Τετάρτη, Ιανουαρίου 09, 2013

ΣΟΦΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ



 
 "ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΣΑΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ"


«Μόνο όταν έχουμε μια οικονομία σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης, ο περιορισμός των ελλειμμάτων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη. Νομίζω πάντως ότι αυτό που έχουμε πια συνειδητοποιήσει είναι πως οι οικονομολόγοι δεν είναι απαραίτητα οι μόνοι ειδικοί που γνωρίζουν πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση. Και η οικονομία δεν είναι σαν τις φυσικές επιστήμες, που αν κάνεις μια συγκεκριμένη ενέργεια θα έχεις το αποτέλεσμα που περιμένεις. Για να βγούμε από το αδιέξοδο, θα πρέπει να υπάρξει διάλογος ανάμεσα σε πολλές πλευρές. Οσο πιο σύνθετο είναι το ζήτημα τόσο μεγαλύτερη συνεργασία και ειλικρίνεια χρειάζεται για να βρούμε λύσεις.

Στην περίπτωση της Ελλάδας λ.χ., δεν είναι υπαίτιες μόνο οι δικές σας κυβερνήσεις που φέρθηκαν ως απερίσκεπτοι δανειολήπτες, αλλά και οι δανειστές σας που χορήγησαν τα δάνεια αυτά. Αν κατηγορήσουμε σήμερα μονάχα τον δανειολήπτη και όχι τον δανειστή που φέρθηκε εξίσου ανεύθυνα, τότε πώς θα επέλθει η κάθαρση; Και αν στερήσεις από τον δανειολήπτη τη δυνατότητα ανάπτυξης επιβάλλοντας ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, τότε πώς θα καταφέρει να σε αποπληρώσει; Αυτό που έγινε μέσα από το Σχέδιο Μάρσαλ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου δόθηκε στους ηττημένους η ευκαιρία να σταθούν στα πόδια τους, δεν γίνεται στη σημερινή Ευρώπη».

Ο κ. Χα-Τζουν Τσανγκ ειδικεύεται στο θέμα της ανάπτυξης. Πιστεύει ακράδαντα ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν μπορεί να βοηθήσει τα αναπτυσσόμενα κράτη να προοδεύσουν. Αντιθέτως μάλιστα, οι συνταγές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας προκάλεσαν κοινωνική ανισότητα, ανατροπές στα εργασιακά δεδομένα, καλπάζουσα ανεργία καθώς και οικονομική αστάθεια. «Σε καμιά περίπτωση δεν επιτεύχθηκε η προσδοκώμενη ανάπτυξη, ενώ από τα μέτρα πλήττονται πάντοτε οι φτωχότεροι. Το έγραψα και στην εφημερίδα Guardian: Αντί να παραδεχθούν κάποιοι ότι ξαναγράφουν το κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη αλλάζοντας άρδην τα δικαιώματα των εργαζομένων και ξεχαρβαλώνοντας το κράτος πρόνοιας, το όλο εγχείρημα παρουσιάστηκε σαν ένα τεχνοκρατικό νοικοκύρεμα της οικονομίας».


Απόσπασμα από την  πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη* του γνωστού οικονομολόγου 
Χα-Τζουν Τσανγκ στη Μαρία Πουρνάρα  (Καθημερινή, 6/1/2013)



*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ,ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ=>kathimerini.gr | Δημιουργήστε βιομηχανική και γεωργική παραγωγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...