Τρίτη, Δεκεμβρίου 21, 2010

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΦΟΒΟΣ


Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ
ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΦΟΒΟΣ


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Τα Νέα (20-12-2010)
Η Σ.Μ. είναι µια 44χρονη γυναίκαµε τρία παιδιά που κυριολεκτικά δεν ξέρει τι σηµαίνει φόβος.εν φοβάται να πιάσει φίδια και αράχνες, δεν φοβάται να παρακολουθήσει θρίλερ,δεν φοβάται µην τη σκοτώσουν. Ολα αυτά, εξαιτίας µιας σπάνιας γενετικής ασθένειας που κατέστρεψε στον εγκέφαλό της την αµυγδαλή που παίζει σηµαντικό ρόλο στο να αισθανόµαστε φόβο, όταν απειλούµαστε.

Σε µελέτη που δηµοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Σύγχρονη Βιολογία», ο ερευνητής Τζάνστιν Φάινσταϊν περιγράφει πως παρακολουθεί την ασθενή Σ.Μ. επί 20 χρόνια και πως λόγω της έλλειψης αµυγδαλής, η οποία σχετίζεται µε τη συναισθηµατική εκµάθηση, δεν µπορεί ούτε να αναγνωρίζει τον φόβο στις εκφράσεις του προσώπου, νιώθει όµως τα άλλα συναισθήµατα. Η ασθενής αγγίζει άνετα φίδια και αράχνες, ακόµα και ταραντούλες και δεν είχε φοβηθεί ούτε όταν ένας άγνωστος την είχε απειλήσει ότι θα τη σκοτώσει βάζοντας το µαχαίρι του στον λαιµό της. Μάλιστα όταν µαζί µε πέντε άλλες γυναίκες τις είχαν βάλει σε ένα «σπίτι του τρόµου», εκείνη παρέµενε ατάραχη όταν οι άλλες ούρλιαζαν και αντί να προσπαθεί να αποφύγει τα τέρατα πήγαινε και τα έπιανε.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι η απουσία της αµυγδαλήςαπό τον εγκέφαλο της γυναίκας µπορεί να βοηθήσει τους επιστήµονες να ανακαλύψουν θεραπείες για το µετατραυµατικό στρες.Πάντως, άλλη ερευνήτρια που µελετά µια γυναίκα η οποία επίσης δεν έχει αµυγδαλή στον εγκέφαλο, δήλωσε πως εκείνη αισθάνεται κανονικά φόβο. Οι επιστήµονες θεωρούν πως η εξήγηση για τη διαφορά µεταξύ των δύο γυναικών µπορεί να είναι το επίπεδο της ανάπτυξης του εγκεφάλου όταν σηµειώνεται η βλάβη στην αµυγδαλή. 



ΔΕΙΤΕ : BBC News - Woman who cannot feel fear may help in treating PTSD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)