Πέμπτη, Απριλίου 07, 2011

Η (ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΤΡΙΒΕΙΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ) ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

VASSILIKOS: 
"ΤΑ ΜΑΖΕΥΩ ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ!"

Bρίσκεται με το ένα πόδι στην Ελλάδα και με το άλλο στη Γερμανία. Εκεί ζούσε επί πέντε χρόνια. Σήμερα ο Vassilikos τα μαζεύει για να μετακομίσει και πάλι στο εξωτερικό. «Εχει να κάνει κυρίως με την καθημερινότητα.Και δεν μιλάω για την οικονομική κρίση.Εγώ έφυγα το 2004-2005, όταν τα πράγματα ήταν ρόδινα σε σχέση με τώρα. Με ενοχλούν κάποια πολύ απλά πράγματα. Οπως αυτό που βλέπω όταν ανοίγω το παράθυρο του σπιτιού μου, ο τρόπος που με αντιμετωπίζουν στο σουπερμάρκετ,το πόσα “παρακαλώ” ακούω στα “ευχαριστώ” μου- μικρές μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να μου φτιάξουν ή να μου χαλάσουν τη μέρα».

Τη μέρα όμως δεν του τη χαλάνε μόνο λεπτομέρειες. Είναι και πιο βασικά πράγματα που τον επηρεάζουν ως δημιουργό. «Δεν θέλω να πω πολλά για την κρίση, επειδή δεν είμαι ειδικός. Αλλά και εγώ την αισθάνομαι.Περισσότερο απ΄ όλα όμως με ενοχλεί η γκρίνια.Και εγώ έχω χτυπηθεί από αυτή την κατάσταση,όπως ο καθένας» λέει, θεωρεί όμως ότι τα λεφτά δεν είναι το σημαντικότερο όλων των αγαθών. «Τα λεφτά είναι απαραίτητα μέχρις ενός σημείου. Και στην Ελλάδα ειδικά μάθαμε σε μια κατάσταση πολύ πιο πέρα από τις δυνατότητές μας για πάρα πολλά χρόνια.Μάθαμε σε μια υλική άνεση που δεν ταίριαζε στην οικονομική πραγματικότητά μας.Είχαμε τις τράπεζες συρτάρι μας.Και δάνειο στο δάνειο μάθαμε στη μεγάλη ζωή.Τώρα πια γκρινιάζουμε επειδή δεν έχουμε τη μεγάλη ζωή».
Δεν θέλει ωστόσο να ακούγεται απόλυτος. «Σαφώς υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που υποφέρουν πολύ.
Αλλά νομίζω ότι η πλειονότητα υποφέρει επειδή της παίρνουν πάρα πολλά. Ή επειδή ξαφνι κά- και σε αυτό μπορεί να μην έχουν και οι ίδιοι πάρα πολύ άδικο (μέσα σε αυτούς βάζω και τον εαυτό μου)- τρέξαμε και πήραμε ένα δάνειο και τώρα τα πράγματα σφίγγουν.Ολα αυτά είναι μαθήματα ζωής και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε για να μαθαίνουμε και όχι να γκρινιάζει ο ένας στον άλλον.Επειδή έτσι αρχίζουμε να δημιουργούμε οι ίδιοι τον εμφύλιο που λέμε ότι μας βάζουν να πάρουμε μέρος.Να κάνουμε ένα-δυο βήματα πίσω,να πάρουμε δυο-τρεις ανάσες και να κοιτάξουμε τα πράγματα λίγο πιο ανθρώπινα και αντικειμενικά.Δεν θα κάτσω σαν σταυροφόρος να πολεμήσω για να σώσω τη χώρα μου.Η χώρα μου είναι αυτή που με πολεμάει, οπότε τα μπογαλάκια μου και έξω από εδώ».

Απόσπασμα συνέντευξης του καλού τραγουδιστή  στο Γιώργο Κίντζα.
Δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής (3/4/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια: