Παρασκευή, Απριλίου 19, 2013

ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΥΚ ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ...

  • ΚΗ΄ Σεμινάριο Ομηρικής Φιλολογίας

    Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων σε συνεργασία με το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών και το Δήμο Ιθάκης διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, το
     ΚΗ΄...


  • Συνέδριο: Ευριπίδης, ο "τραγικώτατος των ποιητών" και ο "από σκηνής φιλόσοφος". Παράδοση και νεωτερικότητα (7-9/11/13)

    Το ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων θα διεξαχθεί στη Σπάρτη στις 7-9 Νοεμβρίου 2013. Το θέμα του Συνεδρίου: Ευριπίδης, ο "τραγικώτατος των ποιητών" και ο "από σκηνής φιλόσοφος". Παράδοση και νεωτερικότητα.
    Δείτε τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, σε παράσταση του Εθνικού Θεάτρου (2004), με τους Φιλαρέτη Κομνημού,Δημήτρη Μαρκουλάκη και Μαρία Ναυπλιώτου στους  πρωταγωνιστικούς ρόλους:
  • Έκθεση: Ομήρου Οδύσσεια, Ζωγραφικό Δοκίμιο (17/4-2/6/13)

    Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 και ώρα 8.00 μ.μ. εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ http://www.teloglion.gr/www.tf.auth.gr/inst/tellogleio/gallery/Image/tellogleio_right.jpgνέα έκθεση με τίτλο: «Ομήρου Οδύσσεια, Ζωγραφικό Δοκίμιο» του Δημοσθένη Κοκκινίδη με κείμενα του Δ. Ν. Μαρωνίτη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιουνίου 2013 και παίρνει τη σκυτάλη στο εκθεσιακό ημερολόγιο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ από την «Θεσσαλονίκη των Τέλλογλου: ζωγραφική-χαρακτική-γλυπτική» που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013. Παράλληλη εκδήλωση: Την Παρασκευή 19 Απριλίου και ώρα 8 μ.μ., ο κ. Δ. Ν. Μαρωνίτης θα παρουσιάσει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών το θέμα: "Εικόνα και Χρόνος στα Ομηρικά έπη και τις εικαστικές τέχνες."
  • Συνέδριο: Δημιουργική Γραφή (4-6/10/13)

    Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα «Κολλέγιο Αθηνών.

  • Παρουσίαση βιβλίου (19/4/13)

    H Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ σάς προσκαλούν την Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013, στις 8:00 μ.μ., στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Ρωμανού, με τίτλο: "Γιούντιν, μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27 & Αλ. Σβώλου).
  • Νέες ημερομηνίες διεξαγωγής Συνεδρίου: Συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις στον ελληνικό κόσμο...

    Οι ημερομηνίες πραγματοποίησης του Ε΄ ευρωπαϊκού συνεδρίου νεοελληνικών σπουδών της ΕΕΝΣ με θέμα "Συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις στον ελληνικό κόσμο
  • Αφιέρωμα στο έργο της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ (21/4/13)

    Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και το Art/European Animation Center στο πλαίσιο του προγράμματος Aphrodite-project διοργανώνουν αφιέρωμα στο έργο της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 στις 12 το μεσημέρι, στο Λουτρό των Αέρηδων (Κυρρήστου 8, Πλάκα).
  • ΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ:
    ΣΙΓΑ  ΜΗΝ  ΤΡΕΜΕΙΣ...
     
    «Σιγά μην τρέμεις...»
    είμαστε των παλαιών ερώτων οι φωνές
    όχι αυτών που σου άλλαζαν τη ζωή
    και βρισκόσουν ξαφνικά σ’ άλλες κάμαρες
    να προσκυνάς άλλα αγάλματα
    αλλ’ εκείνων των ερώτων των μικρών
    που για μια μόνο στιγμή
    σ’ έκαναν να κοιτάς ψηλά
    μ’ ουράνια οικειότητα
    ενώ κάτι άταχτα μονοκοτυλήδονα
    το γελάκι, η ματιά
    σ’ έκαναν να ξεχνάς τ’ αειθαλή αγκάθια
    του κάκτου χρόνου.
    Έρωτα μικρέ της τελευταίας στιγμής
    ακουμπά σ’ έναν ώμο φανατικά θνητό
    ακουμπά στο κενοτάφιο των ονείρων.

    ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ-ΡΟΥΚ 
     
  • Επανακυκλοφορία βιβλίου: Ο βίος και το έργο του Κ.Π. Καβάφη

    Το 2013 έχει ανακηρυχθεί έτος Καβάφη, καθώς φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση και 80 από τον θάνατο του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή. Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με αφορμή αυτή τη διπλή επέτειο επανακυκλοφορούν το βιβλίο αναφοράς "Ο βίος και το έργο του Κ. Π. Καβάφη" του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και της Μαρίας Στασινοπούλου σε μια εμπλουτισμένη έκδοση με όσα νέα στοιχεία προέκυψαν εντωμεταξύ, δέκα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του.
  • Διημερίδα για τον Κώστα Βάρναλη αφιερωμένη στη μν

    Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πιερίας διοργανώνει Διημερίδα για τον Κώστα Βάρναλη αφιερωμένη στη μν
  • Εκδήλωση για την Κική Δημουλά (19/4/13)

    Ο Κύκλος Ποιητών και το Ίδρυμα Β.
  • Σεμινάριο: Νεοελληνική Φιλολογία και Ψηφιακές Τεχνολογίες (14/5/13)

    Το Εργαστήριο Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακοινώνει τη διοργάνωση ειδικού επιμορφωτικού σεμιναρίου με θέμα: «Νεοελληνική Φιλολογία και Ψηφιακές Τεχνολογίες». Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης την Τρίτη 14 Μαΐου 2013, ώρες 09:00-15:00.
  • Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (23/4/13)

