Πέμπτη, Μαρτίου 04, 2010

ΚΑΙ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑ...

" Στο "18" ένα ουισκάκι με τους φίλους θε΄ να πιω,
αφού οι αχάριστοι δε με ξανακάνανε πρωθυπουργό!"
*********************************************************
Kαι που λες ευτυχία...


Tου Kωνσταντινου Zουλα / zoulas@kathimerini. gr
Η Καθημερινή,4/3/2010

-«Είσαι ο πιο ευτυχισμένος Ελληνας τώρα;»
– «Ναι! Εχω χρόνο για μένα. Παρακολουθώ ταινίες στην τηλεόραση και ειδικά ποδόσφαιρο. Παίζω και με τα παιδιά μου».
Πιθανώς έχετε υποψιασθεί ότι ο «πιο ευτυχισμένος Ελληνας» είναι ο κ. Κώστας Καραμανλής. Δεν το λέω εγώ. Το είπε ο ίδιος στον κ. Αλέξη Τσίπρα, που μετέφερε τον μεταξύ τους διάλογο σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο «Bήμα Men» και πέρασε απαρατήρητη.

Είναι αλήθεια λοιπόν. Ο κ. Καραμανλής, παρά τα όσα μας κληροδότησε, δηλώνει ευτυχισμένος. Θα μου πείτε, γιατί όχι; Μετά τη δυστυχία στην οποία «υποχρεώθηκε» επί πέντε έτη, δικαιούται να έχει λίγο χρόνο για τον εαυτό του, τα παιδιά του, να απολαύσει ποδοσφαιρικούς αγώνες και ταινίες που στερήθηκε ως πρωθυπουργός. Και δεν θα έχετε άδικο. Αυτό, ωστόσο, που μάλλον δεν καταλαβαίνουν κάποιοι έστω από τα εκατομμύρια πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν και ψήφισαν (2 ή και 3 φορές) είναι η πλήρης εξαφάνισή του εδώ και πέντε μήνες.

Αλήθεια, δεν έχει άποψη ο τέως πρωθυπουργός για το πρωτοφανές αδιέξοδο της χώρας; Δεν οφείλει να πει ποιο είναι το πραγματικό μερίδιο της κυβέρνησής του ή και ποια ενδεχομένως τα προσωπικά του λάθη που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού; Υιοθετεί, άραγε, την κριτική αρκετών στελεχών της Ν. Δ. ότι ο πρωτοφανής διασυρμός της Ελλάδας οφείλεται κυρίως σε λάθη του ΠΑΣΟΚ κατά το τελευταίο 5μηνο; Και αν ναι, θα αρκούσαν τα μέτρα που εκείνος εξήγγειλε προεκλογικώς ή μήπως απέκρυψε και ο ίδιος την πλήρη αλήθεια;

Το επιχείρημα ότι ο κ. Καραμανλής παραμένει βουβός προκειμένου να μη δημιουργήσει προβλήματα στον διάδοχό του είναι ήκιστα πειστικό. Διότι οι πολίτες καλώς ή κακώς καταδίκασαν τα δικά του πεπραγμένα και επομένως μια ειλικρινής αυτοκριτική από πλευράς του όχι μόνον δεν θα δυσχέραινε, αλλά θα διευκόλυνε τον κ. Αντ. Σαμαρά να αποστασιοποιηθεί από την 5ετία «του».

Εξυπακούεται ότι η αυτοκριτική του κ. Καραμανλή δεν θα έχει κανένα νόημα αν είναι γενικόλογη. Δεν αρκεί να μας ξαναπει ότι «κάποια πράγματα θα τα προχωρούσε γρηγορότερα». Για να είναι πειστικός πρέπει επιτέλους να μας εξηγήσει ποιες ακριβώς επιλογές του απέτυχαν και για ποιο λόγο. Σε τι έσφαλε; Υπερτίμησε τις ικανότητές του; Επέλεξε λάθος συνεργάτες; Τι θα έκανε διαφορετικά αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και ποιος, τέλος πάντων, τον εμπόδισε να υλοποιήσει ελάχιστα, έστω, από όσα δεσμεύθηκε το 2004;

Προφανώς σε έναν άνθρωπο που δήλωνε προεκλογικά ότι «θα τα δώσει όλα» δεν είναι εύκολο να συμβιβασθεί με την βαρύτατη ήττα που υπέστη. Αλλά ο κ. Καραμανλής δεν χρωστά την αυτοκριτική μόνον στην παράταξή του. Αν είναι ειλικρινής, θα φανεί χρήσιμος τόσο στη νέα κυβέρνηση όσο, κυρίως, στον τόπο. Διότι θα έχει αντιληφθεί, προφανώς, ότι οι «υπόλοιποι» πολίτες δεν είμαστε τόσο ευτυχισμένοι όσο δηλώνει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)