Κυριακή, Απριλίου 10, 2011

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ


"Η απαγορευμένη πόλη" 
του Jiang Guofang

7 Απριλίου - 19 Ιουνίου
Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη

1. Ο Jiang Guofang είναι ένας από τους γνωστότερους Κινέζους καλλιτέχνες. Αποφοίτησε από την Κεντρική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κίνας και άρχισε την ακαδημαϊκή του καριέρα διδάσκοντας σε αυτήν, καθώς και στην Ακαδημία Δράματος του Πεκίνου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου φιλοτέχνησε πολλά έργα ζωγραφικής, συμπεριλαμβανομένης της σειράς του Θιβέτ, πορτρέτα, τοπία και νεκρές φύσεις. Από το 1987 επικεντρώθηκε στη δημιουργία της σειράς έργων του με θέμα την περίφημη Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου. Το 1993 παρουσίασε την εν λόγω σειρά στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας και από τότε το όνομά του είναι ταυτισμένο με τα έργα αυτά, εκ των οποίων 27 μεγάλων διαστάσεων, πρόκειται να πρωτοεκτεθούν στην Αθήνα, σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη.

2. Τα δυνατά και έντονα χρώματα και οι ωραίες φιγούρες στα έργα του Φανγκ
 ανακαλούν στη μνήμη ζωγραφικά στιλ της φλαμανδικής Αναγέννησης , ιδιαίτερα του Βαν Άικ, και ενσωματώνουν τους διάφορους χαρακτήρες της ζωγραφικής στην Ανατολή και τη Δύση.
"Η απαγορευμένη πόλη" είχε εκδιωχθεί από τα μυθιστορήματα και τα θέατρα στην Κίνα, είχε εξαφανιστεί από τον κινηματογράφο και τα άλλα είδη τέχνης, έχοντας γίνει αντικείμενο κριτικής και καταδίκης.
Μόνο ύστερα από τη δεκαετία του 1980 δραστικές  πολιτικές αλλαγές επέτρεψαν να επιστρέψει και να διερευνηθεί ο παραδοσιακός κινέζικος πολιτισμός και ιδίως το σημαντικότερο σύμβολό του, δηλαδή η "Απαγορευμένη Πόλη". Αυτήν την πόλη  προβάλλει  πρώτος με τις ελαιογραφίες του ο Φανγκ , αναδεικνυόμενος στον πιο σημαντικό εκπρόσωπο αυτού του κινήματος.
Η πρώτη έκθεσή του έλαβε χώρα στο Αυτοκρατορικό Παλάτι , το 2004, και έκανε αμέσως διάσημο τον καλλιτέχνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...