Κυριακή, Μαρτίου 03, 2013

ΜΙΑ ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μυσταγωγία υψηλού επιπέδου η παράσταση του Πάρσιφαλ , που παρακολουθήσαμε
δορυφορικά από γιγαντοοθόνη  στο "Μεγαράκι", εχθές βράδυ από τις 7 έως τις ...12.30!

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από τη μαγευτική  μοντέρνα παράσταση που έστησε ο χαρισματικός σκηνοθέτης François Girard; Τους καταπληκτικούς πρωταγωνιστές Jonas Kaufmann, Katarina Dalayman, Peter Mattei , Evgeny Nikitin René Pape; Τα υποβλητικά σκηνικά  και τους φωτισμούς; 
Η γοητεία του Βαγνερικού επικού λυρισμού αναδεικνύεται μέσα σε μια  ατμόσφαιρα γεμάτη συμβολικές αντιθέσεις, όπου εναλλάσσονται το φως με το σκοτάδι , ο ζόφος με τη μεγαλειώδη ανάταση, το γάργαρο νερό της αμόλυντης φύσης με το ανθρώπινο αίμα που προκαλούν τα πάθη των ανθρώπων.
Το έργο δεν αντέχει, φυσικά, σε καμία κριτική από την πλευρά των ιδεολογικών μηνυμάτων που κουβαλάει. Ο Βάγνερ είναι γνωστός για τις ρατσιστικές (αντισημιτικές) ιδέες του και την ιδεοληψία του για τον "ανώτερο", τον "αμόλυντο"  ήρωα , που θα σηκώσει στους ώμους του την προσπάθεια για την αναγέννηση του παρακμασμένου αστικού πολιτισμού.
Όμως υπήρξε μεγάλος συνθέτης και το έργο του  πρέπει να κρίνεται με κριτήρια καθαρά καλλιτεχνικά. Η όπερα  Πάρσιφαλ ανήκει στα πολιτιστικά προϊόντα που ανήκουν στην παγκόσμια  πνευματική κληρονομιά και ως τέτοιο  πρέπει να το προσεγγίζει και να το απολαμβάνει κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...