Τετάρτη, Αυγούστου 08, 2012

ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΤΕΣ: ΤΑ ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΑ


Φοροφυγάδες και καλοπληρωτές
 
Τάνια Γεωργιοπούλου
Η Καθημερινή,8/8/2012


Παραμονές της εξειδίκευσης των νέων αναγκαίων μέτρων, μήπως ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε την επόμενη φορά να αναζητήσουμε τα χρήματα που λείπουν σε άλλες από τις συνήθεις τσέπες;
Τα τρία τελευταία χρόνια, σε τακτά χρονικά διαστήματα ακούμε μεγάλες «επιτυχίες» σε σχέση με τη φοροδιαφυγή. Οι γιατροί στο Κολωνάκι που δήλωναν εισόδημα 10.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού με ελάχιστο ή και μηδενικό εισόδημα. Και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο κατάλογος που παρέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος στο ΣΔΟΕ όπου καταγράφονται 730 πολίτες που «έβγαλαν» έξω 1 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό επίσημο εισόδημά τους δεν ξεπερνάει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Συμπολίτης μας έστειλε έξω πάνω από 52 εκατομμύρια ευρώ, αλλά είχε δηλώσει στη εφορεία εισόδημα 25.099 ευρώ. Και άλλοι με εισόδημα από λίγες εκατοντάδες ευρώ έως λίγες χιλιάδες -ίσα που ξεπερνούν το αφορολόγητο- έβγαλαν στο εξωτερικό εκατομμύρια ευρώ.
Υπάρχει πάντα η πιθανότητα τα εξαιρετικά υψηλά εισοδήματα που ταξίδεψαν σε τράπεζες του εξωτερικού να έχουν φορολογηθεί μέσω εταιρειών στις οποίες συμμετέχουν οι συγκεκριμένοι πολίτες. Ελεγξε όμως κανείς αν πραγματικά ισχύει αυτό; «Αυτές οι υποθέσεις χρειάζονται χρόνο. Κι εμείς χρειαζόμαστε χρήματα άμεσα», είναι η συνήθης δικαιολογία. Πόσο άμεσα, δηλαδή; Γιατί παρόμοιο κατάλογο είχε δημοσιοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και το 2009. Τη χρονιά εκείνη, 735 άτομα είχαν βγάλει στο εξωτερικό 1,247 δισ. ευρώ. 
Τη στιγμή που αυτά συμβαίνουν σε μια γωνιά του πλανήτη «Ελλάδα», σε μιαν άλλη γωνιά, άνθρωποι που δουλεύουν με αυταπάρνηση συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται σε βαθμό που να μη μπορούν να επιβιώσουν. Η Κ.Σ., νοσοκόμα που εργάζεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», έλαβε το προηγούμενο 15νθήμερο μισθό από 200 ευρώ, λόγω παρακρατήσεων προηγούμενων μηνών που δεν είχαν χρεωθεί. Η Σ.Μ., καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης, έχει βγει στη σύνταξη εδώ και 14 μήνες -στα 67 και όχι στα 65- αλλά δεν έχει λάβει ακόμα τη σύνταξή της. Πώς ζει; Με δανεικά και χρωστούμενα. Η Ν.Γ., γιατρός συμβεβλημένη με το Δημόσιο, δεν έχει πληρωθεί τους τελευταίους 15 μήνες. Ωστόσο, θα καταβάλει τους φόρους που αντιστοιχούν στα χρήματα αυτά σαν να τα είχε εισπράξει.
Μακρύς ο κατάλογος των ανθρώπων που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της οικονομικής κρίσης και ας μην αντέχουν.
Περιμένοντας στην ουρά για να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην εφορία, ενδεχομένως να έφτασε στα αυτιά τους και η τελευταία «είδηση» για τη φοροδιαφυγή. «Oι 6 στις 10 επιχειρήσεις στα νησιά που ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ μέσα σε τρεις ημέρες βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν».
Μπορεί να ακούμε συχνότερα για τους γιατρούς στο Κολωνάκι, αλλά όπως φαίνεται, μόνο οι νοσοκόμες στον «Ευαγγελισμό» πληρώνουν. Eτσι, όμως, ο λογαριασμός δεν βγαίνει.
Η φοροδιαφυγή στερεί τον κρατικό προϋπολογισμό από αναγκαίους, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πόρους. Αποτελεί όμως και την κραυγαλέα επίδειξη μιας τεράστιας κοινωνικής αδικίας. Το ίδιο το κράτος, που αποδεικνύεται πλήρως αναποτελεσματικό όσον αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, γίνεται εξαιρετικά αποτελεσματικό στην επιβολή φόρων σε όσους είναι σύννομοι.
Η κραυγαλέα συνεχιζόμενη αδικία υποδαυλίζει την οργή που είναι πολύ πιθανό να εκφραστεί με ακραίες συμπεριφορές, ασχέτως αν αυτές μπορούν να οδηγήσουν ή όχι σε κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...