Σάββατο, Αυγούστου 18, 2012

ΣΔΟΕ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ!

Τα νησιά της φοροδιαφυγής 

Tης Δωρας Αντωνιου
Η Καθημερινή, 17/8/2012


 Αυτό που όλοι βιωματικά γνωρίζουμε -ότι η φοροδιαφυγή το καλοκαίρι δραπετεύει μαζί μας στα νησιά- επιβεβαιώνεται και επισήμως. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε καλοκαιρινούς προορισμούς αποκαλύπτουν γλαφυρά το περίφημο «όργιο φοροδιαφυγής». Ας είμαστε ευχαριστημένοι τουλάχιστον για το πρώτο βήμα που έγινε: το ότι επιτρέπεται στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ κατ’ αρχήν να αποβιβάζονται στα νησιά και ακολούθως να ελέγχουν τους εκεί επαγγελματίες. Γιατί δεν είναι πολύ μακριά οι εποχές που διαβάζαμε στις εφημερίδες ότι οι «αγανακτισμένοι» καταστηματάρχες στο ένα ή στο άλλο νησί «πέταξαν το ΣΔΟΕ στη θάλασσα», επιδεικνύοντας αδούλωτο φρόνημα έναντι οποιασδήποτε απόπειρας ελέγχου, με την ανοχή, τουλάχιστον, των τοπικών εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, αν όχι την ψηφοθηρική αλληλεγγύη τους.

 Η εξόφθαλμη περιφρόνηση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σταμάτησε. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι αγρίεψαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και τους φοβούνται οι υποκείμενοι σε έλεγχο. Θεωρώ ότι απλώς έχουν συναίσθηση της αγανάκτησης που θα προκαλούσε η επανάληψη των τακτικών του παρελθόντος στις εκατοντάδες χιλιάδες εκείνων των φορολογουμένων που τα μετρημένα σε κουκιά εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους δεν μπορούν να κρυφτούν και υπόκεινται σε φορολόγηση, σε ειδικά τέλη, σε έκτακτες εισφορές, προκειμένου να καλυφθεί η μαύρη τρύπα που συνεχίζει να προκαλεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή. 

Ασφαλώς είναι θετικό να ξέρουμε βάσει ελέγχων ποιοι και πόσο φοροδιαφεύγουν. Θα είχε ενδιαφέρον, ωστόσο, να μάθουμε και την εξέλιξη των υποθέσεων. Για παράδειγμα, τι ποσά εισπράχθηκαν από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, πόσοι είναι οι υπότροποι παραβάτες, τι ποινές υπέστησαν για την επαναλαμβανόμενη φοροδιαφυγή τους, εάν και πόσες άδειες λειτουργίας καταστημάτων αφαιρέθηκαν, εάν και πόσα μαγαζιά έκλεισαν. Από τα στοιχεία αυτά θα φαινόταν κατά πόσο οι έλεγχοι επιφέρουν αποτελέσματα, διορθώνουν την κατάσταση ή απλά λειτουργούν διαπιστωτικά, επιβεβαιώνοντας ότι έχουμε φοροδιαφυγή, την οποία θα συνεχίσουμε να διαπιστώνουμε και το επόμενο καλοκαίρι και το μεθεπόμενο, όπως πολλά καλοκαίρια τώρα. Αντί να πατάσσουμε τη φοροδιαφυγή, τη μετράμε. 

 Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΣΔΟΕ για τους ελέγχους στα νησιά δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους δύο επιχειρηματίες βρέθηκε να φοροδιαφεύγει. Τα αποτελέσματα των ελέγχων συνέπεσαν με τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει για άλλη μια φορά ο τρόπος υπολογισμού του φόρου, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη δικαιότερη κατανομή του βάρους. Τον ίδιο φιλόδοξο στόχο είχαν πολυάριθμες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες. Τα αποτελέσματα, όμως, πενιχρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στη Μέση Ανατολή: Όλες οι εξελίξεις LIVE

  Ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν, σε αναβρασμό η Μέση Ανατολή Israel struck Iran and there was pre-notification to the US from Tel Aviv, says Reu...