Πέμπτη, Μαρτίου 11, 2010

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


  • Διάλεξη Tim Rood: "Herodotean openings"

    Η διάλεξη του Tim Rood (Oxford University) με θέμα: "Herodotean openings" θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 13 Απριλίου 2010 (ώρα 20.30), στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

  • Λογοτεχνική βραδιά: "100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καββαδία"

    Το 2ο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, σε συνεργασία με το Ιωνικό Θέατρο, διοργανώνει Λογοτεχνική Βραδιά για τα 100 χρόνια από την γέννηση του "ποιητή της θάλασσας" Νίκου Καββαδία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 (ώρα 7:30 μ.μ.), στην Αίθουσα 'Πλειάδες' του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορυδαλλού 'Μελίνα Μερκούρη' (Γρηγ. Λαμπράκη και Καρυταίνης 4).

  • Ο Ιανός γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου)

    Ο Iανός για πέμπτη συνεχή χρονιά, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) και καλεί ανθρώπους από τον χώρο του Πολιτισμού να διαβάσουν το αγαπημένο τους ποίημα. Παράλληλα συνθέτες, ερμηνευτές και διαφορετικά μουσικά σχήματα μας ταξιδεύουν στην μελοποιημένη ελληνική και παγκόσμια ποίηση.

  • ΕΚΕΒΙ και Μουσείο Μπενάκη: Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

    Στην ελληνική πολιτική ποίηση επικεντρώνεται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου (εαρινή ισημερία), και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) οργανώνει, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις και δράσεις που προβάλουν την ελληνική ποίηση και τους δημιουργούς της. Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης συμμετέχει και το Μουσείο Μπενάκη, με ένα αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο.

  • Εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Τρικάλων

    Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διοργανώνει εκδήλωση σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας, στις 21 Μαρτίου 2010, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμπάκας.

  • Εκδηλώσεις στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ

    Την Κυριακή 21 Μαρτίου (ώρα 20.00), στο σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

  • Αφιέρωμα στον Κλείτο Κύρου

    Ο Β’ κύκλος εκδηλώσεων "Ξαναδιαβάζοντας... συγγραφείς και κείμενα του 20ου αιώνα" ξεκινά με αφιέρωμα στον Κλείτο Κύρου το Σάββατο, 13 Μαρτίου (ώρα 1 μ.μ.), στο χώρο του Πολύεδρου (Κανακάρη 147, Πάτρα, τηλ. 2610 277342). Παρουσιάζουν: η Ευγενία Αρβανίτη, φιλόλογος, η Αντιγόνη Βουτσινά, φιλόλογος και η Γιάννα Σιβροπούλου, φιλόλογος.

  • Εκδήλωση για τον Γιάννη Δάλλα

    Εκδήλωση για τον Γιάννη Δάλλα που εντάσσεται στον Α' κύκλο εκδηλώσεων "Δράσεις Πολιτισμού για τους Ηπειρώτες Λογοτέχνες" θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010 (ώρα 19.30), στην Παλαιά Βουλή (Σταδίου 13, Αθήνα).

  • Συνέντευξη Τύπου για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη στην Ελβετία

    Συνέντευξη τύπου στην Ελβετική Λέσχη Τύπου της Γενεύης, έδωσε ο Γεώργιος Στασινάκης, πρόεδρος της "Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη", στο πλαίσιο της διεθνούς κινητοποίησης για τη σωτηρία και προώθηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

  • Εκδήλωση: "Ποιήτριες της Θεσσαλονίκης"

    Την Κυριακή 14 Μαρτίου 2010 στις 6.00 μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης Κ. Τούμπας μέλη της Λογοτεχνικής Ομάδας Ιδεοκύματα θα διαβάσουν έργα ποιητριών της Θεσσαλονίκης.

  • Βραδιά αφιερωμένη στην ελληνική ερωτική ποίηση του 20ου αιώνα

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, τo 3ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και ο Δήμος Καστοριάς οργανώνουν μια βραδιά αφιερωμένη στην ελληνική ερωτική ποίηση του 20ου αιώνα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010 (ώρα 19.30), στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Καστοριάς (Μητροπόλεως 60, Καστοριά).

  • Ημερίδα για το έργο του ποιητή Θανάση Τζούλη

    Ημερίδα για το έργο του ποιητή Θανάση Τζούλη, που είχε προγραμματιστεί πριν το θάνατό του, θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της παλιάς Βουλής (Σταδίου 13, Αθήνα) την Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010 (ώρα 11.00). Ομιλητές: Κώστας Κρεμμύδας, Μ.Γ. Μερακλής, Σάββας Μιχαήλ και Τάσος Πορφύρης.

  • Εβδομάδα Ποίησης

    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οργανώνεται Εβδομάδα Ποίησης μετά από την ιδέα του Ντίνου Σιώτη που ζήτησε από δώδεκα εκδοτικούς οίκους, δύο λογοτεχνικά και δύο ηλεκτρονικά περιοδικά να υποδείξουν ποιητές και ποιήτριές τους να έρθουν να απαγγείλουν ποιήματά τους. Έτσι, για μια βδομάδα περίπου 100 ποιητές θα εκτεθούν με ποιητικό τρόπο στη σκηνή του Μπακαρό, ενώ θα ακουστεί και μεταφρασμένη στα ελληνικά ποίηση δέκα ξένων ποιητών.

  • Παρουσίαση έκδοσης

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 (ώρα 20.00), στο "Σπίτι της Κύπρου" η παρουσίαση της δίτομης έκδοσης των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου "Ανθολογία Κυπριακού Διηγήματος. Από τις πρώτες εμφανίσεις έως το τέλος του 20ού αιώνα".

  • Βραδιά - αφιέρωμα στον ποιητή Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου

    Μια βραδιά - αφιέρωμα στον Κωνσταντινουπολίτη ποιητή Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 (ώρα 19.30), στο Θέατρο ΑΛΦΑ (Πατησίων 27 και Στουρνάρη, Αθήνα).

  • Συζήτηση: "Η ελληνοτροπία στην θεωρητική σκέψη του Ελύτη"

    Το βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" σας προσκαλεί στην συζήτηση με θέμα "Η Ελληνοτροπία στην θεωρητική σκέψη του Ελύτη", με τον Κώστα Ζουράρι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαρτίου, στις 7.15 το απόγευμα, στο πνευματικό κέντρο του Ι.Ν. Φανερωμένης Χολαργού. Στην ομήγυρη θα διανεμηθούν αποσπάσματα των έργων του Ελύτη, για την από κοινού μελέτη.

  • Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας: "Μικρές Γλώσσες/Μεγάλες Λογοτεχνίες"

    Η άνοιξη του 2010 προσφέρεται και πάλι για λογοτεχνικές αποκαλύψεις από 11 ευρωπαϊκές χώρες, στο forum "Kleine Sprachen-Groa.

Δεν υπάρχουν σχόλια: