Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2012

ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΑ... ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ

  • Προσφορά από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών

    Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της σειράς "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση" το Ινστιτούτο προσφέρει τα 7 βιβλία της σειράς σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε ειδικές τιμές. Η προσφορά ισχύει ως τις 31 Μαρτίου 2012.
  • Νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

    Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (http://www.ouc.ac.cy/web/guest/s1/programme/elilogo/description ) δέχεται αιτήσεις ως τις 15 Μαρτίου 2012 ηλεκτρονικά στο http://www.ouc.ac.cy.
  • Βραβείο στη μνήμη του Παναγιώτη Μουλλά


    Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης προκήρυξε το 2011 και απονέμει κάθε χρόνο βραβείο σε μεταπτυχιακό φοιτητή της νέας ελληνικής ή της συγκριτικής φιλολογίας, εγγεγραμμένον σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών σε πανεπιστημιακή σχολή στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, για τη συγγραφή μιας μελέτης με θέμα από τη νεοελληνική γραμματεία (σε αυτοτελές είτε συγκριτικό πλαίσιο). Η προθεσμία υποβολής κειμένων για το βραβείο του 2012 λήγει στις 31 Μαΐου 2012.
  • Ομιλία της Laura Marcus: "Contemporary fiction and the century of cinema" (17/02/2012)


    Laura 1
    Ομιλία στην αγγλική γλώσσα της Laura Marcus, Καθηγήτριας Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με τίτλο "Contemporary fiction and the century of cinema". Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012 (ώρα 19.00), στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).
  • Ημερίδα: "Το έργο και η προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη" (18/02/2012)

    Η ημερίδα για το έργο και την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου (ώρα 10.30 π.μ.) στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας και Γενναδίου 8, Αθήνα).
  • Βραδιά αναγνώσεων (20/02/2012)

    Η Ομάδα Πεζογραφίας της Εταιρείας Συγγραφέων διοργανώνει μία βραδιά με κείμενα της κλασσικής και σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας που εικονογραφούν τις χαρές και τα βάσανα του έρωτα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Εξαρχείων, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου (ώρα 8.00 μ.μ.).
  • Εκδήλωση για τον Γιάννη Δάλλα (13/02/2012)

    Τον Γιάννη Δάλλα, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, παρουσιάζει ο Κύκλος Ποιητών και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεoλαίας (ΟΠΑΝ), τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου (ώρα 8 μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της νέας ποιητικής συλλογής του "Περίακτος" (εκδ. Δαρδανός).
  • Τελετή απονομής βραβείων 30ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Π.Ε.Λ (12/02/2012)

    Η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών ( Π.Ε.Λ.) γνωστοποιεί ότι η τελετή απονομής των βραβείων στους διακριθέντες στον 30ον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 (ώρα 10 π.μ.), στην αίθουσα Αντώνη Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).
  • Εκδήλωση: "Οι γυναίκες της διπλανής πόρτας με ποίηση και μουσική στο Βαφοπούλειο" (10/02/2012)

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 (ώρα 20.00), στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου.
  • 200 χρόνια από την γέννηση του Κ. Ντίκενς

    Εχουν περάσει ακριβώς 200 χρόνια από την γέννηση του Καρόλου Ντίκενς (γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1812 στο Λάντπορτ του Πόρτσμουθ και πέθανε το 1870 στο Ρότσεστερ, πριν συμπληρώσει τα 60). Το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) διοργανώνει έναν 24ωρο παγκόσμιο μαραθώνιο ανάγνωσης στο πλαίσιο του εορτασμού της σημαντικής αυτής επετείου. Η Ελλάδα συμμετέχει στο Μαραθώνιο με απόσπασμα από το έργο "Barnaby Rudge" το οποίο θα διαβάσει η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη. Η ελληνική συμμετοχή θα μεταδοθεί την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στις 19:00 μ.μ. Στο πλαίσιο της επετείου διοργανώνται και άλλες εκδηλώσεις από τις 29 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2012.
  • Πέθανε ο Ιρανός ποιητής Φερεϊντούν Φαριάντ

    Πέθανε ο Ιρανός ποιητής και φίλος της ελληνικής ποίησης, Φερεϊντούν Φαριάντ. Ο Φερεϊντούν Φαριάντ εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα από το 1980 και συνδέθηκε εξαρχής με τον Γιάννη Ρίτσο. Η ελληνική πολιτεία τον τίμησε, το 2005, με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης ελληνικού έργου σε ξένη γλώσσα, για την ανθολογία του Γιάννη Ρίτσου "Πέτρινος χρόνος", στα περσικά. Στη μητρική του γλώσσα, έχει επίσης αποδώσει την ανθολογία νεοελληνικής ποίησης με τίτλο "Η ελληνική ποίηση του Σήμερα - Φωτεινό Παράθυρο σε 100 χρόνια ελληνικής μοντέρνας ποίησης". Επίσης, ποιήματα της Σαπφούς, με τίτλο "Τα τραγούδια του Έρωτα και η Σελήνη της Μοναξιάς". Σαν ποιητής, ο Φερεϊντούν Φαριάντ έχει τιμηθεί για την ποιητική του συλλογή "Ουρανός χωρίς Διαβατήριο", με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επιστημόνων, Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών 2001. Το έργο του για παιδιά "Όνειρα με Χαρταετούς και Περιστέρια", έχει τιμηθεί με το βραβείο Άντερσεν και μεταφρασμένο στα ελληνικά από τον Γιάννη Ρίτσο διδάσκεται σε ανθολογία της Ε΄και ΣΤ' δημοτικού σχολείου.
  • Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης

    Την βραχεία λίστα του βραβείου μετάφρασης έργου της ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα, ανακοίνωσε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης.
  • Αφιέρωμα στον ποιητή Ευριπίδη Γαραντούδη (11/02/2012)

    Ο κύκλος "Ημέρες ποίησης -Ημέρες γνωριμίας με την πρόσφατη δημιουργία παλαιότερων και νεότερων ποιητών-παρουσιάσεις, αναγνώσεις, σχόλια" συνεχίζεται με αφιέρωμα στον ποιητή Ευριπίδη Γαραντούδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012, στη 1 το μεσημέρι, στο Πολύεδρο (Κανακάρη 147, Πάτρα).
  • Έκδοση

    Ένα από τα πιο γνωστά έργα του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, "Του Κουτρούλη ο γάμος" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη. Το βιβλίο που έχει μεταφερθεί πολλές φορές στο θεατρικό σανίδι, είναι βασισμένο στην 3η, αναθεωρημένη έκδοση του 1861.
  • Αφιέρωμα στον Ντίνο Χριστιανόπουλο

    Στον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο που έκανε...τη μεγάλη άρνηση (che fece...il gran rifiuto) είναι αφιερωμένο το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί από το Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο του 2012 και διοργανώνεται από το Σύλλογο Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., «Φιλόλογος» και την Επιτροπή Παιδείας του Α.Π.Θ.
  • Εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη (10/02/2012)

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (ώρα 20.30), στο Καφέ Stretto (Καρόλου Ντηλ 18, Θεσσαλονίκη).
  • Έκθεση - αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (09/02-18/03/2012)

    Μετά την παρουσίασή της στην Αθήνα στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η αφιερωματική έκθεση στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη που διοργάνωσε η καλλιτεχνική εταιρεία Μικρή Άρκτος μεταφέρεται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας σε οργάνωση της Art in Progress.
  • Λογοτεχνική συνάντηση (14/02/2012)

    Στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών οι ποιήτριες Χαρά Χρηστάρα και Μελίτα Τόκα-Καραχάλιουθα παρουσιάσουν το έργο τους και θα συζητήσουν με διδάσκοντες και φοιτητές. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012 (ώρα 19.30), στο Σπουδαστήριο 208 (2 ος όροφος Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.).
  • Συνέδριο: "International Students’ Conference on Education: Diverse Societies" (27-28/04/2012)

    Το Eotvos Lorand University (σε συνεργασία με την Hungarian Pedagogic Association)διοργανώνει διεθνές φοιτητικό συνέδριο με θέμα "International Students’ Conference on Education: Diverse Societies". Τ οσυνέδριο θα διεξαχθεί από 27 έως 28 Απριλίου 2012 στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...