Παρασκευή, Ιουλίου 13, 2012

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ


Τρέφοντας το τέρας
Tου Nικου Kωνστανταρα
Η Καθημερινή, 12/7/2012

Οι συμμορίες που κυνηγούν, κακοποιούν και τρομοκρατούν «ξένους» δεν είναι επικίνδυνες μόνο για τα πιο ευάλωτα μέλη -τους μετανάστες- αλλά για την ίδια την κοινωνία και την ελευθερία μας. Δεν είναι μόνο ότι η κοινωνία μας κινδυνεύει να εξοικειωθεί με τη βία, θεωρώντας την «δικαιολογημένη» σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις, και να την επιβραβεύει με ψήφους· ούτε ότι η βία προδίδει την ανικανότητα, την αδιαφορία και συνεπώς τη συνενοχή των αστυνομικών, δικαστικών και πολιτικών αρχών· ούτε ότι το όνομα των Ελλήνων σπιλώνεται διεθνώς τη στιγμή που έχουμε ανάγκη από συμπάθεια και αλληλεγγύη. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η ανοχή στη βία δημιουργεί τις συνθήκες για την εξάπλωσή της σε όλη την κοινωνία.

Βρισκόμαστε στο σημείο όπου η εφαρμογή του νόμου είναι εφικτή αν υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση και αν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές κάνουν το καθήκον τους. Αν το κράτος συνεχίσει να απουσιάζει, αν οι θρασύδειλοι παλικαράδες αισθανθούν ότι η ατιμωρησία τους είναι εξασφαλισμένη, τότε θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι ζούμε πλέον σε έναν κόσμο όπου ο ισχυρότερος θεσμός είναι η αυθαιρεσία. Τότε θα βρεθούμε σε χειρότερη μοίρα απ’ ό,τι είμαστε σήμερα που αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Εχουμε δει ήδη το καταστροφικό αποτέλεσμα της μακρόχρονης ανοχής στη βία αριστεριστών και αναρχικών σε πανεπιστήμια και διαδηλώσεις· αν αναγορεύσουμε ακραίες δεξιές συμμορίες σε τιμητές και πορτιέρηδες της νύχτας μας, δεν θα αργήσει η ώρα που είτε τα δύο άκρα θα εμπλακούν σε έναν πόλεμο για τον έλεγχο των δρόμων είτε θα μοιράσουν την κοινωνία μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση, η έννοια της ευνομούμενης πολιτείας θα έχει χαθεί και για τους Ελληνες και για τους μετανάστες.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εντονότατο πρόβλημα λαθρομετανάστευσης λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας και της κακόβουλης αδιαφορίας της Τουρκίας, αλλά κυρίως λόγω της ανικανότητας του κράτους να διαχειριστεί οποιαδήποτε πρόκληση. Η εγκληματικότητα δεν οφείλεται μόνο στους μετανάστες, αλλά σε εγκληματικές οργανώσεις - είτε μεταναστών είτε Ελλήνων. Είναι ευθύνη του κράτους, όχι αυτόκλητων σωτήρων, να τη χειριστεί. Η σωστή διαχείριση περιοχών όπου συσσωρεύονται μετανάστες, επίσης, είναι αρμοδιότητα των αρχών και κανενός άλλου. Οσο το κράτος απουσιάζει, θα εδραιώνεται η αυθαιρεσία, η βία και η αδικία - απ’ αυτούς που επιτίθενται και απ’ αυτούς που αμύνονται.

Η μόνη απάντηση στη βία είναι η επιβολή του νόμου -άμεσα, αυστηρά και δίκαια- σε όσους παρανομούν, είτε είναι λαθρομετανάστες είτε «πολιτοφύλακες». Επίσης, η κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συστρατευθούν στον αγώνα για την προστασία των ανθρώπινων αξιών, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Η αδιαφορία των πολιτικών και η κρατική ολιγωρία φταίνε για τα προβλήματα που δημιούργησε η λαθρομετανάστευση· σήμερα τρέφουν το τέρας της παράνοιας, του μίσους και της αυτοδικίας. Και όσο κάποιοι ζουν με τον φόβο, το τέρας μάς απειλεί όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: