Κυριακή, Απριλίου 03, 2011

Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ο σημιτικός εκσυγχρονισμός πέτυχε μερικούς σημαντικούς στόχους (ένταξη της χώρας στον πυρήνα της ΕΕ, ένταξη της Κύπρου, υποδομές, επιτυχία στην οργάνωση των ολυμπιακών αγώνων). Από την άλλη πλευρά όμως απέτυχε να εκσυγχρονίσει το κομματικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, στη μεταπολίτευση τα κόμματα μαζικοποιήθηκαν χωρίς να εκσυγχρονιστούν, χωρίς δηλαδή να αμβλύνουν τα πελατειακά και λαϊκιστικά χαρακτηριστικά τους. Το αντίθετο συνέβη. Η πελατειακή νοοτροπία, ο νεποτισμός και η διαφθορά μαζικοποιήθηκαν, διαχύθηκαν σε όλους τους θεσμικούς χώρους της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή η μαζικοποίηση του ρουσφετιού και της «λαμογιάς» ξεκίνησε επί διακυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου και έφτασε στο απόγειό της στην καραμανλική περίοδο. Έτσι το πολίτευμά μας σήμερα δεν είναι η κομματική αλλά η κομματικοκρατική δημοκρατία. Δεν χρειάζεται βέβαια να τονίσω πως η κομματικοκρατία δεν υποσκάπτει μόνο το δημοκρατικό μας πολίτευμα, υποσκάπτει και κάθε σοβαρή εκσυγχρονιστική προσπάθεια.

Απόσπασμα από συνέντευξη στο tvxs.gr του Νίκου Μουζέλη, 
Ομότιμου Καθηγητή Κοινωνιολογίας 
στο London School of Economics 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...