Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2012

ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΑ...


"Με τόσες πνευματικές εκδηλώσεις που έχω
μπροστά μου δεν αρκεί ο πρωινός περίπατος..."



  • Εκδήλωση του ΚΕΓ: Παρουσίαση των ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης (19/01/2012)

    Παρουσίαση των ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία του τόμου ΜΕΘΩΝΗ Ι: Επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα στη γεωμετρική και αρχαϊκή κεραμική από το «Υπόγειο» (Ματθαίος Μπέσιος, Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος, Αντώνης Κοτσώνας, επιμέλεια Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος) Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 19:00.
  • Πρόσκληση για συνδιοργάνωση Επιστημονικής Διημερίδας

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, επιστημονικός φορέας του Υπουργείου Παιδείας «για τη στήριξη και προώθηση της ελληνικής γλώσσας εντός και εκτός Ελλάδος», και η καθηγήτρια Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, ως επιστημονικώς υπεύθυνη για τα νέα Προγράμματα Αρχαίων Ελληνικών, Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γυμνασίου, απευθύνουν πρόσκληση προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, την ΟΛΜΕ, την ΟΙΕΛΕ, την «Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων» (ΠΕΦ) και τον Σύλλογο Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Φιλόλογος», για συνδιοργάνωση ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ στην Αθήνα στα τέλη Μαρτίου 2012, με επιστημονικές εισηγήσεις για τα νέα Προγράμματα Σπουδών για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας προσφέρεται να αναρτήσει τα κείμενα των επιστημονικών εισηγήσεων στην «Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα» (www.greek-language.gr). Παρακαλείσθε, εφόσον, όπως ελπίζουμε, συμφωνείτε, να ανταποκριθείτε στην πρωτοβουλία αυτή, και να ορίσετε εκπρόσωπό σας στην Οργανωτική Επιτροπή, δια της οποίας θα ρυθμιστούν όλα τα σχετικά οργανωτικά ζητήματα.
  • Συνέδριο: "Between two worlds: the British Council and Anglo-Greek literary interactions,1945-1955" (27&28/01/2012)

    Το συνέδριο, με θέμα "Between two worlds: the British Council and Anglo-Greek literary interactions,1945-1955", θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιανουαρίου, στη Βρετανική Σχολή Αθηνών (Σουηδίας 52, Αθήνα).
  • Κυκλοφορεί το τεύχος Ιανουαρίου της ARB

    Το 25ο τεύχος (Ιανουαρίου) της Athens Review of Books είναι αφιερωμένο στον Έντγκαρ Άλαν Πόε.
  • 6 ποιητικές συναντήσεις

    Κάθε δεύτερη Δευτέρα, από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο, στις 7μμ το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.) και ο Κύκλος Ποιητών διοργανώνουν 6 ποιητικές συναντήσεις τιμώντας τρεις Έλληνες και τρεις ξένους κορυφαίους ποιητές, με εισηγήσεις, αναγνώσεις και προβολές.
  • Αφιέρωμα στην Κική Δημουλά (16/01/2012)

    Η εκδήλωση, που διοργανώνει ο Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος και η Εταιρεία Συγγραφέων, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στο Μουσείο Οίνου Μάρκου (ώρα 7 μ.μ.).
  • Νέα ποιητική συλλογή

    Με την καινούρια ποιητική του συλλογή που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο "Χωρίς εδώ", ο Διονύσης Καρατζάς, από τους πιο γνωστούς ποιητές της γενιάς του ’70, συνεχίζει στα βήματα που τον καθιέρωσαν επί αρκετές δεκαετίες, ως έναν ποιητή που μιλά για τα μικρά και μεγάλα μυστικά της ζωής (με κορυφαίο τον έρωτα), με τρόπο άμεσο, απλό, χωρίς ίχνος εντυπωσιασμού και υπερβολής.
  • Οι υποψηφιότητες για το Βραβείο Διηγήματος στις ΗΠΑ

    Οι καταξιωμένοι Αμερικανοί συγγραφείς Ντον ΝτεΛίλο, Ίντιθ Πέρελμαν και Στίβεν Μιλχόζερ επελέγησαν σήμερα ως τελικοί διεκδικητές του βαρυσήμαντου Βραβείου Διηγηματογραφίας των ΗΠΑ, το σημαντικότερο αριστείο για τις συλλογές διηγημάτων.
  • Συμπόσιο: "Η ποίηση του Σκαρίμπα σήμερα" (16/01/2012)

    Το συμπόσιο, με θέμα "Η ποίηση του Σκαρίμπα σήμερα", θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου (ώρα 18.00) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος). Θα ακολουθήσει (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, ώρα 20.30) μουσική παράσταση του Διονύση Τσακνή, βασισμένη στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Γιάννη Σκαρίμπα.
  • Παρουσίαση βιβλίων (19/01/2012)

    Η παρουσίαση των τριών νέων βιβλίων των Νίκου Κατσαλίδα, Βάκη Λοϊζίδη και Λίλας Χαμπίπη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στη Στοά του Βιβλίου (Αίθουσα Λόγου, ώρα 19.30).
  • Βραδιά λογοτεχνίας στην Πετρούπολη (16/01/2012)

    Με την παρουσίαση τριών λογοτεχνών της Πετρούπολης, ξεκινάει ο κύκλος εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το 2012. Η διαδρομή και τα έργα τους, αλλά και αποσπάσματα από ένα βιβλίο τους, θα παρουσιαστούν στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα.
  • Ημερίδα: "Σπουδές φύλου και ανθρωπιστικές επιστήμες" (15/01/2012)

    Στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος "Σπουδές φύλου και ανθρωπιστικές επιστήμες" οι διδάσκουσες Μαίρη Μικέ, καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, και Κατερίνα Κίτση, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, οργανώνουν ημερίδα την Κυριακή 15 Ιανουαρίου (11-3 μ.μ.) στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
  • Ημερίδα: "Γλωσσική εκπαίδευση σε δίγλωσσους μαθητές" (14/01/2012)

    Το Πρόγραμμα Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών (Δράσεις 1, 2 και 5), σε συνεργασία με το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας και το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, οργανώνουν ημερίδα με θέμα "Γλωσσική εκπαίδευση σε δίγλωσσους μαθητές". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιανουαρίου 2012 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (3ης Σεπτεμβρίου,Θεσσαλονίκη). Οι ομιλίες θα είναι στην αγγλική γλώσσα με παράλληλη διερμηνεία. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
  • Διαγώνιος-Ενθύμιο Θεσσαλονίκης

    Τα «Λογοτεχνικά Επίκαιρα» εγκαινιάζουν, με την αποστολή του 1ου τεύχους της "Διαγωνίου", το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μια αλλιώτικη Καθαρή Δευτέρα στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο

  Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Διήγημα του  Χρήστου Χρηστοβασίλη (1862-1937) Ήμουν τότε παιδί όχι πλειότερο από οχτώ χρονών και μαθήτευα στον παπα-Αντ...