Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2012

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ...

νεόπλουτος -η -ο [neóplutos] Ε5 : που πλούτισε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ανέβηκε σε ανώτερη κοινωνική τάξη, χωρίς όμως να αποκτήσει πνευματική καλλιέργεια και κοινωνική αγωγή: Nεόπλουτες οικογένειες. Επιδεικνύεται σαν ~. || (ως ουσ.) ο νεόπλουτος, θηλ. νεόπλουτη: Aκριβά και φανταχτερά πράγματα για νεόπλουτους.
[λόγ. < αρχ. νεόπλουτος

ΛΕΞΙΚΟ ΚΟΙΝΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΑΝΟΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ  

Οι γελοίοι της εύφορης κοιλάδας

 Μαριάνα Πυργιώτη
 «Μακεδονία»: 09/08/2012

Ο νεοπλουτισμός είναι μία από τις χυδαιότερες και πιο στείρες κοινωνικά καταστάσεις. Και οι νεοέλληνες έπεσαν με τα μούτρα στο χρήμα μετά τα 80s και κυρίως μετά τα 90s, όπως ο βουλιμικός ορμάει στο τραπέζι και τα σαρώνει όλα.

Ο τρόπος που ξοδεύει κανείς τα χρήματά του, τον πλούτο του ή τα δανεικά του ως απεδείχθη, είναι δηλωτικός της καταγωγής και της αγωγής του. Οι άνθρωποι που είχαν μια οικονομική άνεση, «το παλιό χρήμα» όπως λέμε, σπάνια προσφέρουν εικόνες από ρωμαϊκό όργιο σπατάλης, επίδειξης, χυδαιότητας και ανόητης προβολής. Το ίδιο και οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν και δεν θέλουν να έχουν σχέση με την απόκτηση πλούτου, οι άνθρωποι που ιεραρχούν διαφορετικά τον κώδικα αξιών, που η αγωγή τους δεν περιλαμβάνει χλιδάτες επιδείξεις και πολυτελείς ανάγκες, συνήθως οι άνθρωποι που έχουν άλλη αγωγή από το σπίτι τους, που εκτιμούν πολύ περισσότερο το «ποιος είσαι» απ’ ό,τι το «πόσα έχεις»... Στον αντίποδα όλος αυτός ο ξιπασμένος στρατός, που μεγάλωσε με όραμα να έχει κάποτε το life style των stars και των βαθύπλουτων έστω και σε... μαϊμού μορφή. Άντρες και γυναίκες επί χρόνια ζούσαν και λειτουργούσαν για το φαίνεσθαι, έστω κι αν γνώριζαν ότι όλα αυτά ήταν μια φενάκη, ένα ψέμα συλλογικό που δεν είχε ούτε πριν ούτε μετά.
 Σήμερα, που όλη η Ελλάδα ισορροπεί στο σχοινί χωρίς δίχτυ προστασίας, οι άνθρωποι αυτοί έχουν πέσει από τα σύννεφα. Αλλά δεν έχουν προσγειωθεί ακόμη. Εξακολουθούν να διασκεδάζουν με λιγότερες ή τις ίδιες ακριβώς γελοίες καταστάσεις που θεωρούν in κοινωνικά γιατί έτσι τους έμαθαν. Μόνο που τώρα είναι out, όπως και κάθε τι που παραπέμπει στη χυδαιότητα του νεοπλουτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)