    Την Τρίτη 23 Απριλίου 2013 και ώρα 20.00, στο Σπουδαστήριο 208 (2ος όροφος Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής), θα πραγματοποιηθεί Colloquium του τομέα ΜΝΕΣ του Τμήματος Φιλολογίας (ΑΠΘ), με ομιλήτρια την κ. Χ. Μ. Νιφτανίδου, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Το θέμα της ομιλίας της κ. Νιφτανίδου: «Η θεματική της ψυχο-σωματικής παθολογίας στην Αυτοβιογραφία της Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου και στους Επισκέπτες της Διδώς Σωτηρίου».
  • 4η Επιστημονική Συνάντηση: Χαϊκού - Ματσούο Μπασό (24/4/13)

    Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας & Διδακτικής της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Συμπόσιο Ποίησης συνδιοργανώνουν την 4η Επιστημονική Συνάντηση με Θέμα: "Χαϊκού - Ματσούο Μπασό", την Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 και ώρες 6.00-8.00 μ.μ., με ομιλήτρια την: Ξένη Σκαρτσή, δρ.φιλολογίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μαρασλείου Διδασκαλείου (Μαρασλή 4, Αθήνα).
  • Απονομή βραβείων 4ου Πανελλήνιου Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού (21/4/13)

    Για 4η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διοργάνωσαν τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Ποιητικό Διαγωνισμό για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Την Κυριακή 21 Απριλίου και ώρα 12.00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των βραβείων στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Εθν. Αμύνης 1).
  • Λογοτεχνικές Συναντήσεις (18/4/13)

    Μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων διαβάζουν σχετικά ποιήματά τους σε ακόμη μία θεματική βραδιά ποίησης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου και ώρα 19.30 στο κατάστημα Public (Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος).
  • Λογοτεχνικές Συναντήσεις: Λογοτεχνία και Κινηματογράφος (25/4/13)

    Στο πλαίσιο του κύκλου «Αντι-διάλογοι», ο πανεπιστημιακός Ευρ. Γαραντούδης και ο συγγραφέας Τ. Γουδέλης προσεγγίζουν θέματα όπως οι δομικοί και εκφραστικοί κώδικες των δύο τεχνών, η μεταφορά λογοτεχνικών κειμένων στον κινηματογράφο και η θεματοποίηση του σινεμά σε ποιητικά κείμενα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Απριλίου και ώρα 18.30 στο βιβλιοπωλείο Gutenberg (Διδότου 37, Αθήνα).
  • Λογοτεχνικές Συναντήσεις: Μια βραδιά για τον Γιώργο Μακρή (25/4/13)

    Στο πλαίσιο του κύκλου παρουσιάσεων «Ποιητές στη σκιά» για το έργο του Γ. Μακρή θα μιλήσουν οι λογοτέχνες Αγγ. Γαβρίλη και Δ. Τανούδης. Επιμέλεια: Γ. Μπλάνας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο Ποιήματα και Εγκλήματα στις 25 Απριλίου και ώρα 20.30.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΙΗΤΗ=> Γιώργος Μακρής (1923-1968), Εμείς οι Λίγοι - Ποιείν

  • Ποιητικός Απρίλης στο μπαρ Comme il FauX (22/4/13)

    Μια βραδιά αφιερωμένη στον έρωτα και στη γυναίκα συντροφιά με την ποιήτρια-εικαστικό Έλλη Γρίβα και τα βιβλία της: «ναι-49 ζωγραφισμένα ποιήματα» και «11+ - / μια ιστορια αγάπης στον ενδιάμεσο χρόνο». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Απριλίου και ώρα 9.00 στο μπαρ Comme il FauX.
  • Παρουσίαση βιβλίου (22/4/13)

    Τη Δευτέρα 22 Απριλίου και ώρα 18.30 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου «Γιώργος Σαραντάρης, Ο άνθρωπος, ο ποιητής, ο διανοούμενος: Δημοσιογραφική έρευνα για τη ζωή και το έργο του», στο βιβλιοπωλείο ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ «Ανατόλια» (Δημ. Γούναρη 39).
  • Συνέδριο: Η Μονεμβασία από τους βυζαντινούς χρόνους ως τις μέρες μας (20-21/4/13)

     

    Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και ο Δήμος Μονεμβασιάς διοργανώνουν συνέδριο με θέμα "Η Μονεμβασία από τους βυζαντινούς χρόνους ως τις μέρες μας", στις 20-21 Απριλίου 2013, στον ιερό ναό Αγ. Νικολάου (Κάστρο Μονεμβασιάς).
  • Συνέδριο: Ιστορία της Πληροφορίας: σημεία αναφοράς από τον πάπυρο στο ηλεκτρονικό έγγραφο (24-25/5/13)

    Το Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με τη συνεργασία της Νομικής Βιβλιοθήκης, της E-THEMIS και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κέρκυρας, διοργανώνει διεπιστημονικό συνέδριο στις 24-25 Μαΐου 2013, στην Αίθουσα "Ευρώπη" της Νομικής Βιβλιοθήκης, Μαυρομιχάλη 23, με θέμα: «Ιστορία της Πληροφορίας: σημεία αναφοράς από τον πάπυρο στο ηλεκτρονικό έγγραφο».
  • 34η Συνάντηση Εργασίας Τομέα Γλωσσολογίας Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ (16-8/05/2013)

    Ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει την 34η Συνάντηση Εργασίας στις 16-18 Μαΐου 2013 με εστίαση στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία. Τίτλος του συνεδρίου: Γλώσσα και εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...