Σάββατο, Μαΐου 22, 2010

ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


17 χρόνια στο περιθώριο


Μια ακίνητη περιουσία περίπου 50 διαμερισμάτων, που θα μπορούσε να βοηθήσει τη Σχολή Τυφλών να αποφύγει το κλείσιμο, έχει μπλεχτεί σε μια δικαστική διαμάχη 17 ετών αναφέρει η Ελευθεροτυπία (21/5/2010).
Η τελευταία ολοκληρώθηκε, αλλά πρέπει να γίνει εκκαθάριση της περιουσίας, που επίσης αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία. Την ίδια ώρα, η Σχολή Τυφλών αντιμετωπίζει έλλειμμα της τάξης των 750.000 ευρώ και οι εργαζόμενοι, που είναι απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες, προσανατολίζονται σε νέα επίσχεση εργασίας.

Η υπόθεση κρατάει από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. «Τότε ιδρύθηκε το Σωματείο Προστασίας Τυφλών Β. Ελλάδας 'Ο Ηλιος', που ίδρυσε τη Σχολή Τυφλών», λέει ο γενικός γραμματέας του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, Γιώργος Μητρόπουλος. Τα μέλη του έκαναν δωρεές σε χρήμα και ακίνητα υπέρ των τυφλών. «Στη δικτατορία, το καθεστώς ίδρυσε το Ιδρυμα Προστασίας Τυφλών 'Ο Ηλιος', το οποίο και παρέμεινε ώς τις μέρες μας, παρά το ότι άλλα ιδρύματα, που δημιουργήθηκαν επί δικτατορίας, καταργήθηκαν», τονίζει.
Το 1989, το Σωματείο Προστασίας Τυφλών «Ο Ηλιος» διαλύεται, καθώς τα μέλη του μεγαλώνουν σε ηλικία και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο έργο τους. Στην πράξη διάλυσης του σωματείου, τα μέλη του αφήνουν την ακίνητη περιουσία του στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα υπέρ της τρίτης ηλικίας και της ψυχαγωγίας των τυφλών ατόμων.

«Τότε, το Ιδρυμα Προστασίας Τυφλών έκανε αγωγή στον Δήμο Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την ακίνητη περιουσία του σωματείου», τονίζει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, δικηγόρος Σωτήρης Καπετανόπουλος, που χειρίζεται την υπόθεση για τον δήμο. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δικαιώθηκε πρωτόδικα, αλλά, όπως συμβαίνει πάντα, το ίδρυμα άσκησε έφεση. Το θέμα εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο κι έφτασε ώς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπου και δικαιώθηκε και πάλι το σωματείο, τονίζει ο Σ. Καπετανόπουλος.
Οι συνεχείς δικαστικοί αγώνες, που ξεκίνησαν το 1989, ολοκληρώθηκαν τελικά το 2006. Η εκκαθάριση συνεχίζεται όμως ακόμη, καθώς η πλειονότητα των διαμερισμάτων και καταστημάτων που αποτελούν την ακίνητη περιουσία του σωματείου είναι παλιά και δεν υπάρχουν τα σχέδια και οι κατόψεις τους.
Στο μεταξύ, οι εκκαθαριστές εισπράττουν τα ενοίκια, τα οποία καταθέτουν σε κλειστό λογαριασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να αποτελέσουν το κεφάλαιο για την ίδρυση του ιδρύματος, κάτι που προβλέπεται από τον όρο που έθεσαν τα μέλη του σωματείου. Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πλησιάζει το 1 εκατ. ευρώ, και θα μπορούσε να καλύψει το οικονομικό έλλειμμα της Σχολής Τυφλών, το οποίο ανέρχεται στις 750.000 ευρώ και μέρος του είναι και οι μισθοί των εργαζομένων, ενώ υπάρχουν και τα έξοδα των 120 παιδιών που εξυπηρετεί η σχολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...