Τρίτη, Οκτωβρίου 19, 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΝΑΦΙ ΤΩΝ "ΑΔΙΑΦΘΟΡΩΝ" ΤΟΥ

ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ

Του Γιώργου Παλαιτσάκη____________
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,19/10/2010

Στοιχεία-σοκ για το μέγεθος και την έκταση των φαινομένων της φοροδιαφυγής, της απάτης και της διαφθοράς στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας παρουσίασε χθες ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Ι. Καπελέρης, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, οι υπερτιμολογήσεις υγειονομικού υλικού και φαρμάκων που διαπιστώθηκαν από τις έρευνες της υπηρεσίας έφθαναν μέχρι και σε ποσοστό 1.535%! Οι υπερτιμολογήσεις είναι η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα των επιτήδειων γιατρών και προμηθευτών προκειμένου να αποκομίζουν παράνομα υπερκέρδη σε βάρος των προϋπολογισμών των κρατικών νοσοκομείων.
Ο κ. Καπελέρης αναφέρθηκε ενδεικτικά σε τέσσερις μεγάλες υποθέσεις καραμπινάτης φοροδιαφυγής και διαφθοράς, από τις οποίες το δημόσιο υπέστη ζημία συνολικού ποσού άνω των 67 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, από έρευνες της υπηρεσίας έχουν μέχρι στιγμής αποκαλυφθεί οι ακόλουθες μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς:
1) Τέσσερις γιατροί και ένα ακόμη, άγνωστο, πρόσωπο συνεργάζονταν σε εισαγωγές συγκεκριμένου σκευάσματος σιλικόνης από το εξωτερικό. Αγόραζαν το σκεύασμα 180 ευρώ, αλλά με μια υπερτιμολόγηση-μαμούθ το χρέωναν στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) έναντι 2.943 ευρώ! Η υπερτιμολόγηση έφθανε δηλαδή σε ποσοστό το 1.535%! Το κύκλωμα δρούσε σε ιδιωτική κλινική. Η ζημιά για το δημόσιο μόνο από αυτή την περίπτωση φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ!
2) Ασφαλισμένοι του δημοσίου είχαν χρεωθεί από ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με ιατρικές εξετάσεις χωρίς καν να έχουν υποβληθεί σ’ αυτές. Το κόλπο γινόταν με την έκδοση εικονικών παραστατικών στα ονόματα των ασφαλισμένων. Η ζημιά για το ασφαλιστικό ταμείο του δημοσίου ανήλθε σε 4 εκατ. ευρώ.
3) Κύκλωμα γιατρών προωθούσε σε δημόσια νοσοκομεία ορθοπεδικά εμφυτεύματα συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας με υπερτιμολογήσεις, προκαλώντας στο ελληνικό δημόσιο ζημιά 37 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια υπόθεση που αποκαλύφθηκε από τις βρετανικές φορολογικές αρχές και αφορά σε δωροδοκίες ελλήνων γιατρών από υψηλόβαθμο στέλεχος βρετανικής εταιρείας, προκειμένου αυτοί να “φουσκώνουν” τις τιμές σε ορθοπεδικά προϊόντα της εταιρείας, τα οποία αποκτούσαν ελληνικά νοσοκομεία.
4) Εταιρεία στην Αθήνα προέβαινε σε υπερτιμολογήσεις κατά τις προμήθειες βηματοδοτών σε κρατικά νοσοκομεία, χρησιμοποιώντας το κόλπο των τριγωνικών συναλλαγών. Η εταιρεία χρησιμοποιούσε ως “ενδιάμεσο” μια άλλη εταιρεία με έδρα την Κύπρο. Η ζημία του ελληνικού δημοσίου έφθασε τα 25 εκατ. ευρώ.
Όπως απεκάλυψε εξάλλου ο κ. Καπελέρης, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε μια νέα υπόθεση με γιατρούς του ΙΚΑ που εντοπίστηκαν να διενεργούν εικονικές συνταγογραφήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...