Σάββατο, Φεβρουαρίου 02, 2013

ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ



"Το χρήμα είναι ένα τρομακτικό φάντασμα"

Ο κορεάτης σκηνοθέτης Κιμ Κι Ντουκ μιλάει για την ταινία «Πιετά», που σηματοδότησε την επιστροφή του στο προσκήνιο και η οποία κέρδισε πέρυσι τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας


«Γυρίζω ταινίες εδώ και 13 χρόνια και δεν νομίζω ότι υπήρξε φορά που το έκανα για τα χρήματα. Ωστόσο, μετά την ταινία μου "Dream", το 2008, η εμπιστοσύνη και η πίστη μου πληγώθηκαν εξαιτίας του χρήματος. Για το χρήμα με πρόδωσαν άνθρωποι που συνεργάζονταν μαζί μου επί χρόνια. Τότε συνειδητοποίησα ότι το χρήμα μπορεί να επηρεάσει τρομακτικά τις σχέσεις των ανθρώπων. Για την ακρίβεια, στην κοινωνία της Κορέας οικογενειακοί δεσμοί και σχέσεις φίλων διαμελίζονται και καταστρέφονται εξαιτίας του χρήματος, που προκαλεί τεράστιο πόνο. Με όλα αυτά στο μυαλό μου έφτιαξα την "Πιετά", που μιλά για τον ακραίο καπιταλισμό, ο οποίος φυσικά έχει τις ρίζες του στο χρήμα».



Με αυτή την ταινία προσπαθήσατε να ξορκίσετε τους προσωπικούς σας δαίμονες και τις φοβίες σας;

«Ενδεχομένως, τώρα που το λέτε... Γιατί νομίζω πραγματικά ότι το 80% των γεγονότων στον κόσμο είναι ατυχίες που όλες έχουν προκληθεί εξαιτίας των χρημάτων. Φοβόμουν επίσης το γεγονός ότι οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, αλλάζουν εξαιτίας των χρημάτων. Εχω δει ανθρώπους γύρω μου να χάνουν τα λογικά τους ή την ανθρωπιά τους εξαιτίας των χρημάτων. Το χρήμα είναι ένα τρομακτικό φάντασμα. Στοιχειώνει το μυαλό των ανθρώπων, τους προκαλεί απληστία, τους ωθεί να δείξουν πόσο υπερήφανοι είναι που το έχουν, αλλά και να εκφράσουν με αυτό την αξία τους. Οπότε, πολύ φυσικά, το χρήμα μπορεί να μετατρέψει μία ζεστή καρδιά σε πάγο».



«Πιετά» σημαίνει οίκτος. Ζούμε σε έναν κόσμο δίχως οίκτο;

«Αυτό ίσως να μην τους αφορά όλους, αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά θα δείτε ότι κάθε τι στη ζωή, σταδιακά, καταστρέφεται εξαιτίας του χρήματος. Εξαιτίας του χρήματος ολόκληρη η υφήλιος αυτή την εποχή βρίσκεται σε κατάσταση χάους. Τόσο οι χώρες όσο και ο κάθε άνθρωπος ατομικά».



Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, αληθινός θεός δεν παύει να είναι το χρήμα. Πώς το εξηγείτε;

«Ναι, δυστυχώς έτσι είναι. Πολύς κόσμος προσπαθεί να θεραπευτεί από την κατωτερότητά του καταφεύγοντας στην επίδειξη πλούτου. Πιστεύω ωστόσο ότι αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε το χρήμα, η ζωή είναι μία αποτυχία. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις σωστά το χρήμα. Είναι σημαντικό να κάνεις χρήματα, αλλά σημαντικότερο είναι να τα χρησιμοποιείς με σωστό τρόπο. Ακόμη κι αν το ποσό είναι μικρό, από τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθεί ποιοτικά, μπορεί να φέρει ευτυχία».



Ποιος είναι ο δικός σας θεός;

«Δεν πιστεύω στην ύπαρξη του θεού. Θεός είναι μια φύση στην καρδιά του καθενός. Υπάρχει τόσος πόνος από τις ακατανόητες αντιξοότητες στην ανθρώπινη ζωή. Εξαιτίας αυτών των αναπόφευκτων ατυχιών οι άνθρωποι προσπαθούν να κατασκευάσουν θεούς και προσεύχονται. Εγώ πιστεύω ότι ο καθένας είναι θεός του εαυτού του. Ή θεός είναι η φύση. Και η προσευχή είναι μια διαδικασία ώστε να επιβληθείς στο μυαλό σου για να μπορέσεις να αντιληφθείς την ατυχία σου. Κανένας θεός δεν μπορεί ως διά μαγείας να λύσει την ατυχία που αντιμετωπίζεις, αλλά είναι το κλειδί για να καταλάβεις σιγά-σιγά τη ζωή. Η ζωή είναι το πέρασμα δύο θυρών. Η μία λέγεται ευτυχία και η άλλη ατυχία. Πιστεύω ότι κάθε τι στη ζωή είναι ένας καθρέφτης. Συνεπώς, με το να κάνω την "Πιετά" ελπίζω σε κάποια αλλαγή του κόσμου, αλλά συγχρόνως ξέρω ότι αν δεν αλλάξει δεν θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά. Η "Πιετά» είναι μια μικρή προσωπική μου μάχη για να καταλάβω τη ζωή».
 Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής, 27/1/2013

**Kim Ki-duk - Wikipedia, the free encyclopedia

 ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
ΤΟΥ ΚΟΡΕΑΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
"3 IRON" 
[Με αγγλικούς υπότιτλους]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Θάνατοι στη Χούντα": Ένα εξαιρετικό βιβλίο- Παρουσιάζεται τη Δευτέρα 22 Απριλίου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

  "Θάνατοι στη Χούντα": Ένα εξαιρετικό βιβλίο Παρουσιάζεται τη Δευτέρα 22 Απριλίου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρ...