Παρασκευή, Μαΐου 11, 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


Συναντήσεις της ελληνικής με τη γαλλική ιστοριογραφία
από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης έως σήμερα
Συνέδριο με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση
της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού (ΕΜΝΕ Μνήμων, 1971-2011)
Αθήνα, 17, 18 και 19 Μαΐου 2012

Οργάνωση: Γαλλική Σχολή Αθηνών, 
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/ Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, 
Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού, περιοδικό Μνήμων

Με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού (ΕΜΝΕ Μνήμων, 1971-2011) – ενός θεσμού ο οποίος μέσα από το έργο, πρωτότυπο και μεταφραστικό, των ιδρυτών και μελών του διατηρεί προνομιακή σχέση με τη γαλλική ιστορία-, η ΕΜΝΕ  σε συνεργασία με την Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών/ΕΙΕ διοργανώνουν τριήμερο συνέδριο αφιερωμένο στις συναντήσεις της γαλλικής με την ελληνική ιστοριογραφία στη Μεταπολίτευση και στις προοπτικές που ανοίγονται σήμερα.
Το συνέδριο αρθρώνεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στη  δεξίωση, οικειοποίηση και γονιμοποίηση των γαλλικών προτύπων στο ελληνικό κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Μεταπολίτευσης. Γνωστοί Έλληνες ιστορικοί και κοινωνικοί επιστήμονες αναφέρονται στη συμβολή της γαλλικής ιστορικής σκέψης στην άνθηση της ελληνικής ιστοριογραφίας και στην ανανέωση του ιστοριογραφικού τοπίου σε επιμέρους θεματικές (Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Ελευθερία Ζέη, Νίκος Θεοτοκάς, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Τόνια Κιουσοπούλου, Γιώργος Κόκκινος, Γιάννης Κουμπουρλής, Κώστας Κωστής, Χρήστος Λούκος, Άννα Ματθαίου, Γιάννης Μπαφούνης, Ρίκα Μπενβενίστε, Σωκράτης Πετμεζάς, Ιωάννα Πετροπούλου, Ουρανία Πολυκανδριώτη, Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, Γιώργος Τόλιας).
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει συζήτηση για την ελληνική ιστορία στη Γαλλία σήμερα (Μερόπη Αναστασιάδου, Μαρία Κουρούκλη, Κώστας Κωστής), καθώς καις μαρτυρίες για την έρευνα και τη διδασκαλία της ιστορίας καταξιωμένων Ελλήνων ιστορικών που συνέβαλαν καθοριστικά στην όσμωση της ελληνικής με τη γαλλική ιστοριογραφία (Ελένη Αντωνιάδου-Μπιμπίκου, Σπύρος Ασδραχάς, Κώστας Βεργόπουλος, Λουκία Δρούλια, Αικατερίνη Κουμαριανού,  Βασίλης Κρεμμυδάς, Αλέξης Πολίτης).
Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει συζητήσεις με δυο από τις πλέον σημαντικές Γαλλίδες ιστορικούς για θέματα που απασχολούν την ελληνική και γαλλική ιστοριογραφία σήμερα. Η Anne-Marie Thiesse συνομιλεί με τις Servanne Jollivet και Χριστίνα Κουλούρη με θέμα: Ο κοινωνικός ρόλος του/της ιστορικού. Η Annette Wieviorka συνομιλεί με τις Οντέτ Βαρών-Βασάρ και Ρίκα Μπενβενίστε με θέμα: Ιστορία, Μνήμη, Μαρτυρία.
Για τη δεύτερη και τρίτη ενότητα θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.
Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στις 17, 18 και 19 Μαΐου 2012 στα κτίρια της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου είναι αναρτημένο στο http://www.efa.gr

Επικοινωνία
Γαλλική Σχολή Αθηνών, διεύθ. Διδότου 6, Αθήνα,  τηλ. 2103679900. Ηλεκτρονική διεύθυνση: servanne.jollivet@efa.gr
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, διεύθ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 11635 Αθήνα, τηλ. 2107273554,  φαξ 2107246212. Ηλεκτρονική διεύθυνση:  kne@eie.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: