Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2012

Η ΤΡΟΪΚΑΝΗ ΜΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

"Να προσέλθει για εξέταση  ο επόμενος ασθενής, παρακαλώ!.."
*
Η ΤΡΟΪΚΑΝΗ ΜΑΦΙΑ 
ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΑ ΝΕΑ (21/1/12)
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.
*
ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ.
 ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΑΔΙΣΤΙΚΗΣ  ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΗΣ  ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ,
ΔΥΟ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΕΝΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ,
ΤΟΣΟ ΟΔΥΝΗΡΟ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, 
ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ 
ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ.
*
ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
ΑΝΟΙΞΕ   ΔΙΑΠΛΑΤΑ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ
ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ,
ΚΑΘΙΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ,
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ  ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ
ΚΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΑΦΑΙΜΑΞΗΣ
.
*
ΗΔΗ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ 
ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, 
ΠΟΥ ΔΕ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ
ΓΙΑΤΡΟΥ ΜΑΣ , ΟΤΑΝ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΜΕ, 
Ή ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΝΟΥΜΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΑΣ ,
 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ  ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ
 ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕΙ 
Η ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΤΩΝ ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ ΔΟΚΤΟΡΩΝ ΜΑΜΠΟΥΖΕ.


1.Οι αμοιβές του ΕΟΠΥΥ
Αργύρης Αργυρίου
ΓΕΝΙΚΟΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

Επειδή ακούστηκε ότι οι ιατροί που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ θα πληρώνονται με 2.000 ευρώ τον μήνα θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:
Αυτά τα 2.000 είναι μεικτά. Από αυτά τα 2.000 θα πρέπει να αφαιρέσουμε περίπου το 23% του ποσού (δηλαδή 460 ευρώ) που θα πληρώσουμε σαν φόρο που μας αντιστοιχεί. Μετά πρέπει να αφαιρέσουμε 213 ευρώ/μήνα που πληρώνουμε για την υγειονομική και συνταξιοδοτική ασφάλισή μας (ο ΕΟΠΥΥ δεν θα καλύπτει τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς ασφαλιστικά).
Τέλος, πολύ σημαντικό είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν αναλαμβάνει τα έξοδα του εργασιακού μας χώρου. Βάζουμε λοιπόν για έξοδα του ιατρείου (θέρμανση, κλιματισμός, νερό, φώτα, σταθερό τηλέφωνο, Internet, κινητό τηλέφωνο, κοινόχρηστα, αναλώσιμα, καθαρίστρια) με μέτριους υπολογισμούς 350 ευρώ τον μήνα.
Οπότε στην πραγματικότητα αυτά που θα παίρνουμε από τον ΕΟΠΥΥ θα είναι 2.000 - (460 + 213 + 350) = 977 ευρώ. Αυτό βέβαια στην περίπτωση που ο ιατρός έχει δικό του ιδιόκτητο ιατρείο. Πολλοί όμως συνάδελφοι νοικιάζουν. Αν βάλουμε με μέτριους υπολογισμούς και ένα ενοίκιο 400 ευρώ, τότε στο χέρι μάς μένουν 577 ευρώ/μήνα.
Και αυτά με την προϋπόθεση ότι θα μας επισκέπτεται ο μέγιστος αριθμός των ασθενών που επιτρέπεται να εξετάσουμε στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή 50 ασθενείς/εβδομάδα, αλλιώς θα μας μένουν ακόμη λιγότερα. Και χωρίς να βάζουμε έξοδα για γραμματέα.
Ούτε κουβέντα φυσικά για αναρρωτική άδεια, άδεια κύησης, άδεια μητρότητας, γονική άδεια, διακοπές ή δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα.

******************************************************** 
2.Η συνταγογράφηση φαρμάκων
Σπυρίδων Καψόπουλος
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ

Μέχρι και σήμερα, για να μου γράψουν τα τακτικά μηνιαία φάρμακά μου - 28 χάπια έχει η συσκευασία -, πήγαινα στο νοσοκομείο με 5 ευρώ εισιτήριο από το ταμείο και με εξυπηρετούσε το τμήμα που με παρακολουθούσε τακτικά. Φρόντιζα να πηγαίνω δύο ή τρεις ημέρες πριν τελειώσουν, χωρίς να χρειάζεται να κλείσω ραντεβού.
Τώρα μου δήλωσαν ότι πρέπει να κλείνω ραντεβού στο 1535, όπως όταν χρειάζομαι εξέταση. Αυτή η νέα ρύθμιση παρουσιάζει όμως τρία μεγάλα προβλήματα. Πρώτον, ο υπάλληλος στο 1535 μου έκλεισε ραντεβού για τις 7 Φεβρουαρίου. Τα χάπια της συσκευασίας, και αν ακόμη έχω 3-4 χάπια καβάτζα, δεν φτάνουν ώς τις 7 Φεβρουαρίου. Τα νοσοκομεία δεν επιτρέπεται να συνταγογραφούν φάρμακα πέραν του μηνός. Συνεπώς θα μείνω χωρίς φάρμακα το ελάχιστο για μία εβδομάδα. Είναι αυτή λύση για το πρόβλημα της πολυφαρμακίας και της αυξημένης φαρμακευτικής δαπάνης;
Δεύτερον, όταν κλείνω ραντεβού για να μου γράψουν τα μηνιαία μου φάρμακα - που είναι ζήτημα πέντε λεπτών για τους ιατρούς του τμήματος -, στερώ την εξέταση, που πιθανώς επείγει, από κάποιον άλλο ασθενή. Δηλαδή παίρνω τη σειρά του. Είναι αυτό λύση στο πρόβλημα της συμφόρησης των δημόσιων νοσοκομείων;
Τρίτον, η νέα αυτή ρύθμιση κάνει ευχερέστερη την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών - προσωπικών ασθενών των ιατρών μέσα στα νοσοκομεία, αφού ο συνολικός αριθμός των επισκέψεων δεν διακρίνεται σε απασχόληση ενός πενταλέπτου (για τη συνταγογράφηση γνωστού ασθενούς) και σε απασχόληση ενός και πλέον εικοσαλέπτου (για την εξέταση ενός ασθενούς με μελέτη του φακέλου του ή δημιουργία ενός νέου φακέλου ασθενούς).
Είναι γνωστή η εικόνα σε όσους έχουν την ατυχία να επισκεφθούν τα εξωτερικά ιατρεία των χειρουργικών κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων, των κυρίων ή κυριών που με τα βαλιτσάκια τους ή τα σακ βουαγιάζ περιμένουν να εισαχθούν σαν δήθεν έκτακτα περιστατικά τις ημέρες εφημερίας, καταλαμβάνοντας (με το αζημίωτο για τους γιατρούς) τη θέση κάποιου άλλου που μπορεί να περιμένει μάταια τη σειρά του, έχοντας ίσως και μεγαλύτερη ανάγκη.
Ελπίζω να αλλάξει αυτή η νέα ρύθμιση της συνταγογράφησης με κάποιον τρόπο ώστε να διακρίνονται οι ασθενείς που χρήζουν ιατρικής εξέτασης από εκείνους που απλά θέλουν φαρμακευτική συνέχιση της ήδη γνωστής θεραπείας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μια αλλιώτικη Καθαρή Δευτέρα στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο

  Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Διήγημα του  Χρήστου Χρηστοβασίλη (1862-1937) Ήμουν τότε παιδί όχι πλειότερο από οχτώ χρονών και μαθήτευα στον παπα-Αντ...