αυτό συνέβη, Κύριος οίδε την τιμωρία όλων για τα αμαρτήματά μας...
Η ουσία είναι ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα ώστε να δίνεται μία ενιαία λύση. Πιθανότατα η ηγεσία του υπουργείου θα δηλώσει ότι απάντηση έχει δοθεί. Ορίστε, λοιπόν, τι είπε ο υφυπουργός κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου στη Βουλή: «Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό, σύμφωνα με τα επίσημα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα που έχουν καθοριστεί από το υπουργείο Παιδείας. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν ενημερωθεί σχετικά με τη δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα, βάσει των τριών εγκυκλίων οι οποίες εκδόθηκαν (στις 10 Ιουλίου, 4 Αυγούστου και 26 Αυγούστου, όλες μέσα στο 2008) προκειμένου το υπουργείο να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και των ανεξαρτήτων αρχών της χώρας».
Όμως, το πρόβλημα ανακύπτει διότι οι τρεις εγκύκλιοι που εκδόθηκαν επί υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη συσκοτίζουν αντί να αποσαφηνίζουν. Οι δύο πρώτες εγκύκλιοι ήταν σαφώς υπέρ της απαλλαγής από το μάθημα, με βάση, βέβαια, συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ η τρίτη θόλωνε το τοπίο. Ως εκ τούτου, οι διευθυντές λειτουργούν έως τώρα κατά βούληση. Το παραδέχεται, μάλιστα, και το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων. «Θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητη και υποχρεωτική πια η έκδοση μιας σαφούς εγκυκλίου για τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών», λέει σε επιστολή το Δ.Σ. προς τον υπουργό και εστιάζοντας, όπως αναμενόταν, στην άποψη της Ένωσης, ζητάει η νέα εγκύκλιος να είναι κατά το πνεύμα και το γράμμα της τρίτης εγκυκλίου Στυλιανίδη, καθώς και να γίνει επανέλεγχος όλων των αιτήσεων απαλλαγής από τα Θρησκευτικά.
Το υπουργείο πρέπει να πάρει θέση και να πει τι ισχύει ξεκάθαρα. Εκτός κι αν η γραφειοκρατία των εγκυκλίων μπορεί να προφυλάξει (και) από τις καυτές πατάτες...

Σχόλια


No surprise here at all! Only the very ignorant today believe that Easter Christianity is much different from Islam. Some five hundreds years ago the Orthodox preferred Islam than Western Christianity and they will do again if necessary. The hatred of the Easter 'Christians' against the Western values and Humanism represented by Renaissance, including Catholicism and Protestantism after Reformation, is so big it will last for centuries to come. The Orthodox will eventually succumb to Islam or completely disappear from history; that's their destiny.

Σχολίασε ο/η Julian |

"Πείτε μας την γνώμη σας". Τί να πούμε! Υπάρχει κάτι που μπορεί να πει κανείς;;; απλώς, στην 3η χιλιετία και ακόμα αυτή η -αδιόρατη από μερικά χιλιόμετρα ύψος - γωνιά του πλανήτη ζει στο δικό της σύμπαν!!

Σχολίασε ο/η  Δ.Χ. |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)