Πέμπτη, Ιανουαρίου 12, 2012

ΜΝΗΜΗ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΡΒΑΚΗ (1)


ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΠΕΩΝ,ΤΩΝ  ΜΑΡΙΝΑΚΗΔΩΝ, ΤΩΝ "ΑΓΑΠΟΥΛΗΔΩΝ" ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΦΑΣΙΚΩΝ  ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΩΜΙΚΟ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ. ΜΟΙΑΖΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΓΕΛΟΙΟ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ 
ΜΙΑΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΑΤΑΣΗΣ  ΜΕ ΟΔΗΓΟΥΣ ΖΩΗΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ  ΣΤΑ ΞΕΝΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΛΛΟΤΡΙΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ, ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ, ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣΑΝ ΠΟΙΚΙΛΟΤΡΟΠΩΣ.
ΜΟΛΑΤΑΥΤΑ, ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ  ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ  ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ  ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΕΣ  ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ  ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΩΤΕΙΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ  ΖΩΗΣ.
Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΘΗΚΕ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΡΡΩΣΤΗ ΕΥΖΩΙΑ. Η  ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΑΙΔΕΥΣΙΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ  ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΤΩΔΗ ΜΑΖΑ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ  ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΑ ΙΖΗΜΑΤΩΔΕΙΣ ΠΕΡΣΟΝΕΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΛΑΪΦ ΣΤΑΪΛ, ΜΑΦΙΟΖΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.
 ********************************************

Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΡΒΑΚΗ - Βικιπαίδεια

 
Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη (+12 Ιανουαρίου 1825) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ (σε δύο μέρη) του Γιάννη Σμαραγδή «ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΡΒΑΚΗ», παραγωγής 2009.

Το ντοκιμαντέρ μάς ταξιδεύει στους τόπους που έδρασε ο Ιωάννης Βαρβάκης (Ιβάν Αντρέεβιτς Βαρβάτσι) και καταγράφει την πορεία του ταυτόχρονα με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του. Ψαριανός πειρατής αρχικά στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μεταβαίνει στη Ρωσία και ως ευνοούμενος της τσαρίνας Αικατερίνης Β΄ της Μεγάλης, αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα, που τον κατατάσσει στους πλουσιότερους και ισχυρότερους στην Ευρώπη. Η έρευνα καταγράφει την κοινωνική και φιλανθρωπική του δράση στις κοινότητες της Ρωσίας, αλλά και την προσφορά του στη μόρφωση των Ελλήνων και τη στήριξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821. Ταυτόχρονα, οι καθηγητές πανεπιστημίου Γιώργος Κοντογιώργης και Θάνος Βερέμης εξετάζουν την ανάπτυξη της ελληνικής αστικής τάξης της Διασποράς πριν από την Ελληνική Επανάσταση.

Στο πρώτο μέρος περιγράφεται η δράση του Ι. Βαρβάκη κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου και των Ορλωφικών (1770-1774), η αρχή της εμπορικής του δραστηριότητας στη Μαύρη Θάλασσα μετά τη συνθήκη ειρήνης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, η φυλάκισή του στην Κωνσταντινούπολη και η απόδραση στη Ρωσία το 1775. Επίσης, καταγράφεται η σχέση του με την αυτοκρατορική αυλή της Ρωσίας, η εγκατάστασή του στο Αστραχάν της Κασπίας Θάλασσας, η συμβολή του στην ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και η πρωτοπόρα ενασχόλησή του με την παραγωγή και διακίνηση χαβιαριού. Κάτοικοι των Ψαρών μιλούν για την κοινωφελή δράση του και Γάλλοι απόγονοί του αναφέρονται στο γενεαλογικό του δέντρο. Ο φακός της εκπομπής περιηγείται επίσης στους δρόμους του Αστραχάν, ενώ ο καθηγητής και ιστορικός Αλεξάντερ Μαρκόφ μας ξεναγεί στην πόλη.
Στο δεύτερο μέρος, ο φακός μας οδηγεί στην πόλη του Ταγκανρόγκ της Μαύρης Θάλασσας, στην οποία εγκατεστάθη ο Βαρβάκης το 1815. Ένας απόγονός του που ζει στη Ρωσία, φωτίζει πλευρές του προσωπικού και οικογενειακού βίου του, ενώ αναφέρεται στην πληθώρα των κοινωφελών του έργων, εκκλησιαστικής και εκπαιδευτικής υποδομής. Εξετάζονται ακόμα οι επαφές του με σημαντικές προσωπικότητες της εποχής του Διαφωτισμού, όπως τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον Αδαμάντιο Κοραή, η σχέση του με την εμπορική αστική τάξη, αλλά και η ενεργός συμμετοχή του στην προετοιμασία του Αγώνα. Επίσης, παρουσιάζεται η δράση του κατά την επιστροφή του στην εξεγερμένη Ελλάδα την περίοδο της εμφύλιας διαμάχης το 1824, μέχρι το θάνατό του στη Ζάκυνθο -στα χέρια του Διονυσίου Σολωμού- το 1825.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, μιλά η υποδιευθύντρια του Ιστορικού και Εθνογραφικού Μουσείου του Ταγκανρόγκ Γκαλίνα Αλεξαντρόβα Κρουπνίτσκαγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μια αλλιώτικη Καθαρή Δευτέρα στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο

  Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Διήγημα του  Χρήστου Χρηστοβασίλη (1862-1937) Ήμουν τότε παιδί όχι πλειότερο από οχτώ χρονών και μαθήτευα στον παπα-Αντ...