Σάββατο, Ιανουαρίου 28, 2012

ΑΝΤΙΟ, ΣΥΝΤΡΟΦΕ!


ΑΝΤΙΟ, ΣΥΝΤΡΟΦΕ!
Πόπη Διαμαντάκου
Τα Νέα , 28/1/2012
Ηταν στις 24 Δεκεμβρίου του 1991, όταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ηγέτης της ΕΣΣΔ, που τον θαύμασε η Δύση για τη μεταρρυθμιστική του ικανότητα, ανακοίνωσε στους πολίτες της χώρας του την αποχώρησή του από τα καθήκοντά του και τη διάλυση εν τέλει του παλαιού σοβιετικού μπλοκ. Ηταν η κατάληξη από την πολιτική φθορά και τις συνέπειες της πτώσης του Τείχους το 1989. Κάπως έτσι μπήκε τελεία στο κομμουνιστικό καθεστώς των 74 χρόνων, που είχε σφραγίσει την πορεία, τις αντιλήψεις και τις συνειδήσεις ενός ολόκληρου κόσμου.
Είκοσι χρόνια ύστερα από εκείνη τη στιγμή έρχεται το ντοκιμαντέρ «Adieu camarades!» για να αφηγηθεί σε έξι επεισόδια την αγωνία του τέλους αυτής της ιστορικής εποχής.
Γαλλογερμανικής παραγωγής, σε σενάριο του γάλλου δοκιμιογράφου Ζαν-Φρανσουά Κολοζιμό και του ούγγρου συγγραφέα Γκιόργκι Νταλός, σκηνοθετημένο από τον Ρώσο Αντρέι Νεκράσοφ - στρατευμένο στον χώρο που αντιπολιτεύεται σήμερα τον Πούτιν -, με γυρίσματα σε 12 χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, ξεκίνησε από προχθές να προβάλλεται στο κανάλι Arte (οι διαθέτοντες δορυφορικά πιάτα έχουν πρόσβαση και συστήνουμε να μην το χάσουν). Συνδυάζει ιδανικά τις μικρές προσωπικές μαρτυρίες με τη μεγάλη, συλλογική, παγκόσμια ιστορία, όπως διαμορφώθηκε από τον θρίαμβο ως το τέλος όχι ενός πολιτικού καθεστώτος, που είχε εκφυλιστεί έτσι κι αλλιώς, αλλά ενός μεγάλου, παγκόσμιου ονείρου.
Περίπου 50 πρόσωπα παρελαύνουν από τον φακό και αφηγούνται το καθένα από τη δική του οπτική και τον δικό του ρόλο την ιστορία εκείνων των ημερών του τέλους. Και πέρα από τον σοβιετικό αυταρχισμό και τα ψέματα του καθεστώτος, ο κομμουνισμός υπήρξε μια ολόκληρη ευρωπαϊκή κουλτούρα, ένας τρόπος ζωής που χάθηκε από τον πολιτικό εκφυλισμό του. Ο θεατής του ντοκιμαντέρ διακρίνει μια πινελιά νοσταλγίας του σκηνοθέτη ακριβώς γι' αυτή την κουλτούρα των μεγάλων ιδανικών και αξιών, που την παρέσυραν οι σοβιετικές φρικωδίες για να σβήσει μαζί τους.
Η σειρά κυκλοφορεί ήδη σε δύο DVD, αλλά έχει διαμορφωθεί και ένα έξοχο ιντεράκτιβ site (Arte.TV/camarades) σε πέντε διαφορετικές γλώσσες, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα ταξίδι στο πρώην ανατολικό μπλοκ μέσα από μια σειρά έξοχων καρτ ποστάλ, τα οποία μια τριανταριά πρόσωπα έστελναν ο ένας στον άλλον μεταξύ του 1975 και του 1991. Χάρη σε ένα πλούσιο υλικό προσωπικών αρχείων που έχουν αξιοποιηθεί στο site ο επισκέπτης μπορεί να «ζήσει» για λίγο την εσωτερική ατμόσφαιρα αυτής της μεγάλης ουτοπίας του 20ού αιώνα ώς το συγκλονιστικό της φινάλε.


ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 
ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

«Adieu, camarades!» - videos.arte.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Yasmine Hamdan - Hal (official music video) #JimJarmusch EditQ « Ω εύθραυστη καρδιά μου/ Ο χωρισμός με σκοτώνει»...

I adore you And if a day passes by without seeing you I forget you How come this time I drew you The Longing moves the nostalgia in my heart...